Adrian Severin: În cazul meu este o înscenare, la fel ca și la Strauss-Kahn

Adrian Severin: În cazul meu este o înscenare, la fel ca și la Strauss-Kahn
Publicat: 23/04/2012, 19:29

Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, luni, pentruMEDIAFAX, după audierea în Comisia JURI, că dorește clarificareacazului său, acuzând „manevre absolut asemănătoare și de înscenăriabsolut din aceeași familie” ca în cazul lui DominiqueStrauss-Kahn.

Severin a fost audiat, luni, în Comisia JURI din PE, caredezbate ridicarea imunității sale. „A fost importantă aceastăîntâlnire pentru că a fost prima mea ocazie după două luni de zilesă mă adresez colegilor mei, constituiți într-o structură oficială,pentru a le spune că avem de-a face cu o minciună și pentru a ledemonstra că nu este vorba despre un act ilegal, ci despreîncercarea de a provoca un fapt ilegal. Și nu este vorba despredovedirea unui fapt ilegal de către cineva, ci este vorba despre oînscenare”, a declarat Severin pentru MEDIAFAX, adăugând căaudierea a fost pentru el „o ocazie de clarificare alucrurilor”.

El a spus că, din perspectiva sa, miza deciziei JURI nu este foartemare, având în vedere că interesul său este de a se realiza oinvestigație care să clarifice lucrurile, indiferent cine va faceaceastă anchetă, iar Comisia parlamentară nu se pronunță asupravinovăției sau nevinovăției. „Acesta nu este un for de judecată,însă este important pentru mine – chiar dacă miza nu estedeclararea vinovăției sau nevinovăției mele – să fi transmiscolegilor mei și dovezi, nu numai argumente, că ne aflăm în fațaunei minciuni”, a spus Severin.

Întrebat ce probe le-a prezentat colegilor europarlamentari dinComisia JURI, Severin a explicat că este vorba despre un e-mailtrimis de falsa companie de lobby care atestă faptul că suma de12.000 de dolari nu i-a fost oferită pentru introducerea unuiamendament, ci pentru a face parte dintr-un consiliu deexperți.

„Se afirmă că am luat o anumită sumă de bani ca să promovez unanume amendament. Și eu am dat efectiv corespondența, e-mail-ulexact de la cei care acuză – de la firma falsă pe care aconstituit-o Sunday Times – prin care am arătat că mi s-a oferitacea sumă de bani ca să fiu membru într-un Consiliu de Experți.Deci între a depune un amendament contra unei sume de bani și aprimi un onorariu în calitate de membru într-un Consiliu de Experțieste o diferență ca de la cer la pământ. Și le-am prezentatdocumentul scris. Mie îmi pare rău că nimeni în țară nu m-aîntrebat asta, pentru că dacă m-ar fi întrebat, probabil că le-așfi arătat acest document și lucrurile s-ar fi clarificat de laînceput”, a explicat Severin.

Europarlamentarul a spus că, în opinia sa, ținând cont demanifestările celorlalți europarlamentari, aceștia „au înțelesexact cum stau lucrurile”. „Singura problemă pe care o au este căei nu sunt o instanță de judecată care poate să se pronunțe asuprafondului. Singura chestiune în discuție este dacă să preia eiinvestigarea cazului în Parlamentul European sau să o laseautorităților române. Despre asta se va discuta în zilele următoarela nivelul Comisiei. Dacă se consideră că autoritățile române suntmai potrivite spre a trage concluziile clarificatoare, atunci mi seva ridica imunitatea, ca un act tehnic pe care nu îl contest și amși spus foarte clar că nu mă deranjează lucrul acesta”, a spusSeverin.

Întrebat dacă i s-ar părea mai corect să fie anchetat de colegiidin PE decât să de către autoritățile române, Severin a spus că,principial, problema ar trebui anchetată la nivel european. „Dinpunctul meu de vedere, este o chestiune de principiu. Bănuiala unuiact care s-a produs în exclusivitate în cadrul PE, sub incidențaregulilor PE, ar trebui cercetată la nivel european. (…) Pe dealtă parte, autoritățile române sunt, după părerea mea, mai bineechipate ca să facă o cercetare, după părerea mea, pentru că suntautorități judiciare și cu asta se ocupă în permanență”, a spusSeverin.
El a spus că situațiile de genul acesta trebuie „limpezite” șistabilită o procedură la nivelul PE pentru astfel de cazuri.Severin a spus însă că, dincolo de orice, este interesat de oanchetă care să clarifice lucrurile. „Eu cred că am reușit să-iconving pe colegii mei de nevinovăția mea în această discuție.Această farsă s-a construit cu mare măiestrie. Aș spune, dacă sepoate afirma așa ceva, în chip profesionist. Prin urmare, trebuie oanchetă foarte serioasă și sofisticată pentru ca ea să fiedemontată nu numai pentru mine. Eu nu am nicio teamă personală.Însă trebuie demontată pentru opinia publică, care a fost înșelată.Pentru că aici victima principală este opinia publică, eu suntvictima colaterală. Dar opinia publică este cea care este victimă.Aș îndrăzni să spun ca și în cazul domnului Strauss-Kahn. Estevorba despre manevre absolut asemănătoare și de înscenări absolutdin aceeași familie”, a spus Severin.

Întrebat dacă totuși în cazul lui Strauss-Kahn victima a fost alta,și nu opinia publică, Severin a spus că în cazul fostului șef FMI,publicul nu a fost victimă în atât de mare măsură deoarece „acolo(în Franța, n.red.) a fost și o presă mai vigilentă și mai ales maipuțin fericită de faptul că un compatriot este în situațiedificilă”. „În ceea ce privește presa română, mi-e teamă că cea maimare parte a ei a făcut dovada unei bucurii nesfârșite că, iată, unromân este terfelit în străinătate”, a spus Severin.

Eurodeputatul a fost audiat, luni, în Comisia JURI a PE, raportulîntocmit în cazul său urmând să fie votat în următoarea ședință aComisiei, programată în iunie.Europarlamentarii din Comisia JURIl-au audiat pe Adrian Severin, luni seară, urmând ca discuțiilelegate de acest caz să continue marți dimineață. După încheiereadiscuțiilor, raportorul Enrico Francesco Speroni va redacta unraport, care va fi supus votului la următoarea ședință JURI,programată pentru 20-21 iunie. Comisia JURI a fost sesizată,potrivit procedurilor, în legătură cu ridicarea imunitățiieuroparlamentarului Adrian Severin, după ce Direcția NaționalăAnticorupție a adresat o cerere în acest sens ParlamentuluiEuropean la 5 aprilie.

Conform procedurilor, după ce președintele PE, Jerzy Buzek, aprimit notificarea autorităților române, a fost sesizată comisia despecialitate – respectiv cea de Afaceri Juridice (JURI). Raportor afost desemnat europarlamentarul italian Enrico FrancescoSperoni.
După votul membrilor JURI, subiectul va intra cu prioritate peagenda primei reuniuni plenare a PE.

În 5 aprilie, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmispreședintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitareaDirecției Naționale Anticorupție de ridicare a imunitățiiparlamentare a lui Adrian Severin. DNA a transmis în aceeași ziministrului Cătălin Predoiu solicitarea de ridicare a imunitățiiparlamentare în cauza referitoare la Adrian Severin, „față de careexistă suspiciunea de săvârșire a infracțiunilor de luare de mităși trafic de influență”, în vederea transmiterii acesteiapreședintelui PE. Solicitarea a fost făcută în baza articolului 9din capitolul III al Protocolului Uniunii privind privilegiile șiimunitățile Uniunii Europene și articolelor 6 și 7 din Regulamentulde procedură al Parlamentului European, ridicarea imunitățiiparlamentare fiind o condiție prealabilă efectuării investigațieipenale în cadrul procesual legal, preciza DNA.

La data de 21 martie 2011, în urma unor materiale audio video datepublicității de publicația britanică The Sunday Times, procuroriiDNA s-au sesizat din oficiu.
Reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuție cueuroparlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de laStrasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeștedespre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la odirectivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputați – unromân, un sloven și un austriac – să plătească 100.000 de euro înschimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obține. Ceitrei deputați au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin,fost vicepremier român, a trimis un e-mail falșilor lobbyiști,afirmând: „Doar ca să știți că amendamentul pe care îl vreți a fostdepus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 deeuro pentru „servicii de consiliere”.

Miruna Badea, [email protected]

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
OMS trage semnalul de alarmă. Nu s-a terminat! Ce urmează după Omicorn
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...