VIDEO. Câini antrenaţi să depisteze COVID, aduşi pe aeroportul din Helsinki. „Pot descoperi boala înainte să apară primele simptome”

Redactor:
Radu Cristian
VIDEO. Câini antrenaţi să depisteze COVID, aduşi pe aeroportul din Helsinki. „Pot descoperi boala înainte să apară primele simptome”
VIDEO. Câini antrenaţi să depisteze COVID, aduşi pe aeroportul din Helsinki.„Pot descoperi boala înainte să apară primele simptome”/ Sursă Foto: Captură Video

Finlanda urmează să lanseze miercuri un program pilot care implică câini care adulmecă noul Covid-19 pe aeroportul din Helsinki. Acțiunea inedită are loc pe fondul speranței că patrupedele ar putea juca un rol cheie în depistarea virusului.

Patrupedele au o acuratețe apropiată de 100%

În testele preliminare, câinii – folosiți anterior pentru a detecta boli precum cancerul sau diabetul – au descoperit COVID-19 cu o acuratețe apropiată de 100%, chiar și cu câteva zile înainte să apară simptomele.

Cercetătorii din alte țări, inclusiv Statele Unite și Emiratele Arabe Unite, studiază testele de depistare a noului coronavirus cu ajutorul câinilor. Procesul dezvoltat de Finlanda este unul dintre cele mai complexe și îndelungate.

În Dubai, oficialii din domeniul sănătății au început din această vară să folosească câinii pentru a analiza probele de sudoare de la călătorii cu avionul selectați aleatoriu, cu o precizie de peste 90%, conform rezultatelor inițiale.

Schimbările stării de sănătate pot afecta modul în care oamenii își păstrează acuratețea mirosului, spun cercetătorii. Câinii au fost apreciați de foarte mult timp pentru capacitatea lor de a adulmeca droguri și bombe și s-au dovedit, de asemenea, capabili să detecteze cancerele, infecțiile și alte probleme de sănătate.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au găsit anul acesta indicații promițătoare că patrupedele pot detecta virusul. Oamenii de știință spun că doar studiile la scară largă, cum ar fi cel care va începe miercuri, pot demonstra cât de eficientă va fi metoda în practică.

„Precum în Dubai, câinii care urmează să fie plasați în Helsinki, vor adulmeca probe de sudoare și nu vor intra în contact cu călătorii. Oamenii care sunt de acord cu testul își vor tampona propria piele pentru a produce o probă. Dacă funcționează, aceasta s-ar putea dovedi o metodă eficientă de monitorizare în spitale și alte locuri”, a declarat Anna Hielm-Björkman, de la Universitatea din Helsinki, care supervizează proiectul, scriu cei de la The Guardian

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
Sfântul Dumitru 2020: Sărbătoare mare astăzi în calendarul ortodox! Ce trebuie să faci?
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide