Raed Arafat, avertisment pentru bolnavii de Covid care refuză internarea: Coronavirusul poate ajunge de la niciun simptom la o simptomatologie care să evolueze rapid și chiar să ucidă

Redactor:
Ana Matei
Raed Arafat, avertisment pentru bolnavii de Covid care refuză internarea: Coronavirusul poate ajunge de la niciun simptom la o simptomatologie care să evolueze rapid și chiar să ucidă
Arafat: Parcă toată lumea a înnebunit să convingă de la bătrân, la tânăr să nu poarte mască . Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Raed Arafat le recomandă persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus să asculte sfaturile medicilor, pentru că această boală poate ajunge de la niciun simptom la o simptomatologie care are capacitatea de a ucide. Șeful DSU a vorbit despre cazul gălățeanului de 45 de ani, care a murit la câteva ore după ce a refuzat internarea, bolnav fiind de Covid-19. 

„Este o situație despre care noi am avertizat. Nu este primul caz de care aflu. Am mai avut la București semnalate de SMURD București într-o perioadă scurtă cel puțin trei cazuri, din care unul a ajuns în stare critică , la o săptămână după ce a refuzat internarea în spital. Un altul a solicitat intervenția SMURD și era deja în stop cardiac”, a declarat Arafat la Antena3. 

Secretarul de Stat spune că acest caz este unul rar și atrage atenția asupra faptului că dacă avea tuse seacă, asta nu înseamnă că era asimptomatic.

Raed Arafat: O persoană care este cu simptomatologie ușoară sau chiar asimptomatică, poate să înceapă să aibă simptomatologie și o evoluție respiratorie gravă

„Bineînțeles, asta nu se întâmplă la toți, ci la 1% din acești pacienți. Când spunem că pacientul avea tuse seacă înseamnă că nu era chiar asimptomatic. Asimptomatic înseamnă că nu ai nimic. La câte dezbateri au avut loc și la câte păreri neavizate au fost expuse populației, populația nu mai înțelege decât că dacă sunt pe picioare și sunt bine înseamnă că pot pleca acasă. Dar nu ia în considerare că această boală poate să se agraveze foarte rapid. O persoană care este cu simptomatologie ușoară sau chiar asimptomatică, poate să înceapă să aibă simptomatologie și poate să aibă o evoluție respiratorie gravă care să ducă chiar la intrare în comă și deces. Eu nu știam de cazul din Galați, dar din ce spuneți e exact ce s-a întâmplat și cu studenta din Timișoara, acum câteva luni, care a rămas acasă singură și a fost găsită decedată”, a declarat secretarul de stat. 

Covid-19 este o bolaă perfidă, iar secretarul de stat îi sfătuiește pe bolnavi să țină cont de ceea ce spun medicii.

„Covid-19 e un virus care poate ajunge de la niciun simptom la o simptomatologie care să evolueze rapid și chiar să ucidă. Cazurile pe care le cunoaștem sunt o dovadă în acest sens”, a subliniat Arafat.

Un gălățean de 45 de ani a murit după ce a refuzat internarea

Un bărbat de 45 de ani, cu obezitate de gradul 3, infectat cu coronavirus, a murit la câteva ore după ce a refuzat internarea.

„Nu avea febră, el tuşea, dar a refuzat internarea, a spus că se simţea bine. Aseara (marți seara – n.r.) s-a degradat starea lui de sănătate. O ambulanţă a ajuns la domiciliul persoanei în jurul orei 1.00, dar din păcate nu au putut să o salveze, deşi au aplicat metode de resuscitare. Nu s-a mai putut face nimic, păcat, este o viaţă pierdută”, a transmis, miercuri, pentru Mediafax, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avramescu.

Inchide