A murit Cristian Pațurcă, autorul „Imnului golanilor”. Trupul lui Cristian Pațurcă, depus la Clubul Preoteasa

Redactor:
Ioana Erdei
A murit Cristian Pațurcă, autorul „Imnului golanilor”. Trupul lui Cristian Pațurcă, depus la Clubul Preoteasa
Cristian Pațurcă (46 de ani), autorul "Imnului golanilor", a murit marți în locuința sa din București. Cantautorul locuia cu chirie într-o garsonieră și suferea de mai multă vreme de tuberculoză. Începând din anul 2007 el a fost internat pentru tratament atât la Spitalul "Victor Babeș", cât și la Spitalul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

UPDATE: Trupulneînsuflețit al lui Cristian Pațurcă va fi depus, miercuri, laClubul Preoteasa din Capitală, iar vineri va fi incinerat, familiaconformându-se astfel dorinței fostului artist, care a cerut cacenușa lui să fie depusă la troița de la Universitate.

Cristian Pațurcă a încetat din viață marți, în garsoniera încare locuia cu chirie.

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu autorului ImnuluiGolanilor pot veni miercuri la Clubul Preoteasa din Capitală.Trupul lui Pațurcă va fi mutat, joi, de la Clubul Preoteasa lasediul Asociației 21 Decembrie, iar vineri va fi incinerat, adeclarat pentru MEDIAFAX liderul organizației de revoluționari,Teodor Mărieș.

Acesta a precizat că trupul lui Pațurcă va fi incinerat pentrua-i fi respectată astfel ultima dorință, comunicată de acesta prinintermediul unor scrisori lăsate înainte de a muri.

Mărieș a povestit că a găsit scrisorile în garsoniera în carelocuia artistul, el predându-le, în plicurile închise, fostei salesoții, în seara zilei de marți.

Teodor Mărieș a precizat că într-una dintre aceste scrisori,care-i era adresată, printre alții, și lui, Pațurcă își lua adioși-și cerea iertare „atât de la cei care l-au iubit cât și de lacei care l-au urât”.

„Vorbea foarte frumos despre familia lui, despre copil și desprefosta lui soție”, a spus Mărieș, care a povestit că unul dintremesajele din document era: „Am trăit pentru țara mea, pentrupoporul meu și pentru regele meu”.

Liderul organizației a povestit că a predat scrisorile fosteisoții a artistului, Sorana, și că nu și-a permis să le citească,limitându-se la a lectura doar părțile care-i erau adresate, lainvitația femeii.


Cristian Pațurcă (46 de ani), autorul „Imnului golanilor”, amurit marți în locuința sa din București. Cantautorul locuia cuchirie într-o garsonieră și suferea de mai multă vreme detuberculoză. Începând din anul 2007 el a fost internat pentrutratament atât la Spitalul „Victor Babeș”, cât și la Spitalul dePneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Cristian Pațurcă făcea parte din Asociația 21 Decembrie, membriiacesteia, printre care și Teodor Mărieș, deplasându-se la marți lacăpătâiul colegului lor de organizație. Numele lui Cristian Pațurcăeste legat de manifestația din Piața Universității din 1990, elfiind nu numai autorul „Imnului Golanilor”, ci și un activist alacestei mișcări. Ultima apariție publică notabilă a lui CristianPațurcă a fost în iunie 2010, când a susținut un concert aniversarși când și-a lansat cartea „Mi-e greu titlul de erou”.

În 27 aprilie 2010, Cristian Pațurcă a primit Crucea Națională”Serviciul Credincios – clasa a III-a”, distincție acordatăacestuia de președintele Traian Băsescu la 20 de ani de lamanifestația din Piața Universității. De altfel, președinteleTraian Băsescu l-a vizitat pe Cristian Pațurcă și în spital, înfebruarie 2010, pentru a se interesa de starea de sănătate aacestuia. Tot în 2010, Pațurcă a primit certificatul derevoluționar preschimbat și a fost înștiințat că va primi oindemnizație reparatorie lunară de aproximativ 2.000 de lei, acărei valoare nu se impozitează, și care se acordă numailuptătorilor care au un salariu mai mic decât salariul mediu brut.Cristian Pațurcă a primit această indemnizație și retroactiv,începând din ianuarie 2005.

După evenimentele din Piața Universității, Cristian Pațurcă afost prezent foarte rar în viața publică, aparițiile sale fiindlegate mai ales de campaniile electorale. Pațurcă a anunțat încădin 2009 apariția unui album pe care nu a mai apucat să îl lansezeși care s-ar fi numit „La majorat”. În schimb, anul trecut aînregistrat un CD cu colinde intitulat „Tu ești iarna”, în memoriaeroilor căzuți în timpul Revoluției din decembrie 1989. CristianPațurcă a fost „unul din ultimii romantici ai Revoluției șitranziției postcomuniste”, a declarat, pentru Mediafax, fostulpreședinte Emil Constantinescu, precizând că îi este recunoscătoracestuia pentru sprijinul „mereu spontan și dezinteresat”.Constantinescu a menționat că nu a știut întotdeauna cum să îiîntoarcă sprijinul lui Pațurcă.
„Cristian Pațurcă a fost unul din ultimii romantici ai Revoluțieiși tranziției postcomuniste. Și-a aflat locul firesc în PiațaUniversității, care l-a și proiectat în conștiința și în memorianoastră. Acolo destinele noastre s-au intersectat și apoi ne-amreîntâlnit în momente și mai bune și mai rele ale ultimelor douădecenii”, a susținut Constantinescu.

Fostul președinte a ținut să-și exprime recunoștința pentru”sprijinul” pe care l-a primit de la Cristian Pațurcă: „Îi suntprofund recunoscător pentru sprijinul mereu spontan șidezinteresat, pe care n-am știut întotdeauna să-l întorc cum și câttrebuia”. El a precizat că, „entuziast și rebel, greu deînregimentat în alt sistem decât al libertății, absolute”, CristianPațurcă „și-a legat numele de Imnul golanilor care va rămânesimbolul unor vremi în care oamenii au fost gata să lupte și chiarsă moară pentru un ideal”. „O sete teribilă de iubire, deprietenie, de veselă petrecere, temător de singurătate, a trebuitsă înfrunte boala, nepăsarea altora și propria sa viață. A cântatcum a trăit și a trăit cum a cântat. Poate că acum își va găsiliniștea și în cer se va aprinde o stea. O stea a celor care îșirisipesc clipele și talentul, dăruite în această lume, pentru a-iilumina pe ceilalți”, a conchis fostul șef de stat.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt 'tratați' bolnavii
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Noul protocol de tratament pentru SARS-CoV-2, publicat. În ce condiții se recomandă Remdesivirul
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
A agățat o tipă în club, a adus-o acasă și a obligat-o pe soția sa...
Deschiderea mormântului PREOTULUI evreu CAIFA a scos la iveală ceva INCREDIBIL care provoacă o controversă...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Atenție, români. Te trezești cu Poliția la ușă dacă pe Google cauți așa ceva
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări, felicitări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Britney Spears este „gata să preia mai mult controlul” asupra vieții sale în 2021!
Inchide