90% dintre sinucigașii români sunt bărbați. Cazurile de sinucidere în rândul mamelor care abia au născut sunt foarte rare

Redactor:
Mădălina Chițu
90% dintre sinucigașii români sunt bărbați. Cazurile de sinucidere în rândul mamelor care abia au născut sunt foarte rare
Din cei 2.586 de sinucigași, cât a înregistrat anul trecut România, doar 10 la sută sunt femei, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Din cei 2.586 de sinucigași, cât a înregistrat anul trecutRomânia, doar 10 la sută sunt femei, conform datelor InstitutuluiNațional de Statistică (INS).

Potrivit specialiștilor în psihologie, depresia este principalulfactor care duce la sinucidere. „Adevăratul motiv pentru care ofemeie sau un bărbat recurge la un asemenea gest nu poate fi clardefinit. De cele mai multe ori, astfel de persoane se ascund înspatele unui paravan de genul: «M-am sinucis» sau «Am încercat săîmi iau viața pentru că nu mă iubește»”, a declarat pentruGândulpsihologul Claudiu Ganciu.

Depresia postnatală poate fi unul dintre motivele pentru care ofemeie se gândește să își ia zilele. Statisticile arată căaproximativ 75 la sută dintre mămici prezintă simptome specifice,imediat după nașterea copilului. Potrivit specialiștilor,majoritatea femeilor depășesc relativ repede mo-mentul,caracterizat, în principal, prin instabilitate emoțională: episoadede plâns și negativism. Există însă și riscul unei destabilizăriemoționale totale, dar cazurile acestea sunt mult mai rare, astfelcă 10 la sută dintre femei se confruntă cu această problemă.

Sinucigașii vor să atragă atenția

„Cazurile de sinucidere în rândul mamelor care abia au născutsunt destul de rare. Dincolo de stările de anxietate, mama segândește mereu la viitorul copilului”, subliniază Claudiu Ganciu.Nemulțumirea de sine și neîncrederea în propriile forțe reprezintăalte motive pentru care femeile se gândesc la sinucidere. „Femeiade regulă pune accent pe relația cu părinții sau pe cea de cuplu”,completează specialistul Ganciu.

În același timp, psihologul Melania Ciobotariu a spus pentruGândulcare sunt semnalele pe care un sinucigaș le transmite persoanelordin jur. „Aceștia sunt retrași, mereu deprimați, îngândurați șinimic nu îi mai mulțumește sau bucură. De cele mai multe ori,persoanele care se gândesc la un asemenea gest nu vor să își iaviața, ci doresc să atragă atenția persoanelor din jur sau dorescsă le câștige dragostea”, exemplifică specialistul Ciobotariu.

INFOBărbații recurg mai des la sinucidere

Anul trecut 2.586 de români s-ausinucis, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS)furnizate pentru Gândul. Cifrelearată că cei mai mulți români care și-au pus capăt zilelor facparte din grupa de vârstă 50-54 de ani. În funcție de sexe,bărbații recurg mai des la un asemenea gest. Astfel, numai anultrecut 2.197 de reprezentanți ai sexului tare au recurs lasinucidere. De partea cealaltă, femeile care s-au sinucis sunt înnumăr de 389, iar grupa de vârstă la care cele mai multe românceși-au pus capăt zilelor este 40-44 de ani.

Inchide