Afacerea banilor de zăpadă. Cine ia 100 de milioane de euro

Afacerea banilor de zăpadă. Cine ia 100  de milioane de euro
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 20:35

La nivel național, 100 de milioane de euro sunt alocați deMinisterul Transporturilor (MT) pentru deszăpezire și alte lucrăride întreținere a drumurilor, ce vor fi executate în iarna2010-2011. Suma este comparabilă cu cea cheltuită anul trecut și cucea din sezonul rece 2008-2009, și se prevede că va fisuplimentată, la 150 de milioane de euro, în cazul în careabundența ninsorilor va depăși prognozele.

Au fost stabilite și standardele de costuri (valorile dereferință) pentru întreținerea drumurilor pe timpul iernii. Astfel,pentru drumurile incluse în nivelul I de viabilitate (autostrăzi,drumuri cu 4 benzi de circulație, drumuri cu 2 benzi care leagăCapitala de orașele reședințe de județ) standardul de cost estefixat la 4.509 euro/km pentru perioada 1 noiembrie- 31 martie. Pentru nivelul II de viabilitate (drumuri naționaledin clasele tehnice III și IV, cu trafic între 3.501-8.000 vehiculeîn 24 de ore), standardul de cost este de 3.688 euro/km,iar pentru nivelul III (restul drumurilor naționale caretrebuie menținute în stare de viabilitate) ar trebui achitați pânăla 2.520 euro/km.

Lungimea rețelei de drumuri din România este de aproape 200.000de kilometri. Compania Națională de și Autostrăzi și DrumuriNaționale (CNADNR) are în administrare 263 km de autostradă șiaproape 16.000 km de drumuri naționale.

Lucrările de mântuială – decontate prinlege

Pe de altă parte, este prevăzută și penalizarea firmelor care nuîși respectă angajamentele contractuale, având întârzieri înintervenții. Cu toate acestea, societățile de profil au inventat,deja, un model de ocolire a sancțiunilor. Adică, un model deîncasare a banilor pentru activitățile pe care nu le-auprestat.

Astfel, se organizează licitația pentru desemnarea prestatoruluide servicii cu foarte puțin timp înainte de începerea sezonuluirece. Se desemnează câștigătorul, iar firmele perdante contestălicitația. Până se pronunță judecătorii, încep ninsorile șidrumurile trebuie deszăpezite. Este solicitată firma care acâștigat licitația, dar fără a se încheia un contract, pentru că nuexistă, încă, baza legală (sentința judecătorească care să validezerezultatul licitației). Firma se angajează, verbal, să executelucrările. Dar nu le execută în termenii contractuali – mai exact,face treaba de mântuială. Firesc, autoritatea refuză să plătească.Firma dă în judecată autoritatea și câștigă, invocând lipsacontractului în baza căruia trebuia să presteze serviciile.

Acest sistem a fost aplicat, de pildă, la Maramureș. Aici, firmaSelina fost declarată câștigătoarea licitației organizate de CJ,pentru deszăpezirea drumurilor județene pe 11 noiembrie, darcontractul nu a fost semnat decât marți, 28 decembrie, ca urmare acontestațiilor depuse de celelalte firme participante. Pe 26noiembrie, Selina a fost amendată pentru necurățarea drumului sprestațiunea Izvoare. Firma a reușit să obțină anularea amenzii îninstanță, magistrații motivându-și decizia cu inexistența unuicontract încheiat între Consiliul Județean și Selina.

„Regele” Umbrărescu – în standardele decost

Cu cei 4.300 de euro încasați pe kilometru de drum deszăpezit șiîntreținut, firmele controlate de afaceristul băcăuan DorinelUmbrărescu se situează sub standardul maximal de cost stabilit deMinisterul Transporturilor. Grupul Spedition UMB SRL a încheiat cuCNADNR, în 2008 și 2009, contracte-cadrul cu valori de 19,6milioane de lei, respectiv 27,4 milioane delei plus TVA, pentru întreținerea pe timp de iarnă a 3.143de kilometri de drumuri naționale în Moldova (din totalul de 3.307kilometri administrați de regionala CNADNR Iași). Contracteleexpiră în 2012, respectiv 2013.

În această iarnă, pentru un kilometru de drum naționalîntreținut de Spedition UMB SRL se vor plăti, în medie,18.500 lei (4.300 euro). 58,2 milioane lei ar fisuma maximă de achitat societăților lui Umbrărescu, în cazul uneiierni grele, ce ar presupune intervenții pe toate sectoarele dedrumuri.

Misterele Bucureștilor: 1 milion pe lună sau 400.000 petoată iarna?

În Capitală de deszăpezire se ocupă firmele care asigură șisalubrizarea. Astfel, sectorul 1 este deszăpezit de firma Romprest,sectorul 2 – de firma Supercom, sectorul 3 – de Rosal, în sectorul4 zăpada o dă firma REBU, iar în sectorul 6 – societatea Urban. Înaceastă iarnă, de deszăpezirea sectorului 5 s-a ocupat firmaRomprest.

Reprezentanții firmelor își ascund tarifele în spatele unorafirmații ca „nu se poate estima” și chiar argumentează: „Un prețeste dacă strângi zăpada și altul este dacă o și transporți. Diferămult și substanța cu care se dă pentru polei. Cea mai scumpăsubstanță este Ecotau. Nu mai știm cât costă din cauză că o avem pestoc. Calculele se fac în contabilitate”. Nici măcar primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu, nu pare să știe cât îi costădatul zăpezii pe bucureșteni. „Nu știu cât costă, dar nu este osumă foarte mare”, declara Oprescu anul trecut.

Primăria sectorului1 susține că începând cu luna decembrie 2009și până pe data de 10 februarie 2010 , pentru deszăpezireasectorului s-au cheltuit aproximativ 400.000 deeuro. Costurile reprezintă acțiunile de deszăpezire aarterelor principale și a infrastructurii secundare și includ șimaterialele împrăștiate împotriva înghețului.

Primăria sectorului2 ne-a transmis că într-o singură lună diniarna 2009-2010, pentru înlăturarea zăpezii s-au cheltuit 3.200.552de lei, echivalentul a aproximariv a aproximativ 800.000 deeuro. Anul trecut, un reprezentant al firmei Urban aafirmat că o lună de deszăpezire costă sectorul 6 un milionde euro.

La mijlocul lunii iulie 2010, primarul general al Capitalei,Sorin Oprescu, a promis că în această iarnă va da zăpada doar cu osingură firmă. El a explicat atunci că dorește să împartăBucureștiul în patru zone, de la nord la sud și de la est la vest,să le salubrizeze cu patru firme și să dea zăpada doar cu una.Consilierii municipali n-au fost de accord cu organizarea uneilicitații și lucrurile au rămas ca și în iarna trecută.

Anchetă penală la New York împotriva sabotorilordeszăpezirii

Procurorii locali și federali au declanșat o anchetă penalăpentru a stabili vinovații de blocarea cvasitotală a circulațieipublice în New York, în urma furtunii de zăpadă din a doua zi deCrăciun, informează businessweek.com.

Peste 600 de autobuze au rămas blocate în trafic, circulațiametroului oprită din pricina blocării tronsoanelor aeriene, iarcălătorii au rămas captivi în trei aeroporturi din New York, dupăuna din cele mai abundente ninsori din istoria metropolei americane- în doar câteva ore, stratul de zăpadă ajungând la o jumătate demetru. Autoritățile locale au fost informate că mai mulțisupervizori ai muncitorilor care ar fi trebuit să lucreze ladeszăpezire, le-au cerut acestora să… chiulească. Ca atare,muncitorii au fost văzuți stând chiar și câte 10 ore la taclale înfast-food-uri și cafenele.

Mulți alții nici nu s-au prezentat la muncă, anunțând că suntbolnavi. La sesizarea Primăriei New York, care a demarat propriainvestigație, prin departamentul de specialitate, procurorii auintrat pe fir și se pregătesc să acuze mai multe persoane deconspirație la înșelătorie. Ancheta se află, deocamdată, în fazaaudierilor de martori.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
10 lucruri vitale dacă ai diesel şi pleci pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
O firmă din Constanța APROVIZIONEAZĂ BANCA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI cu BRÂNZĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Lovitură totală pentru Pfizer! S-au aflat rezultatele. Anunț pentru cei care au făcut două doze
Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...