130.000 euro despăgubire pentru un glonț în cap tras de Poliție

130.000 euro despăgubire  pentru un glonț în cap tras de Poliție
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 25/04/2012, 09:45

CEDO a constatat, într-un dosar privind împușcarea unui tânăr decătre un polițist, în 2000, că legislația română în vigoare lacomiterea faptelor nu reglementa strict folosirea armelor de foc încadrul operațiunilor poliției și că folosirea armei letale a fostexcesivă atunci. Statul român trebuie să plătească tânăruluiMugurel Soare despăgubiri în valoare de 130.000 de euro. CEDO s-apronunțat, marți, asupra cazului Mugurel Soare împotriva statuluiromân, potrivit unui comunicat transmis de APADOR-CH, care susținecă a preluat cazul încă de la început, a efectuat propriileinvestigații extrajudiciare, a asigurat asistență juridică peîntreaga durată a procedurilor interne și apoi în fața CurțiiEuropene a Drepturilor Omului.

Varianta victimei

• În fapt, pe 19 mai2000, Mugurel Soare, atunci în vârstă de 19 ani, a fost bătut șiîmpușcat în cap de un polițist în civil. Incidentul s-a petrecut înjurul orei 19.00, pe stradă, în apropiere de Spitalul Caritas dinBucurești, în prezența unor martori oculari.

• Transportat laSpitalul de Urgență, Mugurel Soare a fost în comă timp de cincizile, iar apoi a fost operat, dar a rămas paralizat pe parteadreaptă a corpului, fiind-i afectați foarte grav centrii vorbirii.După mai multe tratamente și-a recăpătat, în bună măsură,capacitatea de a se deplasa fără ajutor, dar nu și darul vorbirii,handicap ce a afectat profund viața sa și a familiei, susțineorganizația.

• La evenimentul din 19mai 2000 au fost pre-zenți și doi martori oculari care au fost timpde 10 ore în sediul poliției pentru declarații, „fără apă și fărăhrană, sub presiune psihică permanentă pentru a-i determina să deadeclarații favorabile polițiștilor. După epuizarea căilor de atacinterne, cei doi martori oculari s-au adresat CEDO împreună cuMugurel Soare.
Ce a constatat CEDO

Curtea Europeană a examinat plângerea primului reclamant dinperspectiva articolului 2 al Convenției Europene care protejeazădreptul la viață și a criticat legislația română în vigoare lamomentul faptelor deoarece nu reglementează strict folosireaarmelor de foc în cadrul operațiunilor de poliție și nici modul depregătire a unor astfel de operațiuni.

„Curtea a apreciat că folosirea forței letale a fost excesivă încauză și a înlăturat apărarea Guvernului român care susținuse căpolițistul în cauză fusese de fapt atacat de reclamant cu un cuțitși în consecință acționase în legitimă apărare deoarece Guvernul nua furnizat suficiente elemente de probă pentru a-și susține aceastăapărare. În concluzie, Curtea a constatat violarea articolului 2din perspectivă materială”, spune APADOR-CH.

Curtea a mai constatat violarea articolului 2 din perspectivăprocedurală, deoarece statul român nu a derulat în urmaevenimentelor din mai 2000 o anchetă efectivă, aptă să identificeși să pedepsească persoanele responsabile, ancheta împotrivapolițiștilor implicați finalizându-se cu o soluție de neîncepere aurmăririi penale.

Varianta Poliției

• În 20 mai 2000,Poliția Capitalei informa că Mugurel Soare fusese împușcat de unpolițist pe care îl atacase cu un cuțit, după ce subofițerulintervenise pentru aplanarea unui conflict.
• Potrivitanchetatorilor, în jurul orei 19.40, un ofițer și doi subofițeri dela serviciul Furturi Auto din cadrul Poliției Capitalei, în timp cese aflau în misiune pe strada Agricultori, din sectorul 2, au văzutun bărbat, în vîrstă de aproximativ 25 de ani, care alerga și cereaajutor trecătorilor, fiind urmărit de doi tineri înarmați cu douăcuțite.
• Polițiștii auintervenit pentru a aplana conflic-tul, însă, în acel moment, unuldintre agresori l-a înjunghiat pe unul dintre subofițeri, de douăori, în abdomen. Aflat în pericol, polițistul l-a împușcat peagresor, spunea Poliția Capitalei. Mugurel Soare (20 de ani) a fostinternat atunci la Spitalul Clinic (Mediafax)

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT. VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021