460.000 metri cubi de lemn din pădure au fost tăiați ilegal în doi ani. Șansa ca cineva să facă închisoare pentru asta: 0,47%

460.000 metri cubi de lemn din pădure au fost tăiați ilegal în doi ani. Șansa ca cineva să facă închisoare pentru asta: 0,47%
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 24/04/2012, 12:57

Doar 34 de persoane au fost condamnate, în 2009 și 2010, la închisoare cu executare pentru tăieri ilegale de păduri în zece județe ale țării, numărul dosarelor penale constituite la parchetele din aceste județe fiind de 7.168, arată un studiu în acest sens întocmit de organizația Ecopolis.

Organizația nonguvernamentală a prezentat rezultatele studiului marți, într-o conferință de presă la Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP), în prezența ministrului de resort, a directorului general al Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva” și a unui reprezentant al Ministerului Public.

Potrivit datelor studiului, în cele zece județe analizate, în care se află aproape jumătate din suprafața împădurită a României, în anii 2009-2010 s-au constatat formal 6.656 de infracțiuni silvice, în urma unui număr total de 112.900 de controale făcute atât de poliție cât și de alte structuri ale statului.

În urma constatării infracțiunilor, dar și ca urmare a diferitelor plângeri penale transmise de persoane private, procurorii de la diferite niveluri de jurisdicție din cele zece județe au deschis 7.168 de dosare penale. Puțin peste zece la sută dintre acestea, respectiv 723, s-au finalizat cu rechizitorii, în doar 34 de cazuri au fost pronunțate condamnări la pedepse cu închisoarea cu executare împotriva făptuitorilor, restul de 844 de persoane condamnate pentru infracțiuni silvice primind pedepse cu suspendare sau amenzi penale.

„O socoteală simplă ne arată că șansele de a face închisoare pentru tăieri ilegale de pădure în România sunt de 0,47 la sută. Așadar, în justiție, adică la parchete și la instanțe, 99,5 la sută dintre autorii identificați ai tăierilor ilegale de copaci scapă, cei care sunt condamnați cu executare fiind cu toții recidiviști aflați în perioada de încercare de după pronunțarea unei condamnări cu suspendare”, a declarat președintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa, în conferința de presă de marți.

Datele Ecopolis, deși contestate și de reprezentantul Ministerului Public și de șeful Romsilva, nu au fost contrazise. Astfel, citând din bilanțul Ministerului Public pentru anii 2010 și 2011, reprezentantul instituției, procurorul Adrian Dicu, a indicat o medie anuală de dosare constituite la nivelul întregii țări pentru delicte silvice de aproximativ 7.000, circa 750 dintre ele fiind soluționate prin rechizitorii. Dicu a explicat că o parte dintre aceste dosare sunt cu autor necunoscut, iar în altele prejudiciul fie nu este constatat, fie nu se ridică la valoarea minimă pentru care legea permite încadrarea în penal a cazului, acestea fiind trei dintre motivele pentru care diferența între numărul plângerilor în urma cărora sunt deschise dosarele și cel al condamnărilor este atât de mare. Conform ministrului Mediului, în 2010 și 2011 în România au fost înregistrate 6.838 de sesizări penale și 62.000 de contravenții referitoare la încălcări ale regimului silvic.

În opinia reprezentanților organizației, „organele de control” sunt îngăduitoare cu hoții de lemn, deși, din punct de vedere economic, prejudiciul total estimat al infracțiunilor constatate de instituțiile de control se ridică, din calculele Eopolis, la 24 de milioane de lei. Conform statisticii Ministerului Mediului, volumul de lemn tăiat ilegal din păduri în 2010 și 2011 a fost de 460.000 de metri cubi, ceea ce reprezintă un prejudiciu de aproximativ 30 de milioane de lei, calculat la un preț mediu de 71 de lei pe metrul cub.

Asumându-și inexactitatea datelor statistice prezentate, pe care au pus-o pe seama accesului limitat la informații, reprezentanții Ecopolis au tras mai multe concluzii din rezultatele studiului, una dintre ele fiind aceea că volumul de lemn confiscat după ce a fost tăiat ilegal reprezintă mai puțin de un sfert din totalul lemnului tăiat ilegal.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, s-a declarat de acord cu această concluzie și a amintit că, deși a propus ca Jandarmeria să primească și ea, prin lege, dreptul de a verifica încărcăturile de lemn în trafic, această prerogativă i-a fost luată structurii în timpul dezbaterii în Parlament a legii silvice. „Nu-i nimic, o s-o reintroducem!”, a promis Borbely, care s-a întrebat, zâmbind, care este „circuitul lemnului” provenit din tăieri ilegale, încă „neidentificat”.

Cei de la Ecopolis au mai criticat și faptul că, în multe situații, partea vătămată – fie Romsilva, fie proprietarii privați de păduri – nu se constituie parte civilă în dosare, fapt ce face ca cei condamnați pentru tăieri ilegale să plătească de multe ori doar cheltuieli de judecată. Concluzia lor a fost însă categoric contrazisă de șeful Romsilva, care a precizat că subordonații săi intervin în absolut toate cauzele în care sunt prejudiciați.

„Ne constituim parte civilă în toate dosarele în care suntem prejudiciați și contestăm pe toate căile legale deciziile, până când reușim să recuperăm prejudiciul”, a declarat Solovăstru.

Deși la dezbaterea ce a urmat prezentării studiului s-a discutat intens despre nevoia de măsuri care să prevină tăierile ilegale din păduri, Solovăstru a admis că, din cauza lipsei de personal, Romsilva nu urmărește și tragerea la răspundere penală a celor vinovați, ci doar recuperarea prejudiciului.

Potrivit șefului Romsilva, România este singura țară din Europa în care pădurea încă se mai păzește cu pădurari angajați, subliniind faptul că și constatarea infracțiunilor devine din ce în ce mai grea în lipsa unor mijloace tehnice adecvate. La rândul său, ministrul Mediului a vorbit cu admirație despre faptul că în Brazilia suprafețele uriașe de pădure sunt protejate cu ajutorul imaginilor din satelit. Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi oficiali nu a vorbit despre o modificare radicală a modului în care vor fi păzite pădurile României în viitor.

Ovidiu Vanghele, [email protected]

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....