Ultimele date privind parcul auto din România relevă că, înprezent, sunt înmatriculate aproape 1,8 milioane mașini mai vechide zece ani, situație care impune continuarea programului „Rabla”de casare a autovehiculelor uzate, a declarat, luni, ministrulMediului, Laszlo Borbely.
„Am primit cifrele de anul trecut și vreau să vă spun că șipentru mine a fost o surpriză: în momentul de față, în România,sunt înmatriculate aproape 1,8 milioane de mașini cu peste zece anivechime, deci avem de casat mașini. Evident, dintre acestea suntunele care sunt într-o situație destul de bună, dar iată că avemtotuși un parc de mașini destul de învechit care trebuie să îlînnoim”, a spus Borbely.
El a vizitat, luni, împreună cu premierul Emil Boc, sediulsocietății Remat București Sud, cu prilejul reluării în acest an aprogramului „Rabla”.
Ministrul Mediului a arătat că bugetul programului va fisuplimentat în acest an de câte ori va fi nevoie, în condițiile încare anul trecut au fost alocate inițial circa 190 milioane leipentru scoaterea din uz a mașinilor uzate, iar fondurile au fostulterior suplimentate de mai multe ori, până la 722 milioanelei.
El a arătat în același timp că autoritățile sunt atente și lalegalitatea operațiunilor de casare, deoarece au fost înregistrateși cazuri în care sunt falsificate certificate de înmatricularepentru a se obține mai multe vouchere cu prime de casare.
Premierul Emil Boc a apreciat că programul „Rabla” reprezintă oprimă componentă pentru stimularea economiei și susținereaproducției autohtone de autovehicule.
Programul de casare a mașinilor uzate „Rabla” a reînceput în adoua parte a lunii martie, cu un plafon total alocat pentru plataprimelor de casare de 228 milioane lei, care poate fi suplimentatulterior în funcție de cerințele pieței.
În 2010, prin Programul „Rabla” au fost casate aproape 190.000autoturisme și achiziționate 63.000 unități, dintre care 26.000 deproducție autohtonă.
Ovidiu Bărbulescu,[email protected]