88 de clienți care au pierdut un proces cu BCR, îngroziți că oricare ar putea fi obligat să achite cheltuieli de judecată de 100.000 de lei

88 de clienți care au pierdut un proces cu BCR, îngroziți că oricare ar putea fi obligat să achite cheltuieli de judecată de 100.000 de lei
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 00:12

„Este foarte greu să trăiești în fiecare zi cu spaima că ți s-arputea pune în cârcă o sumă spectaculoasă, 100.000 de lei (circa23.800 euro). Asta ne îngrozește pe toți”, ne-a mărturisit VirginiaCarmen Șerban, bugetar, unul dintre cei 88 de clienți BCR care audat în judecată banca, nemulțumiți de condițiile de creditare.Recent, Tribunalul București a decis să respingă cererea grupuluide clienți BCR de a le fi suspendată plata dobânzilor – carereprezintă cea mai mare parte din valoarea ratei lunare – până lasoluția definitivă, obligându-i pe aceștia să plătească în solidarcheltuieli de judecată de 100.000 de lei.

Concret, aceasta înseamnă că, dacă grupul nu plătește banii,banca poate revendica întreaga sumă de la oricare dintre cei 88 declienți. „În cazul plății în solidar, dacă grupul nu plătește suma,poate fi ales pentru plata întregii sume clientul considerat celmai solvabil. Este problema lui dacă el va reuși ulterior să îșirecupereze din bani de la ceilalți”, a explicat pentru gândul unavocat.

Deocamdată, grupul de clienți BCR a contestat decizia, ohotărâre definitivă fiind preconizată în luna aprilie. „În aprilieprobabil se va ști dacă va trebui plătită sau nu suma. Deocamdatăs-a făcut recurs, dosarul este la Curtea de Apel”, a explicatGheorghe Piperea, avocatul care îi reprezintă pe cliențiinemulțumiți ai BCR.

Acesta a arătat că în Franța există o reglementare în materie deprotecția consumatorilor potrivit căreia în situații de intrare însupraîndatorare se poate cere suspendarea plății ratelor labancă.

„O greșeală tactică a adversarului”

„Chiar dacă suma va rămâne bătută în cuie, ambele grupuri declienți care au dat în judecată BCR, în total circa 800 depersoane, vor contribui la achitarea cheltuielilor de judecată.Nu-i lăsăm singuri pe cei din grupul care a pierdut procesul.Altfel, fiecare din cei 88 ar trebui să achite câte 1.400 de lei”,a declarat pentru gândul Violeta Vasilioglu, liderul cliențilornemulțumiți ai BCR.

„Dacă vom contribui toți, ne-ar reveni la fiecare câte 150 delei. A fost o greșeală tactică a adversarului. Asta a arătatsusținerea între clienții care au dat în judecată BCR”, ne-adeclarat Cristian Modoranu, un alt client al BCR, bugetar, 40 deani.

„A crescut Euribor, au crescut și dobânzile noastre, a scăzutEuribor, dobânzile noastre au rămas pe loc. Dacă BCR ar fi redusdobânzile fie și cu sub 1%, probabil nu s-ar fi ajuns la un procescu banca”, a mai povestit Modoranu, care are un credit de 32.000 deeuro, pe 25 de ani. Acesta a spus că are o rată lunară de 300 deeuro, din care 250 de euro sunt dobânzile, iar restul”principalul”.

O sumă „neuzuală”

Gheorghe Piperea spune că cheltuielile de judecată de 100.000 delei reprezintă o sumă „neuzuală”. „Este un proces complicat, așa seexplică această sumă. Firma de avocatură care reprezintă BCR (NNDKP- n.red.) este una dintre cele mai importante din România”, aexplicat Piperea. Potrivit informațiilor obținute de gândul,cheltuielile de judecată solicitate inițial în instanță de BCR aufost mai mari cu 30%, dar judecătorul a decis diminuarea lor. „Nuputem face comentarii atât timp cât nu este închisă procedurajuridică pe dosar”, a declarat pentru gândul CornelCojocaru, purtătorul de cuvânt al BCR.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
DACIA recheamă în service mii de mașini. Care este motivul incredibil?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Medic: Vaccinul nu funcționează în oprirea transmiterii COVID-19. Spitalele se umplu și avem multe cazuri de...
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Unde lucrează soția lui Nicolae Ciucă. Salariul anual pe care îl are
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Veste ȘOC despre mama gemenilor care au murit în urma căderii de la etajul 10....
Germania dă semnalul în Europa! Undă de șoc pe tot continentul. România, direct vizată
Ora de iarnă 2021. Ce s-a întâmplat cu schimbarea orei? Avem ultimele informații
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...