IDEI pentru repornirea economiei: „Şomajul tehnic nu face decât să încurajeze firmele să închidă“

IDEI pentru repornirea economiei: „Şomajul tehnic nu face decât să încurajeze firmele să închidă“
Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 04/04/2020, 16:01
Actualizat: 07/04/2021, 02:08

Peste 300 de propuneri de la antreprenori, manageri, de la cititori ZF care au dorit să rămână anonimi, au ajuns într-o singură zi în redacţia Ziarului Financiar, ca răspuns la iniţiativa de a aduna idei şi soluţii pentru a trece businessul şi economia de criză, anunță Mediafax.

„Şomajul tehnic nu face decât să încurajeze firmele să închidă. Statul ar trebui să plătească firmelor o parte din salariul angajaţilor şi să condiţioneze asta de păstrarea locurilor de muncă“, scrie George Marinescu, manager al Malex Thor SRL, firmă de transport cu 23 camioane şi 40 angajaţi.

La finalul lunii martie erau 500.000 de contracte de muncă suspendate, în con­diţiile în care previziunile iniţiale pen­tru 2020 indicau un număr total de 275.000 de şomeri în tot anul. Estimările ZF arată că la final de aprilie numărul şomerilor, inclusiv al celor aflaţi în şomaj tehnic, ar putea trece de 2 milioane de oameni. În doar o zi din aprilie, ANOFM a înregistrat cereri de suspendare a contractelor de muncă venite de la 6.000 de companii pentru peste 60.000 de angajaţi.

În România sunt 5,2 milioane de an­gajaţi, dintre care 1,2 milioane la stat şi 4 milioane în companii. Doar în microintreprinderi şi firme mici lucrează 1,7 milioane de oameni, iar acesta este nucleul cel mai fra­gil, dar şi cel mai numeros din businessul românesc.

„Acordaţi garanţii de stat pentru IMM-uri şi subvenţio­naţi cu 50% dobânda la credite pentru companii cu cifra de afa­ceri sub 1 milion de euro“, scrie şi Nichifor Boca, antreprenor stabilit din 2007 în Marea Britanie. Douăzeci de soluţii punc­tua­le a propus Nichifor Boca în mesajul trimis către ZF.

Sprijinul pentru IMM-uri, pentru antreprenorii aflaţi la început de drum este reafirmat de mulţi dintre cititorii care au trimis idei către guvernanţi prin intermediul ZF.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a ce­rut antreprenorilor să vină cu idei şi pro­puneri pentru Guvern, legate de cum să treacă economia şi businessul mai bine prin criză.

„Mă adresez antreprenorilor. Fiţi proactivi. Veniţi cu idei către guver­nanţi fiindcă suntem interesaţi să pro­movăm produse româneşti în această perioadă, cu precădere. Este o opor­tu­nitate foarte bună pentru mediul românesc. Avem nevoie de aceste materiale şi avem această oportuni­tate“, a spus preşedintele Klaus Iohan­nis la începutul acestei săptămâni.

În tot acest timp, peste 100 de alte fabrici din România au trimis do­cumente către Ministerul Economiei pentru a arăta ce pot şi ştiu să facă, însă din păcate pentru ele România este ţara în care Ministerul Economiei trebuie să trimită solicitările mai de­parte pentru că nu are atribuţii de achiziţii.

Dar cum economia nu poate rămâne pe loc, antreprenorii cer să fie „facilitată desfăşurarea activităţilor. Înainte de a primi ajutoare, avem nevoie să fim lăsaţi să ne desfăşurăm ac­tivitatea“, scrie un alt cititor al ZF, Sorin Gherghel.

Pe lista de soluţii oferite Guvernului şi Preşedintelui, antreprenorii şi managerii au mai scris: Detaşaţi antreprenori pentru administrarea crizei! Restrângeţi aparatul bugetar, eliminaţi sute de primării, digitalizaţi instituţiile publice, eliminaţi pensiile speciale! Încurajaţi cu orice preţ producţia românească, crearea unui lanţ din agricultură până la raft! Declanşaţi proiecte de infrastructură mari: autostrăzi, drumuri, căi ferate, spitale, şcoli, reţele de apă, canalizare şi gaze naturale!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani