80% dintre romi trăiesc în sărăcie. O etnie în statistici

Redactor:
Raluca Ion
80% dintre romi trăiesc în sărăcie. O etnie în statistici
Dacă te iei după datele de la recensământ, în România trăiesc 535.000 de romi, dar numărul lor este în realitate de trei-patru ori mai mare, spune Magda Matache, directorul executiv al Asociației Romani Criss.

Dacă te iei după datele de la recensământ, în România trăiesc535.000 de romi, dar numărul lor este în realitate de trei-patruori mai mare, spune Magda Matache, directorul executiv alAsociației Romani Criss. Iar statisticile referitoare la cei 1,5-2milioane de oameni sunt, întotdeauna, negre: peste 26% dintre romiîși duc viața numai din ajutorul social, 14,4% mizează pe venitulminim garantat, iar 80% trăiesc în sărăcie.

Record la analfabetism

Un raport al Ministerului Muncii arată că doar 9% dintre tineriiromi au liceul terminat, în timp ce raportul din 2009 al ComisieiPrezidențiale relevă că în doar 8% dintre gospodăriile rome existăun calculator. Cel mai mare procent de analfabetism seînregistrează tot în rândul populației rome, și anume 28% dintrecei care au frecventat școala primară, dar nu au absolvit-o.

„Președintele Traian Băsescu spune că romii trebuie să meargă lașcoală, că sunt incidente minore care se întâmplă acolo, dar căpărinții trebuie să-și trimită copiii la școală. Dar ce să faci,dacă profesorul nu are bani să facă naveta sau dacă romii sunt pușiîn clase separate, unde nici profesorii nu-și dau interesul săpredea, nici elevii să învețe?”, se întreabă Magda Matache, carecrede că ceva pentru îmbunătățirea situației acestora s-a făcut înultimii ani. A scăzut procentul romilor fără carte de identitate,asta și pentru că primarii sunt interesați să-i aibă ca votanți, înlicee și facultăți sunt locuri speciale pentru cei de etnie romă,iar legislația antidiscriminare din România este pe măsura celeidin Uniunea Europeană. „Problema e că aceste legi nu se respectă,atâta vreme cât ministrul de Externe Baconschi spune că sunt „nișteprobleme fiziologice, naturale, de infracționalitate în rândulcomunității rome”, crede Magda Matache. Potrivit unui studiu făcutde Gallup, 67% dintre români nu ar fi de acord ca cineva dinfamilia lor să se căsătorească cu o persoană de etnie romă, iar 33%n-ar fi de acord să aibă vecini romi.

Gelu Duminică, directorul executiv al Agenției de DezvoltareComunitară „Împreună”, care a elaborat raportul prezentat luni laParlament în fața președintelui Traian Băsescu nu-i mulțumit destrategiile Guvernului de îmbunătățire a situației etniei. „Degeabați se spune să-ți duci copilul la școală, dacă tu nu ai lumină încasă. Trebuie să existe o abordare integrată, pentru ca accesul laeducație să devină real, trebuie rezolvate și alte probleme. Dacăai un grup în care există o infracționalitate ridicată, nu rezolviproblema în stil polițienesc”, spune Gelu Dumincă.

Franța îi plătește pe romi să plece

Nici celelalte țări europene n-au rezolvat mai bine problemaromilor veniți din România. Italia a creat un scandal uriașpropunând amprentarea acestora, iar Franța îi plătește ca să pleceînapoi, în România. „Ideea Franței a fost ca să includă cumva romiiîntr-un program al unei agenții care se ocupă de migrație și careavea responsabilitatea de a trimite un anumit număr de persoane înțările de origine. Pe romi le era ușor să-i găsească, pentru cătrăiesc destul de grupați, în campuri la marginea orașelor, așa că,în decembrie, când vedeau că nu și-au făcut numărul de expulzări,îi trimiteau înapoi pe ei. Acestora le convenea, pentru că plecaude sărbători acasă și primeau 300 de euro de adult și 170 de eurode copil. După care se întorceau înapoi”, povestește Magda Matache.O altă inițiativă a guvernului francez a fost să le dea 3000 dedolari romilor care se întorc în România, pentru ca aceștia săînceapă, acasă, o afacere. Unii dintre ei au făcut-o, dar nu auprimit niciodată banii promiși de francezi.

INFO PLUS

Ministrul de Externe, acuzat de rasism

„Demisia de onoare” i-a fost solicitată, săptămâna trecută,ministrului de Externe, Teodor Baconschi, de către 15 ONG-uri parteîn Coaliția Antidiscriminare. Iată declarația „incriminată” aoficialului român, la capătul întâlnirii cu Pierre Lellouche,ministrul Afacerilor Europene din Franța: „Avem niște problemefiziologice, naturale, de infracționalitate în sânul unora dintrecomunitățile românești, în special în rândul comunitățilorcetățenilor români de etnie romă”. MAE a respins acuzațiile căBaconschi ar fi exprimat vreo idee rasistă. (B.M.)

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt 'tratați' bolnavii
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Noul protocol de tratament pentru SARS-CoV-2, publicat. În ce condiții se recomandă Remdesivirul
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
A agățat o tipă în club, a adus-o acasă și a obligat-o pe soția sa...
Deschiderea mormântului PREOTULUI evreu CAIFA a scos la iveală ceva INCREDIBIL care provoacă o controversă...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ce face acum cântăreața pentru care Băsescu a fugit de SPP. Interviu fără perdea, ce...
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări, felicitări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Horoscop 4 Decembrie. Oportunităţi la tot pasul pentru toate zodiile
Inchide