26 de militari români și-au pierdut viața în urma misiunilor României în cadrul NATO

26 de militari români și-au pierdut viața în urma misiunilor României în cadrul NATO
Publicat: 30/03/2014, 14:09
Actualizat: 30/03/2014, 16:10

În primii zece ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică, România a participat la operații în Balcanii de Vest, în Afganistan, în Irak și în nordul Africii. În cadrul acestor misiuni, Armata României a avut o prezență materializată într-un număr de 40.000 de militari rotiți în aceste teatre. În Afganistan și Kosovo se desfășoară în continuare operațiuni.

Numărul militarilor români răniți în aceste operațiuni este de peste 140. De asemenea, un diplomat român și-a pierdut viața în Afganistan.

Prima misiune la care România a participat în Afganistan a avut loc în iunie 2002, cu câteva luni înainte chiar de a fi invitată să adere la NATO. Cel mai mare număr de militari români aflați simultan într-un teatru a fost de 2.000, în anul 2011, la misiunea ISAF (Forța de Asistență de Securitate în Afganistan).

Încă dinainte de a deveni membri NATO, militari români își pierd viața în misiune în Afganistan. În noiembrie 2003, sergentul major Silviu Iosif Fogorași, în vârstă de 33 de ani, și sergentul major Mihail Anton Samuilă au fost primii militari români care au murit în Afganistan. Cei doi sergenți se aflau într-o coloană de TAB-uri în momentul în care asupra acesteia a fost declanșat un atac al insurgenților.

În aprilie 2005, sergentul Narcis Șonei, în vârstă de 26 de ani, și-a pierdut viața în Afganistan, într-o misiune de patrulare în Kandahar, în momentul în care transportorul amfibiu blindat în care se afla a trecut peste un mijloc exploziv. Deflagrația, produsă în dreptul punții din spate, a provocat un incendiu care a declanșat explozia unor elemente de muniție din interiorul vehiculului blindat, în urma căruia sergentul a decedat.

Un an mai târziu, caporalul Bogdan Valerian Hâncu a murit în Irak, în urma unei explozii a unei mașini capcană. Militarul făcea parte dintr-o patrulă mixtă italo-română, care efectua o misiune de monitorizare și antrenare a poliției irakiene, iar în urma exploziei unei mașini capcană mai mulți militari, printre care și cel român, și-au pierdut viața.

În iunie 2006, caporalul Ionel Gheorghiță Drăgușanu, în vârstă de 38 de ani, a murit, iar alți patru militari au fost răniți, în Afganistan, când se întorceau dintr-o misiune de patrulare. Militarul care a decedat se afla în primul transportor amfibiu blindat, dintr-o coloană de patru autovehicule, care la aproximativ 20 kilometri de Kandahar a declanșat un dispozitiv exploziv improvizat. Caporalul Drăgușanu a decedat, iar alți patru militari au fost răniți. El era căsătorit și avea un copil.

În septembrie 2007, caporalul Ioan Grosaru, în vârstă de 35 de ani, a murit în Irak, într-o misiune de patrulare în apropriere de baza Tallil, după ce transportorul amfibiu blindat în care se afla – al doilea dintr-o coloană de trei vehicule – a luat foc ca urmare a deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat. În urma acestui incident au mai fost răniți cinci militari, între care Marius Iovi, care și-a pierdut vederea și a suferit arsuri grave.

În luna următoare, un alt militar român moare în Afganistan. Sergentul major Aurel Marcu a decedat în provincia Zabul din Afganistan, după ce un transportor amfibiu blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv. Alți patru militari din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, dislocat în Afganistan, au fost răniți. Sergentul major Aurel Marcu avea 31 de ani, era căsătorit și avea un copil.

În martie 2008, fruntașul Ionuț Cosmin Sandu și-a pierdut viața tot în Zabul, într-o misiune de patrulare, în timp ce autovehiculul Humvee în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Sandu, în vârstă de 29 de ani, era căsătorit și avea doi copii.

În același an, în luna iunie, militarul Claudiu Marius Covrig a murit în Afganistan în urma unui atac cu armament ușor și aruncătoare de grenade desfășurat de forțele insurgente în timp ce se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat – Kabul). Marius Covrig, în vârstă de 29 de ani, era la prima misiune internațională și era căsătorit.

La doar două luni, tot într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 este ucis și sergentul major Dragoș Traian Alexandrescu. Al treilea transportor amfibiu blindat din coloana de patru a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, iar în urma exploziei Dragoș Traian Alexandrescu a fost ucis. Militarul în vârstă de 32 de ani era căsătorit și avea doi copii.

În martie 2009, sublocotenentul Claudiu Chira a murit în Afganistan după ce autovehicul de tip Humvee a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare, el fiind rănit grav în incident și decedând în timpul transportului spre spital. Chira, în vârstă de 30 de ani, era căsătorit și mai participase la o misiune în Irak.

În luna următoare, doi militari militari români mor în Afganistan, în misiuni diferite. Căpitanul Petre Tiberius a fost ucis într-o misiune de intervenție rapidă în sprijinul unei subunități aliate atacate de insurgenți, la 80 de kilometri de Kabul. El avea 33 de ani, era căsătorit și avea un copil. Căpitanul Iuliu-Vasile Unguraș conducea o misiune de patrulare, formată din patru autovehicule Humvee pe autostrada A1. La 20 de kilometri nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofițerul și-a pierdut viața, iar alți patru militari români au fost răniți. Unguraș avea 32 de ani, era căsătorit și avea doi copii.

În anul 2010, șase militari români mor în misiuni. Astfel, în februarie, sergentul major Bădiceanu Florin a murit în urma unui incident petrecut în Afganistan în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1. Vehiculul blindat în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Bădiceanu era la a doua misiune în Afganistan, avea 31 de ani, era căsătorit și avea un copil.

În luna mai, sergentul major Valerică Leu a murit în Afganistan în timpul unei misiuni pentru securizarea unei căi de acces. Militarul a declanșat explozia unei mine antipersonal. Leu avea 31 de ani și era căsătorit.

Caporalul Paul Caracudă și sergentul major Dan Ciobotaru au murit în Afganistan, în iunie, după ce autovehiculul de tip Humvee în care se aflau a fost ținta unui atac cu un dispozitiv improvizat acționat de la distanță. Ciobotaru avea 28 de ani, iar Caracudă 36 de ani, era căsătorit și avea doi copii, un băiat de șase ani și o fetiță de doi ani.

În octombrie, sergentul major Marius Florin Sfecheș (25 de ani) și soldatul Cristian-Petru Filip (26 de ani) și-au pierdut viața în provincia Zabul, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee în care se aflau.

În primăvara anului următor, un diplomat și doi militari români își pierd viața în Afganistan, iar un altul se sinucide după revenirea din misiune.

În martie 2011, căpitanul Petru Păcurariu a fost găsit spânzurat într-o pădure din Maramureș, la o lună după ce s-a întors din misiune din Afganistan. Militarul era căsătorit și avea două fetițe în vârstă de 5 și 6 ani.

În aprilie 2011, Filaret Moțco, în vârstă de 43 de ani, diplomat de carieră în Armată, MAE, OSCE și ONU, și-a pierdut viața în urma unui atentat terorist în Afganistan, în timp ce se afla într-o misiune a ONU.

O lună mai târziu, caporalul Constantin-Laurențiu Lixandru, în vârstă de 30 de ani, a murit în Afganistan, după ce a fost rănit grav în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, incident petrecut în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Zabul. Militarul, în vârstă de 30 ani, era căsătorit și nu avea copii. Tot în mai, sublocotenentul Cătălin Ionel Marinescu, în vârstă de 28 de ani, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” a murit în timpul unei misiuni în provincia Zabul. În timpul desfășurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, el a fost grav rănit grav și în cele din urmă a decedat.

În septembrie 2011, subofițerul Ion-Lucian Leuștean a fost grav rănit în urma deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul. După opt luni, militarul, în vârstă de 25 de ani, a murit la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, unde era internat în comă la secția de terapie intensivă.

În mai 2012, plutonierul-adjutant Florinel Enache a fost grav rănit în urma deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat. Militarul executa o misiune de cercetare terestră și securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, în provincia Zabul din Afganistan. În cele din urmă, viața lui Florinel Enache a fost salvată de medici, însă militarul a rămas fără picioare și mâna strângă. În perioada în care s-a aflat internat într-un spital din Statele Unite, Enache a fost vizitat de două ori de președintele SUA, Barack Obama. Militarul are 45 de ani și este tatăl unui băiat.

În septembrie 2013, maistrul militar Vasile Claudiu Popa (28 de ani) și plutonierul Adrian Postelnicu (34 de ani) au murit în Afganistan în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Ei erau membri ai Grupului naval de forțe pentru operații speciale și executau o misiune de luptă în estul Afganistanului.

Duminică dimineață, plutonierul-major Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu și-a pierdut viața în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulă. De asemenea, sublocotenentul Ionuț Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu și caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu și Eugen Valentin Pătru au fost răniți, în urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în mașina de luptă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ