Adriean Videanu la videochat-ul Gândul: „România nu a primit oficial invitația să participe la South Stream”

Adriean Videanu la videochat-ul Gândul: România nu a primit oficial invitația să participe la South Stream
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 18:09

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a acceptat invitația de aparticipa la o discuție cu cititorii Gândul, marți, începând cu ora13.

R: Este cevanou în relația cu FMI? Vom fi nevoiți să încheiem un altacord?

A.V.: Lucrurilesunt foarte aproape de a fi finalizate într-o nouă scrisoare deintenție. Suntem în parametrii propuși. Suntem în interiorulcheltuielilor propuse, deși există posibilitatea gestionării maibune a cheltuielilor sociale care au crescut la nivelulautorităților locale.

R: Estenevoie de un nou împrumut?

A.V.: Deocamdatănu se pune problema. Să vedem finalitatea acestui acord. MinisterulFinanțelor poate decide. Din punctul meu de vedere nu e nevoie deun nou acord cu FMI.

R: Există ointenție privind scăderea cotei unice?

A.V.: În momentulde față ceea ce e important pentru România e stabilitatea macro,pentru 2010 gândim o stabilitate a taxelor. În 2011, strategia vafi stabilită în funcție de calculele făcute de Finanțe, în funcțiede necesități.

R: Luați încalcul reindustralizarea României?

A.V.: MinisterulEconomiei a lansat un proiect, „Reindustrializarea României”. Credcă e nevoie de așa ceva, pe alte principii față de cele dinainte de1989. În deficitul de cont curent al României, unul din deficiteeste legat de produsele alimentare. Importăm 67% din ce consumăm.Reindustrializarea trebuie să reprezinte o prioritate aRomâniei.

R: Ce se va întâmpla cu prețurile dupălansarea Observatorului prețurilor?

A.V.: Lucrămintens, pentru ca la 15 septembrie să anunțăm acest proiect.Autoritățile nu vor interveni în deciziile consumatorilor saucomercianților. Eu urmăresc prin acest Observator să informămconsumatorii privind raportul prețurilor la produsele din import sicele din producția autohtonă. Vrem să vedem care e diferența depreț între produsele din import si cele din producția internă. Vremsă promovăm produsele românești, ca românii să aleagă să cpnsumeproduse românești și nu din import.

R:Campania aceasta „cumpără românește”, va avea și altesubdeomenii?

A.V.:N-aș putea să dezvălui întreg conceptul, numai la nivel deprincipiu. Momentan se lucrează la Ministerul Economiei. Va fi ocampanie branduită, cum au făcut americanii cu „buy american” saufrancezii.

R:Discuțiile cu FMI: o nemulțumire a fost legată de absorbțiafondurilor europene. Care e abordarea Guvernului? Cum veți procedapentru a remedia această situație?

A.V.:Obiectivul pe care îl are Guvernul acum este de a simplifica șitransparentiza procedurile de absorbție a fondurilor europene.

Citește și

Adriean Videanurespinge zvonurile că ar avea 200 de milioane de euro. Casa de 1350mp „pare mare, dar nu e”

Videanu a lucrat „înzona legumicolă” înainte de 1989: „Am muncit pământul alături depărinții mei”

Videanu: L-am dat înjudecată pe Victor Ponta pentru afirmațiile că Videanu estehoț

Videanu: Combinatulchimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea va fi privatizat după ce va trece peprofit

Videanu: Am multeprocese cu ziarele și televiziunile. Este un răspuns la atacurinejustificate

VIDEO Adriean Videanu,la Videochatul Gândul

R:
Primiți idei de a strânge bani la buget. Credeți că ar fibună o creștere a redevențelor pentru resursele extrase din pământ?

A.V.:În ceea ce înseamnă țițeiul și gazul, o creștere a redevențelor nuse poate. Așa a fost gândit proiectul de privatizare al Petrom.Prost, din punctul meu de vedere. În rest, toate redevențele aufost majorate. Anul trecut a fost în Parlament un proces demajorare. Nu atât cuantumul redevenței este important ci baza lacare se raportează. Nivelul redevențelor este peste media UE, darfoarte importantă este baza de impozitare.

R:
Care sunt argumentele economice pentru care MinisterulEconomiei scoate la vânzare participațiile statului din societățiprofitabile, în timp ce altele rămân neprivatizate? Planuri pentruOltichim?

A.V.:Statul n-ar trebui să mai dețină participații în nicio companie.Din punctul meu de vedere, statul ar trebui să-și ia mâna depecompanii. Oltchimul va intra în procesul de privatizare lamomentul oportun. Dacă aș scoate în condițiile actuale Oltchimul laprivatizare, probabil n-aș scoate nimic pe el.

R:Există nemulțumiri privind restructurările făcute încompaniile de stat și reducerile de salarii care nu au fostaplicate acestor angajați. Cum comentați?

A.V.: La nivelulMinisterului Economiei, dintr-un total de 91 de mii de angajați amdat afară aproape 10 mii de angajați, circa 13%. Companiile de statsunt societăți comerciale care funcționează într-o piațăconcurențială, angajații au contract colectiv de muncă stabilit înfuncție de performanțe. La companiile cu pierderi am redus drasticcheltuielile. Dar ce să facem la Hidroelectrica sau RomGaz?Lărgirea activității acestor companii necesită și un personal pemăsură. Nu am ezitat să reducem cheltuielile la CNH, și restulcompaniilor cu pierderi, am făcut disponibilizări șirestructurări.

R:Ce se întâmplă cu proiectul South Strream și participareaRomâniei?

A.V.: România nu aprimit oficial invitația să participe la South Stream. Dacă vaprimi, vom analiza orice proiect cu toată responsabilitatea.

R:Câte procese aveți cu televiiziunile șiziarele:

A.V.: Multe.Instanța e cel mai bun lucru. Îi invit pe toți care au cevaîmpotriva mea să probeze în instanță.

R:Victor Ponta v-a făcut hoț. De ce nu ațireacționat?

A.V.: L-am dat înjudecată pe Victor Ponta pe această temă. E un copil care încearcăsă se manifeste ca un om politic.

R:Nivelul averii dumneavoastră. Cineva vă întreabă dacă estevreo legătura între avere și faptul că sunteți politician. Văîntreabă ce faceți într-o casă de 1350 mp?

A.V.:1350 mpreprezintă casa, garajele, dependințele. În acea casă vreau să văspun că sunt 4 dormitoare, un living și un birou. Legat de avereamea, eu am respins toate acele aprecieri cand se spune ca am oavere de 200 de milioane de euro. Singura mea avere este cea dindeclarația de avere. Cred că sunt unul dintre puținii politicienicare nu și-au ascuns niciodată averea. Toate averea mea estedinainte de a deveni primar sau ministru, n-are nicio legătura cuapartenența mea politică. Când am fost primar am interzis companieimele să participe la licitații organizate de primărie.

R:Unde v-ați simțit mai bine, în business sau înpolitică?

A.V.:Sincer, m-amsimțit mai comfortabil în domeniul business-ului. E o lumefair-play, și cred în business prin strângere de mână decât celacoperit de hârtii.

R:Se poate face business în România doar pe strângere demâna?

A.V.:Da.

R:Sunt cititori care vă întreabă ce-ați făcut înainte de 89.Ați vândut varză?

A.V.:Am fost un om care a muncit foarte mult lânga părinții lui. Eram înzona legumicolă. Nu mi-a fost rușine să mă trezesc la 5 dimineațaca să muncesc. Am plecat de acasă la 14 ani. Nu știu nici unde amfăcut liceul nici facultatea.

R:Primii bani i-ați făcut din legume-fructe?

A.V.:Da, am muncitalături de părinții mei și ei mă recompensau pentru muncamea.

R:E adevărat că vor fi reduse cu 25 % burselepostdoctorale?

A.V.:Nu am aceastăinformație.

R:Acum, cu atâtea disponibilizări, din ce se vor plătipensiile?

A.V.:Sistemul esteîntr-o dificultate majoră. Anul asta trebuie să facem un transferde 2,8 miliarde de euro pentru a echilibra bugetul. Noua lege vinesă echilibreze, până la orizontul anului 2015, acest sistem.Trebuie să eliminăm orice excese, în zona pensiilor speciale maiales, ca să echilibrăm sistemul.

R:Spuneți-ne o singură măsură pentru încurajarea firmelor nouînființate.

A.V.: Stabilitateamacroeconomica, inflația sub control. Fondul Național de Granataree capitalizat și poate da garanții de până la 2 miliarde de euro,și eu cred că este un adevărat stimul.

R:Când se va reveni la salariile de dinante detăiere?

A.V.: În 2011 sevor crea premizele revenirii salariilor de dinainte de tăiere.

R:În ce stadiul este proiectul privind construcția unei noicentrale nucleare?

Facem studiul de amplasare. Obiectivul imediat e de a finalizaaprobarea CE pentru grupurile 3, 4 și să începem demersurile. Cazonă rămâne Transilvania. În momentul de față sunt voci autorizatecare spun că cea mai sigură și cea mai verde e energianucleară.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...