Tudor Giurgiu: „Colectiv” va fi la anul primul documentar românesc nominalizat la Oscar

Redactor:
Radu Cristian
Tudor Giurgiu: „Colectiv” va fi la anul primul documentar românesc nominalizat la Oscar
Tudor Giurgiu: „Colectiv” va fi la anul primul documentar românesc nominalizat la Oscar / Sursă Foto: Colectiv FIlm, Facebook

Filmul „Colectiv” va fi anul viitor primul documentar românesc nominalizat la premiile Oscar, este anunțul președintelui Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu.

Colectiv, primul documentar românesc nominalizat la Oscar

Cu ocazia deschiderii oficiale a TIFF, Tudor Giurgiu a declarat că se bucură că festivalul este primul din Europa care își reia, practic, drumul, după o amânare și multe ezitări.

„Va fi un festival cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, în curțile unor licee. (…) Vă atrag atenția dacă nu ați văzut filmul documentar românesc „Colectiv”, vi-l recomand să-l vedeți. Va fi o proiecție specială săptămâna viitoare, va veni întreaga echipă. Sunt absolut convins că, la anul, „Colectiv” va fi primul documentar românesc care va fi nominalizat la Oscar”, a afirmat Giurgiu.

Tudor Giurgiu a subliniat că filmul are o campanie extrem de puternică în SUA, fiind un documentar „puternic” care nu trebuie ratat.

”Colectiv” are în palmares marele premiu la Festivalul Internațional de Film și Forum pentru Drepturile Omului de la Geneva

La Festivalul Internațional de Film și Forum pentru Drepturile Omului de la Geneva, documentarul realizat de Alexander Nanau a obținut Marele Premiu (Grand Prix), dar și suma de 10.000 de franci elvețieni. Juriul internațional care a confirmat – online, din cauza restricțiilor impuse de criza coronavirusului – o realizare artistică de excepție a fost prezidat de Pamela Yates, iar printre ”jurați” s-au aflat personalități precum artistul și activistul pentru drepturile omului Badiucao, contesa Adelina von Fürstenberg, regizoarea și producătoarea Nora Philippe, precum și  romancierul turc Burhan Sönmez.

Etichetat drept documentar observațional, ”Colectiv” nu reprezintă doar un omagiu post-mortem adus victimelor, ci s-a transformat într-o peliculă emblematică – ”Alexander Nanau a produs un documentar palpitant și terifiant” – în ceea ce privește lupta împotriva corupției din perioada imediat următoare a tragediei, urmărind – punctual – întreaga desfășurare a evenimentelor și interacțiunea dintre jurnaliștii care au anchetat acest caz și autorități.

Lupta pentru aflarea adevărului s-a dus și în ”culisele puterii”, în ”spatele ușilor închise”, iar regizorul Alexander Nanau a reușit să aducă în fața spectatorilor nu numai cruda realitate indusă de tragedie, ci și toate obstacolele care s-au interpus în timpul anchetei jurnalistice.

„Colectiv este un thriller politic spectaculos. Prezintă o echipă de jurnaliști care investighează incendiul din clubul de noapte Colectiv din România, dezvăluind corupția guvernamentală la nivel înalt din Ministerul Sănătății. Filmul este centrat pe povestea victimelor și a supraviețuitorilor într-un mod neobișnuit și profund, punând o întrebare esențială: „Când vom ști adevărul desore ce s-a întâmplat și cum vom acționa?” – se arată în prezentarea documentarului ”Colectiv”.

Inchide