59 % dintre români plâng după comunism, în vreme ce 1% recunosc că au fost securiști

Redactor:
Diana Marcu
59 % dintre români plâng după comunism,  în vreme ce 1% recunosc că au fost securiști
Românii au o poziție ambivalentă față de comunism și ceea ce a însemnat acesta: deși cei mai mulți dintre ei cred că a existat o formă de represiune, că liderii regimului au beneficiat de privilegii

Românii au o poziție ambivalentă față de comunism și ceea ce aînsemnat acesta: deși cei mai mulți dintre ei cred că a existat oformă de represiune, că liderii regimului au beneficiat deprivilegii, că victimele regimului comunist ar trebui să fiedespăgubite (48%), 59% dintre ei susțin că instaurarea comunismuluia fost un lucru pozitiv, noua orânduire – o idee bună, iar problemaaccesului la dosarele Securității și adoptarea unei legi alustrației sunt puțin sau deloc importante (52%).

• Astfel,44% dintre cei intervievați în cadrul sondajului Atitudini șiopinii despre regimul comunist în România afirmă despre comunism căa fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce unul din 8români consideră nu doar că a fost o idee bună ci și bine aplicată,puțin sub 30% dintre conaționali afirmând că a fost o ideegreșită.

•Referitorla rolul hotărâtor în instalarea fostului regim în România, unuldin doi români (48%) crede că Uniunea Sovietică a fost factoruldeterminant, în vreme ce doar 17% sunt de părere că acest rol afost al Partidului Comunist din România.
71% dintre români apreciază, de asemenea, că șefii regimuluicomunist beneficiau de privilegii în comparație cu restulpopulației, în vreme ce doar 8% spun că acest lucru nu seîntâmpla.

•10% dintreromâni spun că au avut de suferit de pe urma regimului comunist:2%, ei înșiși, 3%, atât ei cât și altcineva din familia lor și 5%,altcineva din familia lor.
Dintre cei 10% care au spus că au avut de suferit, cei mai mulți aumenționat privațiunile materiale (28%), apoi limitarea libertățiide expresie (24%) și discriminarea profesională pe criteriisociale, politice (23%).

Nicolae și Elena Ceaușescu, reînhumați

Rămășițele pământești ale soților Nicolae și Elena Ceaușescu aufost reînhumate, miercuri seară, în cimitirul Ghencea Civil dinCapitală, lângă locul în care fuseseră îngropate inițial. Potrivitdirectorului Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane(ACCU), Bogdan Tănase, cei doi soți au fost îngropați împreună,mormintele avându-i drept proprietari pe Valentin Ceaușescu și peMircea Oprean. Aceasta nu este prima reînhumare a soțilorCeaușescu. În iulie 2010, rămășițele pământești ale lui Nicolae șiale Elenei Ceaușescu au fost deshumate în vederea prelevării deprobe ADN, la cererea lui Valentin Ceaușescu, care a dorit săstabilească dacă acestea sunt ale părinților săi. După prelevare,rămășițele au fost reînhumate. La începutul lui noiembrie, legiștiiau confirmat că bărbatul îngropat la Ghencea Civil este fostul șefde stat.

Inchide