6.000 de polițiști, la Cotroceni: „Du-te, Băsescu, după Ceaușescu!”

6.000 de polițiști, la Cotroceni: Du-te, Băsescu, după Ceaușescu!
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 05:16

„Ieși afară, javră ordinară”, a fost cea mai des folosităscandare a polițiștilor din sindicatul Cartel Alfa care auprotestat ieri în fața Palatului Cotroceni. Mitingul, programatpentru ora 12:00 în Piața Victoriei, s-a transformat într-un marșspontan, conform sindicaliștilor, către Palatul Cotroceni. Cei6.000 de protestatari care s-au strâns în Piața Victoriei s-auîntors cu spatele la clădirea Guvernului, după care au solicitatpreședintelui Băsescu să vină să discute cu ei.

Conform sindicaliștilor, mesajul lor pentru președinte ar fiurmat să fie transmis acestuia de către angajații serviciilorsecrete pe care îi suspectau că se află printre ei. Polițiștiidoreau ca salariile să revină la nivelul la care erau la aceeașidată, anul trecut, solicitând și suplimentarea numărului deangajați pentru a putea face față sarcinilor de serviciu.

În marșul lor către Cotroceni, supervizat de jandarmii care nuau intervenit, având promisiunea că nu vor fi incidente, celoraproximativ 6.000 de protestatari li s-au mai adăugat în jur de1.500 – 2.000 de persoane, care, la ora 13.30 ajunseseră în PiațaLeul, de lângă Palatul Cotroceni. Reprezentanții Cartel Alfa aufost așteptați la palat de consilierul prezidențial GabrielPișcociu. În timpul în care aceștia discutau în interiorulpalatului, manifestanții scandau de-afară „La pușcărie!”, „JosBăsescu”, „Demisia” sau „Ieși afară, javră ordinară”.

Sindicaliștii s-au lăsat greu convinși săplece

După aproximativ două ore, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, aieșit de la negocieri și le-a transmis la portavoce mesajulpreședintelui celor adunați în fața palatului. „Președintele refuzăsă stea de vorbă cu noi, și-a trimis consilierii. Spune că nu nepoate asculta cererile pentru că manifestația noastră este ilegală.Răspunsul nostru a fost că ce facem noi este mai puțin ilegal decâtceea ce face domnia sa împreună cu Guvernul”, a spus Hossu,stârnind furia manifestanților care au început să scandeze: „Moartelui Băsescu!”.

După ce s-au consultat între ei, liderii de sindicat au luatdecizia să suspende acțiunea de protest, însă decizia lor nu a fostpe placul manifestanților, care au început să scandeze: „Nu plecăm,nu plecăm”!. Între timp, însă, din cei 8.000 de manifestanți mairămăseseră în jur de 1.000, mulți dintre ei plecând în timp ce sedesfășurau negocierile.

„Nu suntem pregătiți să organizăm un protest acum, nu avemmâncare, apă, nu putem sta aici peste noapte. În plus, am rămasprea puțini”, încerca Hossu să-i convingă. „Vă propun să revenim pe7 octombrie, de Ziua Internațională a Muncii Decente, când vom fimult mai mulți și pregătiți să stăm pentru mai multe zile. Oricâtva fi nevoie pentru a ni se acorda drepturile”. Și acest apel afost primit cu scandarea: „Nu plecăm!”, însă, după o jumătate deoră, sindicaliștii au acceptat situația și s-au dispersat.

Liderii sindicali au fost amendați

Pe de altă parte, zece lideri sindicali au fost amendați, conformlegii, cu sume între 1.000 și 10.000 de lei, pentru marșul șiprotestul de vineri de la Cotroceni, care nu au avut autorizație.Potrivit lui Marius Militaru, purtător de cuvânt al JandarmerieiBucurești, sancțiunile au fost aplicate potrivit Legii privindorganizarea și desfășurarea adunărilor publice. Sindicaliștii aveauautorizație numai pentru mitingul desfășurat în PiațaVictoriei.

Printre nemulțumirile polițiștilor pe primul loc se aflăreducerea salariilor cu 25 la sută, care le-a afectat seriosbugetul. Cei mai mulți se plâng de faptul că nu au bani să îșiplătească ratele la bancă.

Ministrul de Interne: Organizatorii mitingului vor răspundelegal

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat că organizatoriimarșului neautorizat al sindicaliștilor din Poliție spre Cotrocenivor răspunde în fața legii. „Bineînțeles că aveau de respectatniște reguli, este prima manifestație la care le încalcă. Fărănicio problemă, cei care au organizat-o vor răspunde legal”, a spusministrul de Interne.

Aflat la Bistrița, Vasile Blaga a declarat că salariilepolițiștilor nu sunt atât de mici în comparație cu ale altorbugetari. „Salariile în poliție nu sunt mari, dar, comparativ curestul bugetarilor, nu sunt cele mai mici”, a spus ministrul. Pe dealtă parte, Blaga a mai spus că, spre deosebire de anul trecut,polițiștii au primit o parte din sporuri. „Eu îi rog să-și facădatoria, să-și aducă aminte că în cursul anului trecut nu au avutplătit niciun drept. Și am reușit cu eforturi foarte mari să leplătesc drepturile de chirie, pe care domnu’ Nica nu le plătise, altreisprezecelea salariu, drepturile de echipament, toate am reușitsă le plătesc”, le-a transmis ministrul polițiștilor.

Blaga a mai declarat că, dacă se va păstra ritmul arestărilor depolițiști, s-ar putea ajunge la evitarea disponibilizărilor, pentrucă acestea nu ar mai fi necesare. Mesajul vine la scurt timp dupăce ministrul anunța că vor fi disponibilizări în Poliție iar ceivizați vor fi cei din birouri, care evită munca în stradă.

Ministrul de Interne a spus că polițiștii au dreptul să îșimanifeste nemulțumirile în timpul liber, cerându-le lucrătorilor dela ordine publică să respecte legea și să își facă datoria. VasileBlaga a explicat că Guvernul a fost nevoit să adopte măsuri deausteritate, pentru a gestiona dezechilibrele financiare.

„Toți colegii din sistemul de ordine publică trebuie să își facădatoria, pentru a asigura ordinea și liniștea publică”, a decretatBlaga. „Pe de altă parte, siguri că sunt liberi, în conformitate culegea, în timpul liber să își manifeste nemulțumirile, pentru căsunt convins că au astfel de nemulțumiri, nimeni nu este fericitatunci când îi sunt diminuate veniturile. Numai că, pe de altăparte, am fost obligați să luăm aceste măsuri dure. Puteam să lăsămși noi să se adâncească dezechilibrele financiare, puteam de ani dezile să rezistăm și să nu avem astfel de costuri politice. Amconsiderat însă că este obligatoriu să facem lucrurile acestea, iarcolegii mei din Ministerul de Interne fac aceste sacrificii”.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...