Medic legist: Decedații COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea de 25 de ani. Care ar putea fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului, în viziunea specialistului

Medic legist: Decedații COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea de 25 de ani. Care ar putea fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului, în viziunea specialistului
FOTO cu caracter ilustrativ - Profimedia
Publicat: 13/08/2020, 09:07
Actualizat: 06/04/2021, 17:13

Cristian Stan, medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici – București, spune că din aproximativ 15.000 de autopsii realizate în întreaga carieră, a descoperit că decesele survenite în urma infecției cu coronavirus nu seamănă cu nimic altceva, acestea având caracteristici specifice la nivelul plămânilor și vaselor de sânge. „Coronavirusul produce o inflamație a vaselor mici de sânge. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului”, susține specialistul.

„În peste 25 de ani de carieră am văzut peste 20.000 de morți. Decedați din toate cauzele. Am participat sau efectuat peste 15.000 de autopsii și expertize medico-legale. După o asemenea experiență îți formezi ochiul, îți dezvolți o anumită intuiție. Ca aspect macroscopic, decedații COVID, arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea. Au două, trei caracteristici specifice. Plămânii sunt plini cu apă, vasele mici de sânge sunt inflamate, sunt foarte hidrofile și existența multor trombi (n.r. cheaguri de sânge) foarte mici în vase, în organe”, a declarat medicul pentru Libertatea.

Medicul a explicat că virusul SARS-CoV-2 începe să acționeze înainte de apariția simptomelor, producând din start o inflamație a vaselor de sânge.

„Acest virus produce din start o inflamație a vaselor mici de sânge, care conduce la scăderea debitului de sânge, respectiv oxigen și totodată produce mici cheaguri de sânge ce ajung în plămâni, inimă, creier cu consecințe grave, infarct sau accident vascular cerebral. Acești trombi diseminați au un rol major în severitatea bolii și apariția decesului. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului pentru infecția cu acest virus foarte agresiv”, a declarat medicul.

Cristian Stan, medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici – București

Cei mai expuși sunt cei care au vasele de sânge deja solicitate

Medicul legist a explicat de ce persoanele mai în vârstă, sau cu alte comorbidități sunt mai vulnerabile în fața bolii Covid-19, față de ceilalți pacienți.

„Această tendință de coagulare a sângelui transformă unele cazuri ușoare în situații de urgență, care pun viață în pericol sau chiar duc la deces.

Pentru că este o boală ce se manifestă prin inflamarea vaselor mici de sânge, evident, cei mai expuși sunt cei care au vasele de sânge deja solicitate fie de vârsta înaintată, fie de afecțiuni cronice, precum bolile renale, bolile cardiovasculare, cei cu cancere, cu AVC în antecedent. Practic, dacă avem o dereglare a unui organ și virusul ajunge chiar acolo, atunci vom face o formă severă a bolii și poate surveni decesul”, a declarat medciul legist.

Există diferențe majore în ceea ce privește evoluția clinică a bolnavilor de COVID

Medicul a amintit de particularitatea virusului de a evolua diferit la mai mulți pacienți:

„Există diferențe majore în ceea ce privește evoluția clinică a bolnavilor de COVID. La unii pacienți, simptomele se remit în câteva zile, dar sunt și cazuri care necesită spitalizarea mai multe săptămâni sau chiar luni.

Studiile arată că aproximativ 10% dintre pacienți au prezentat la debutul bolii doar simptome gastrointestinale, cea mai frecventă fiind diareea, fără a avea de la început modificări respiratorii. Insuficiența respiratorie acută a apărut în faza a doua, iar evoluția ulterioară a bolii a fost mai gravă decât la cazurile care au debutat direct cu simptome respiratorii. Eu cred că există vreo 10 variații de evoluție clinică a bolii”, a declarant Cristian Stan , medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici – București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
O nouă tragedie în familia Andreei, studenta din Timișoara ucisă de Mirel 😢 Eduard, verișorul...
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Divorțează Prințul William de Kate Middleton?! Cei doi au recunoscut adevărul despre relația lor din...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecem la ora de vară 2024! La noapte dăm ceasurile înainte, iar ora 3 devine...
Profesoară de 50 de ani, prinsă cu poze indecente pe internet. Ce a pățit după...
O femeie, administrator de bloc, a fost ucisă de un vecin. Motivul halucinant pentru care...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Tocmai a fost creat Internetul de 4,5 milioane de ori MAI RAPID
Ora de vară 2024. Ce este OBLIGATORIU să facem astăzi, 30 MARTIE: Suntem în situaţia...
O nouă fabrică în România. Vor fi sute de locuri de muncă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Profesoară de 50 de ani, prinsă cu poze indecente pe internet. Ce a pățit după...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
Încă o lovitură fatală pentru familia Andreei Morega. Verișorul studentei la Medicină a murit la...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Galaxia Păianjen, o anomalie a astrofizicii aflată la milioane de ani-lumină depărtare