Gândul LIVE. Vlad Voiculescu, despre OUG din Sănătate: Este periculoasă, este o inovație completă, este un malpraxis

Gândul LIVE. Vlad Voiculescu, despre OUG din Sănătate: Este periculoasă, este o inovație completă, este un malpraxis
Medic din Suceava: Numărăm ostaşii pe care putem să-i ducem la luptă
Publicat: 17/02/2020, 13:45
Actualizat: 07/04/2021, 03:44

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a criticat prevederile incluse prin noua ordonanță de urgență provnd liberalizarea programelor naționale de sănătate, pe care o consideră periculoasă. Actual candidat al PLUS la Primăria Capitalei a detaliat riscurile și soluțiile sale în emisiunea Gândul Live.

„Este periculoasă. Unul la mână, pentru că a fost făcută peste noapte, doi, pentru că nu are la bază niciun studiu de impact. Este periculoasă pentru că ar putea duce, duce, putem spune cu siguranță în momentul acesta, că vom avea cheltuieli mai mari, care acum nu vor fi suportate de pacient, e adevărat, pentru că tot prin ordonanța de urgență s-a interzis coplata, adică clinicile private nu pot să ceară de la pacienți coplata. Ce pot face clinicile private în acest moment este să se adreseze Ministerului Sănătății, unde tocmai s-a inventat un săculeț cu bani separat. Un săculeț cu bani care depinde exclusiv de ministrul Sănătății”, a detaliat Vlad Voiculescu în emisiunea Gândul LIVE.

„Dacă o clinică privată poate să acceseze acest săculeț cu bani și cât de mare este acest săculeț, aceasta depinde în mod fundamental de ministru, sunt determinate prin ordn de ministru. Lucrul acesta e foarte periculos”, a afirmat Vlad Voiculescu.

„Ministerul Sănătății ar trebui să aibă prioritate zero stoparea corupției”

Întrebat care ar putea fi riscurile, Vlad Voiculescu a spus suspectează că se poate întâmpla ceea ce s-a tot întâmplat în sănătate, și anume corupța cea mai mare din România.

„Ministerul Sănătății ar trebui să aibă prioritate zero stoparea corupției. Or, oprirea corupției în sănătate și creșterea calității actului medical nu rimează cumva cu accentuarea dependenței actorilor privați sau publici de ministrul Sănătății. Ministerul Sănătății trebuie să facă reguli de alocare a fondurilor și reguli care să asigură calitatea actului medical, să se uite la eficiența cheltuielii banilor publici. Într-adevăr nu ar trebui să conteze dacă spital e de stat sau privat”, a detaliat actualul candidat PLUS la Primăria Capitalei.

„Să spunem că avem o sută de lei. Dacă din suta de lei putem cumpăra cinci operații, și în momentul acesta toți cei 100 de lei merg la stat – să spunem că ar merge la stat, deși în București o treime merge la privat, dacă din cei 100 de lei dintr-o dată 40 de lei sau 60 de lei merg către privat și ar trebui să cumpărăm 3 operații de la privat, ei bine, cele trei operații de la privat se pot cumpăra doar dacă pacientul plătește ceva în plus, pentru că la privat costă mai mult. Dacă acele trei operații sunt dintr-o dată disponibile pacienților doar dacă scot bani din buzunar, asta nu este în regulă”, a detaliat Vlad Voiculescu.

Prin această OUG, dintr-o dată s-a deschis sacul pentru privați, dar nu îl poate factura pe pacient, ci Ministrul Sănătății. „Interesul nostru este să operăm tot mai mulți pacienți, în condiții cât mai bune,  la costuri cât mai mici. Este o chestiune de eficiență. Această OUG nu rezolvă în niciun fel problema. Ce se întâmplă că niște bani, în loc să vină de la casa de asigurări, ar trebui să vină dintr-un buzunar creat special la Ministerul Sănătății. Este un buzunar periculos, un mecanism periculos. Nu există nicăieri așa ceva, este o inovație completă această OUG. Este un malpraxis. Nu pot să ai un buzunar separat la Ministerul Sănătății pentru operații care sunt mai scumpe în privat decât la stat”, a detaliat candidatul PLUS la Primăria Capitalei.

„Nu e o idee rea să existe și un acces al privaților la banii publici, nu e în sine ceva rău, dar lcururile trebuie reglementate, mergând către plata corespunzătoare a serviciilor medicale. Primul lucru pe care trebuie să îl facă cineva responsabil este să eficientizeze cheltuirea banului public în spitalele publice. Soluția e depolitizarea managementului în spitalele de stat”, a conchis Vlad Voiculescu.

Actul normativ, care este în vigoare din 12 februarie, a fost adoptat împreună cu alte 24 de Ordonanţe de Urgenţă într-o şedinţă maraton a Guvernului, în 4 februarie, înainte ca acesta să pice prin moţiune de cenzură.

Urmăriți toate declarațiile lui Vlad Voiculescu din ediția de luni a Gândul Live.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere