Medic legist: Decedații COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea de 25 de ani. Care ar putea fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului, în viziunea specialistului

Medic legist: Decedații COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea de 25 de ani. Care ar putea fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului, în viziunea specialistului
FOTO cu caracter ilustrativ - Profimedia
Publicat: 13/08/2020, 09:07
Actualizat: 06/04/2021, 17:13

Cristian Stan, medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici – București, spune că din aproximativ 15.000 de autopsii realizate în întreaga carieră, a descoperit că decesele survenite în urma infecției cu coronavirus nu seamănă cu nimic altceva, acestea având caracteristici specifice la nivelul plămânilor și vaselor de sânge. „Coronavirusul produce o inflamație a vaselor mici de sânge. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului”, susține specialistul.

„În peste 25 de ani de carieră am văzut peste 20.000 de morți. Decedați din toate cauzele. Am participat sau efectuat peste 15.000 de autopsii și expertize medico-legale. După o asemenea experiență îți formezi ochiul, îți dezvolți o anumită intuiție. Ca aspect macroscopic, decedații COVID, arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea. Au două, trei caracteristici specifice. Plămânii sunt plini cu apă, vasele mici de sânge sunt inflamate, sunt foarte hidrofile și existența multor trombi (n.r. cheaguri de sânge) foarte mici în vase, în organe”, a declarat medicul pentru Libertatea.

Medicul a explicat că virusul SARS-CoV-2 începe să acționeze înainte de apariția simptomelor, producând din start o inflamație a vaselor de sânge.

„Acest virus produce din start o inflamație a vaselor mici de sânge, care conduce la scăderea debitului de sânge, respectiv oxigen și totodată produce mici cheaguri de sânge ce ajung în plămâni, inimă, creier cu consecințe grave, infarct sau accident vascular cerebral. Acești trombi diseminați au un rol major în severitatea bolii și apariția decesului. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului pentru infecția cu acest virus foarte agresiv”, a declarat medicul.

Cristian Stan, medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici – București

Cei mai expuși sunt cei care au vasele de sânge deja solicitate

Medicul legist a explicat de ce persoanele mai în vârstă, sau cu alte comorbidități sunt mai vulnerabile în fața bolii Covid-19, față de ceilalți pacienți.

„Această tendință de coagulare a sângelui transformă unele cazuri ușoare în situații de urgență, care pun viață în pericol sau chiar duc la deces.

Pentru că este o boală ce se manifestă prin inflamarea vaselor mici de sânge, evident, cei mai expuși sunt cei care au vasele de sânge deja solicitate fie de vârsta înaintată, fie de afecțiuni cronice, precum bolile renale, bolile cardiovasculare, cei cu cancere, cu AVC în antecedent. Practic, dacă avem o dereglare a unui organ și virusul ajunge chiar acolo, atunci vom face o formă severă a bolii și poate surveni decesul”, a declarat medciul legist.

Există diferențe majore în ceea ce privește evoluția clinică a bolnavilor de COVID

Medicul a amintit de particularitatea virusului de a evolua diferit la mai mulți pacienți:

„Există diferențe majore în ceea ce privește evoluția clinică a bolnavilor de COVID. La unii pacienți, simptomele se remit în câteva zile, dar sunt și cazuri care necesită spitalizarea mai multe săptămâni sau chiar luni.

Studiile arată că aproximativ 10% dintre pacienți au prezentat la debutul bolii doar simptome gastrointestinale, cea mai frecventă fiind diareea, fără a avea de la început modificări respiratorii. Insuficiența respiratorie acută a apărut în faza a doua, iar evoluția ulterioară a bolii a fost mai gravă decât la cazurile care au debutat direct cu simptome respiratorii. Eu cred că există vreo 10 variații de evoluție clinică a bolii”, a declarant Cristian Stan , medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici – București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom