Spania a marcat debutul primei testări pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Două spitale din Madrid execută procedura pe 150 de voluntari. Vaccinul testat este produs de compania Janssen, parte a Johnson & Johnson, scrie Murcia Today.
Spitalele La Paz şi La Princesa din Madrid au pornit procedura de administrare a vaccinului la care lucrează compania Janssen. Potrivit presei spaniole, 150 de voluntari participă la testarea vaccinului care se află în faza a doua după ce a fost verificat cu succes în SUA şi Belgia.
De asemenea, cea de-a doua fază de studiu va dura între 12 şi 14 luni şi va fi urmată de o altă fază în mai multe ţări pentru aprobarea finală a vaccinului.
Prin testele care au debutat astăzi se urmărește descoperi dozei necesare şi stabilirea ritmului de administrare a vaccinului pentru crearea anticorpilor Covid-19.
„Vor fi incluşi 75 de voluntari în centrul nostru, dintre care 25 sunt cu vârste peste 65 de ani. Sunt un grup cu risc special pentru că oferă o reacţie imunologică puternică. Şi restul sunt 50 de voluntari de la 18 la 55 de ani. Toţi sunt subiecţi sănătoşi”, a spus Francisco Abad, şeful Serviciului de Farmacologie Clinică de la Spitalul La Princesa Madrid.
De asemenea, presa spaniolă mai precizează faptul că voluntarii trebuie să îndeplinească o serie de proceduri speciale.
„Stau o oră cu noi ca să fim siguri că nu există reacţii după injectarea vaccinului şi după o oră se duc acasă. Nu mai trebuie să vină la centru decât peste o săptămână”, a explicat Dolores Ochoa, cercetător principal la Spitalul La Princesa Madrid.
Emiratele Arabe Unite au transmis că au aprobat utilizarea de către personalul medical a unui vaccin anti-COVID-19, aflat încă în fază de testare, scrie site-ul Alkhaleej Today.
„Vaccinul va fi disponibil eroilor aflaţi în prima linie (în lupta împotriva pandemiei) şi celor care sunt cel mai expuşi riscului de a contracta virusul”, a scris pe Twitter Autoritatea Naţională de Gestionare a Crizelor şi Dezastrelor (NCEMA).
Gigantul farmaceutic chinez Sinopharm a început să testeze un vaccin în iulie în Emiratele Arabe Unite.
În acest moment, peste 30 de posibile vaccinuri împotriva COVID-19 sunt testate pe oameni în întreaga lume, în speranţa stopării pandemiei.
În Rusia, autorităţile au început testarea vaccinului „Sputnik-V” pe 40.000 de locuitori ai capitalei, ultima etapă a studiilor clinice anunţată în luna august.
„A treia fază a studiilor clinice continuă (în EAU) sub stricta supraveghere a echipelor medicale”, a spus NCEMA.
„Rezultatele studiilor clinice din ţara noastră sunt pe drumul cel bun şi toate testele au fost încununate de succes până acum”, a subliniat sursa citată.
Vaccinul a fost testat pe 31.000 de voluntari din ţară, cu efecte secundare „uşoare şi aşteptate”, a spus NCEMA, adăugând că 1.000 de voluntari cu boli cronice nu au prezentat „nicio complicaţie”.
Anunţul Emiratelor Arabe Unite vine în momentul în care numărul cazurilor de COVID-19 a atins un vârf în ţară, cu 1.007 de cazuri zilnice raportate.