RĂSTURNARE DE SITUAȚIE. Arafat, avertisment pentru românii care și-au programat vacanța în Bulgaria: Se pune problema să stați în izolare la întoarcere

Redactor:
Ana Matei
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE. Arafat, avertisment pentru românii care și-au programat vacanța în Bulgaria: Se pune problema să stați în izolare la întoarcere
Mesajul fals este atribuit comandantului acțiunii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat / Sursa: Facebook

Șeful DSU Raed Arafat îi avertizează pe românii care și-au programat o vacanță în Bulgaria, asupra faptului că ar putea sta în izolare la întoarcere, dacă numărul cazurilor de Covid-19 din țara vecină continuă să crească alarmant. Deși Bulgaria se află pe lista destinațiilor în care românii pot călători fără restricții, decizie luată în urma celui de-al treila pachet de relaxare de pe 15 iunie, secretarul general atrage atenția asupra faptul că situația s-ar putea schimba.

Numărul de cazuri de coronavirus din Bulgaria a crescut considerabil, iar INSP monitorizează situația epidemiologică de acolo. În cazul în care se va decide că românii întorși din Bulgaria vor reprezenta un pericol, se vor institui din nou măsuri de izolare.

„Bulgaria e sub monitorizare, au crescut cazurile și este sub monitorizarea INSP. Dacă va continua în acest mod, este posibil să se ia decizia la nivelul Institutului Național (…) Nu este pericol de închidere a graniţelor, ci de revenire la izolare. Dar acest lucru depinde de cum vedem trendul la ei. Dacă e ceva temporară sau continuă” a spus Raed Arafat, la TVR.

Bulgaria, 555 de cazuri noi în ultimele 7 zile

Bulgaria a înregistrat, de la începutul pandemiei de coronavirus, un număr de 3.266 cazuri de infectare, dintre care 172 de decese. În contextul măsurilor de relaxare, în ultima săptămână, Bulgaria a înregistrat peste 500 de cazuri, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă.

În contxtul măsurilor de relaxare  din țara noastră a fost reluat traficul aerian spre și dinspre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Nici noi nu stăm prea bine în ceea ce privește situația epidemiologică. Nu ne mai aflăm într-un trend descendent, amintește Arafat.

„Există creștere, ieri am avut 345 de cazuri, procentul din teste este mai crescut – 3 la sută, 4 la sută din totalul testelor este pozitiv, după ce ne stabilizaserăm la doi la sută. […] Nu suntem într-un trend descendent, suntem chiar cu anumite tendințe de creștere care se văd și la decese și la numărul pacienților în terapie intensivă. […] Lucrurile sunt active și apar cazuri. Cu cât apar mai multe cazuri, apar mai multe cazuri de terapie intensivă, apar mai multe decese.”

Inchide