ÉGALITÉ, FRATERNITÉ: Cum au fraternizat românii cu francezii după meci în Centrul Vechi

Marți, puțin după miezul nopții, suporterii care au urmărit meciul România-Franța (scor 0-0), fie pe stadion, fie pe ecranele din baruri, s-au strâns în Centrul Vechi al Capitalei, pentru a dezbate partida.

Marți, puțin după miezul nopții, suporterii care au urmărit meciul România-Franța (scor 0-0), fie pe stadion, fie pe ecranele din baruri, s-au strâns în Centrul Vechi al Capitalei, pentru a dezbate partida.

Printre ei, s-au numărat și foarte mulți francezi. La o masă de pe strada Lipscani s-au strâns vreo opt-nouă, fiecare cu o bere în față, sorbind cu poftă din ea și comandând alta imediat ce se termină. Râd, glumesc și nu prea sunt interesați de fotbal, deși se vede clar că au urmărit meciul: au tricouri ale naționalei Franței sau alte accesorii cu însemnele Cocoșului Galic.

Marc, un tip de culoare, cu o bentiță roșu-alb-albastră, spune că a urmărit partida pe un ecran, dar nu cu foarte mare atenție. „E bine, eficacitatea noastră a fost maximă”, spune francezul despre echipa sa națională, după ce Benzema și compania au tras doar câteva șuturi spre poarta României, dar au smuls un egal.

Întrebat ce jucători români cunoaște, Marc răspunde Adrian Mutu și își duce aproape instantaneu mână la nas, simulând că se droghează. Apoi, își reamintește de Hagi, Chivu și Pantilimon, dar și de un oarecare „George”, care nu se știe exact cine e.

„Aveți câini vagabonzi, dar și parcuri. Băsescu a făcut treabă”

Marc Frimiot are 25 de ani și e student la calculatoare, la Politehnica București. Despre Capitala noastră spune că e un oraș frumos, chiar dacă are mulți câini vagabonzi. „Îmi plac parcurile, mai ales Izvor și Herăstrău, unde ador să mă dau cu barca”, mărturisește Marc.

Despre cel mai nou simbol al Bucureștiului, Național Arena, spune că „e impecabil”. „Băsescu a făcut treabă bună, finala Europa League 2012 se va desfășura la București”, spune Marc, încurcându-l pe președintele țării cu primarul Capitalei.

Totuși, în opinia francezului, echipa României nu merită un stadion așa de frumos. „Fără Adrian Mutu, România e out. Toți ceilalți jucători au cam aceeași valoare, sunt mai slabi. Dar Mutu e la fel de bun ca Franck Ribery (n.r. liderul naționalei Franței)”, spune Marc. Totuși, francezul spune că nici echipa lor nu e mai brează: „Nici Franța nu e o echipă tare, antrenorul e nou, are probleme în alcătuirea lotului”.

Marc își ia sticla de bere de pe masă și soarbe cu sete. Centrul Vechi este unul dintre motivele pentru care îi place în București. „Totuși, aveți probleme cu infrastructura”, remarcă el, arătând spre mai multe clădiri dărăpănate de pe Lipscani.

Și-au „tatuat” ambele steaguri tricolore pe obraji

Câteva străzi mai încolo, pe Șelari, un alt grup de francezi. Aceștia nu folosesc însă scuza lui Marc, care spunea că „je ne parle bien romanește”, ci se exprimă într-o combinație originală dintre limba lui Blanc și a lui Mățel.

Edouard și prietenii lui lucrează de câțiva ani buni în România și au fost cu toții să vadă meciul pe stadion. Au stat în galeria Franței, dar și-au „tatuat” pe față ambele steaguri. Edouard are un drapel pe fiecare obraz, în timp ce un prieten al său a fost mai original: are steagul Franței pe frunte și tricolorul nostru pe post de mustață.

Sticlele și paharele de bere de pe masa lor, cele mai multe goale dar încă înspumate, dovedesc că nu prea au chef să vorbească despre meci. „A fost un meci plictisitor, zero la zero pe toate planurile. Cred că s-au tras două șuturi în 90 de minute”, spune Edouard.

Întrebat cu cine a ținut, francezul oferă un răspuns surprinzător, dar diplomat: „Cu oricine, dar să văd spectacol. Prefer ca echipa mea să piardă un meci spectaculos decât să câștige unul plictisitor”.

Unul dintre prietenii lui Edouard, Guillaume, un afacerist de 50 de ani, spune că nu e nevoie de un motiv special pentru a bea o bere bună. „Nu avem nimic de celebrat după meci, nu îți trebuie o ocazie să ieși cu prietenii”, spune francezul.

„Bucureștiul e un oraș ieftin, iar româncele sunt foarte frumoase”

Edouard și prietenii săi au rămas, însă, impresionați de Național Arena. Nu atât de construcție, pentru că au și ei Stade de France sau Parc des Princes, cât de atmosferă. „A fost fantastic, suporterii au cântat în continuu, probabil pentru că a fost primul meci”, spune Edouard.

Întrebat galeria cărei echipe și-a făcut mai bine datoria pe Național Arena, Edouard spune că, fără dubiu, românii. „La număr egal de suporteri, putem să facem o comparație. Dar când au fost o mie de francezi și cincizeci de mii de români, nu se poate”, spune francezul.

De altfel, tânărul pare să aprecieze mai mult țara noastră decât cea în care s-a născut. „Bucureștiul e mult mai ieftin decât Parisul. Acolo, o bere de două ori mai mică decât asta pe care o beau eu acum costă de două ori mai mult decât dau aici”, spune el. Demonstrativ, scoate o bancnotă de cinci lei, cu care își plătește halba. Dă să plece, dar chelnerița îi atrage atenția. „Româncele sunt mai frumoase decât franțuzoaicele”, conchide el, după care părăsește localul.

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide