Ana Petrescu
09.07.2019
Știri

Acuzații grave: PSD-ALDE vrea controlul asupra sistemului informatic de monitorizare a alegerilor

Acuzații grave: PSD-ALDE vrea controlul asupra sistemului informatic de monitorizare a alegerilor
Reprezentanții USR au acuzat, marți, că PSD-ALDE vrea să obțină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri.

„În urma celei de-a doua zi de audieri din Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai, Uniunea Salvați România reclamă că PSD-ALDE urmărește să obțină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri. La audierile de marți, ministrul de Interne Carmen Dan a susținut că procedura de vot la alegerile din 26 mai a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două procese electorale și de funcționarea deficitară a SIMPV concretizată în timpii ridicați necesari validării CI-urilor, slaba instruire a operatorilor de tablete din secțiile de votare și multitudinea de semnale eronate privind posibile cazuri de vot multiplu”, a transmis USR, printr-un comunicat de presă remis, marți, Mediafax.

Deputatul USR Daniel Popescu a afirmat că PSD-ALDE vrea, folosindu-se de comisia de anchetare a posibilelor fraude la alegerile europarlamentare, să controleze sistemul informatic pentru monitorizarea prezenței la vot la prezidențiale.

„În spatele unei false dorințe de aflare a adevărului despre alegerile din 26 mai, ancheta PSD-ALDE a virat astăzi (marți – n.r.) în mod clar spre Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. A fost susținută mutarea sistemului de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) chiar de către Carmen Dan, după audiere. Ne paște un mare pericol deoarece PSD a înțeles că în momentul în care se folosește numărare electronică, cu chei de verificare, e mult mai greu să te mai înțelegi cu doi primari de-ai tăi dintr-un colț de județ care să-ți mai completeze puțin cifrele, pentru că totul e electronic, lucrurile sunt mult mai verificabile”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu, membru în Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai.

USR nu susține mutarea sistemului SIMPV sub controlul AEP, în condițiile în care șefii instituției sunt numiți politic, iar ultimul șef Daniel Barbu este anchetat de DNA pentru acuzații de corupție, conchide sursa citată. Sistemul SIMPV și-a dovedit deja eficiența la alegerile locale și parlamentare din 2016 și nu poate fi cauza blocajului din Diaspora.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, la audierea în comisia de anchetă, că Serviciul de Telecomunicații Speciale nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Întrebată dacă softul privind alegerile ar trebui făcut de o entitate independentă, Carmen Dan a declarat că AEP ar putea acoperi și această parte tehnică, nefiind nevoie de un serviciu special.

Tags:
Inchide