88 de clienți care au pierdut un proces cu BCR, îngroziți că oricare ar putea fi obligat să achite cheltuieli de judecată de 100.000 de lei

88 de clienți care au pierdut un proces cu BCR, îngroziți că oricare ar putea fi obligat să achite cheltuieli de judecată de 100.000 de lei
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 00:12

„Este foarte greu să trăiești în fiecare zi cu spaima că ți s-arputea pune în cârcă o sumă spectaculoasă, 100.000 de lei (circa23.800 euro). Asta ne îngrozește pe toți”, ne-a mărturisit VirginiaCarmen Șerban, bugetar, unul dintre cei 88 de clienți BCR care audat în judecată banca, nemulțumiți de condițiile de creditare.Recent, Tribunalul București a decis să respingă cererea grupuluide clienți BCR de a le fi suspendată plata dobânzilor – carereprezintă cea mai mare parte din valoarea ratei lunare – până lasoluția definitivă, obligându-i pe aceștia să plătească în solidarcheltuieli de judecată de 100.000 de lei.

Concret, aceasta înseamnă că, dacă grupul nu plătește banii,banca poate revendica întreaga sumă de la oricare dintre cei 88 declienți. „În cazul plății în solidar, dacă grupul nu plătește suma,poate fi ales pentru plata întregii sume clientul considerat celmai solvabil. Este problema lui dacă el va reuși ulterior să îșirecupereze din bani de la ceilalți”, a explicat pentru gândul unavocat.

Deocamdată, grupul de clienți BCR a contestat decizia, ohotărâre definitivă fiind preconizată în luna aprilie. „În aprilieprobabil se va ști dacă va trebui plătită sau nu suma. Deocamdatăs-a făcut recurs, dosarul este la Curtea de Apel”, a explicatGheorghe Piperea, avocatul care îi reprezintă pe cliențiinemulțumiți ai BCR.

Acesta a arătat că în Franța există o reglementare în materie deprotecția consumatorilor potrivit căreia în situații de intrare însupraîndatorare se poate cere suspendarea plății ratelor labancă.

„O greșeală tactică a adversarului”

„Chiar dacă suma va rămâne bătută în cuie, ambele grupuri declienți care au dat în judecată BCR, în total circa 800 depersoane, vor contribui la achitarea cheltuielilor de judecată.Nu-i lăsăm singuri pe cei din grupul care a pierdut procesul.Altfel, fiecare din cei 88 ar trebui să achite câte 1.400 de lei”,a declarat pentru gândul Violeta Vasilioglu, liderul cliențilornemulțumiți ai BCR.

„Dacă vom contribui toți, ne-ar reveni la fiecare câte 150 delei. A fost o greșeală tactică a adversarului. Asta a arătatsusținerea între clienții care au dat în judecată BCR”, ne-adeclarat Cristian Modoranu, un alt client al BCR, bugetar, 40 deani.

„A crescut Euribor, au crescut și dobânzile noastre, a scăzutEuribor, dobânzile noastre au rămas pe loc. Dacă BCR ar fi redusdobânzile fie și cu sub 1%, probabil nu s-ar fi ajuns la un procescu banca”, a mai povestit Modoranu, care are un credit de 32.000 deeuro, pe 25 de ani. Acesta a spus că are o rată lunară de 300 deeuro, din care 250 de euro sunt dobânzile, iar restul”principalul”.

O sumă „neuzuală”

Gheorghe Piperea spune că cheltuielile de judecată de 100.000 delei reprezintă o sumă „neuzuală”. „Este un proces complicat, așa seexplică această sumă. Firma de avocatură care reprezintă BCR (NNDKP- n.red.) este una dintre cele mai importante din România”, aexplicat Piperea. Potrivit informațiilor obținute de gândul,cheltuielile de judecată solicitate inițial în instanță de BCR aufost mai mari cu 30%, dar judecătorul a decis diminuarea lor. „Nuputem face comentarii atât timp cât nu este închisă procedurajuridică pe dosar”, a declarat pentru gândul CornelCojocaru, purtătorul de cuvânt al BCR.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Horoscop weekend 18 – 19 septembrie 2021. Zodia care se desparte de partenerul de viață
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
EXPLOZIV. S-a știut când și cum va izbucni pandemia. Americanii au fost avertizați cu CINCI...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...