Al șaselea ROMÂN a fost operat pentru SCHIMBARE DE SEX. Intervenția VA FI DECONTATĂ DE STATUL ROMÂN. O operație similară costă în străinătate 60.000 de euro

Al șaselea ROMÂN a fost operat pentru SCHIMBARE DE SEX. Intervenția VA FI DECONTATĂ DE STATUL ROMÂN. O operație similară costă în străinătate 60.000 de euro
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 17/01/2015, 12:43

Zece medici au transformat în această dimineață o femeiede 35 de ani într-un bărbat. S-a întâmplat la SpitalulClinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București.Operația a durat 14 ore, iar pacientuleste al șaselea român care a beneficiat de o intervenție deschimbare de sex.

Ca și precedentele operații, și aceasta va fi decontată de CasaNațională de Asigurări de Sănătate, a explicat pentru gândul dr.Cristian Nițescu, coordonatorul echipei medicale care a operat înaceastă dimineață.„Intervenția face parte dinsistemul DRG, care precizează clar ce acte medicale suntdecontate obligatoriu de Casă”, spune acesta.

Cum devine o femeie bărbat

„Intervenția a fost una de reconstrucție a neopenisului,operație extrem de laborioasă, la care au participat două echipe dedoctori”, a explicat dr. Cristian Nițescu, unul dintre membriiechipei medicale. „Procesul de schimbare de sex a mai presupus ointervenție de vaginectomie, adică excizia vaginului, operație carea fost făcută în luna noiembrie a anului 2010, dincolo detratamentul endocrinologic”, a mai spus esteticianul într-oconferință de presă.

Potrivit specialistului, operația de schimbare de sex încazul unei femei care își dorește să devină bărbat acoperă operioadă mai mare de timp, aproximativ 18 luni, în funcțiede recomandările medicului. Într-o primă etapă, pacientei – care adevenit în această dimineață bărbat – i-au fost îndepărtate, înurmă cu șase luni, uterul și trompele, ulterior realizându-sevaginectomia, a explicat dr. Cristian Nițescu.

O a doua etapă a operației de schimbare de sex, de importanțămajoră, a fost realizată în noaptea trecută, intervențiafinalizându-se cu „atașarea neopenisului la zona receptoare”. Douăechipe medicale au lucrat în paralel, sub coordonarea doctoruluiCristian Nițescu.

Una dintre echipe a intervenit în zona antebrațului, iarcealaltă în zona coapsei, apoi în zona organelor genitale. Practic,pacientei i s-a realizat „o disecție pe antebrațul drept, de undes-a extras lamboul radial. Acesta a fost ulterior tubulizat pentrua se crea neopenisul, cu neouretra în centru”. Medicii au realizatdrenarea urinară printr-un cateter suprapubian, a explicatintervenția coordonatorul .

Proteze testiculare șisuport osos

Ulterior, pacientului i-a fost creat neoscrotul din labiile mariși i-au fost inserate proteze testiculare. La finalul acesteiintervenții, s-a atașat neopenisul (n.r.construit din mușchi, vene și alte țesuturi recoltate de lapacient) în zona receptoare. Zona excizată de pe antebraț a fostacoperită cu grefă de piele recoltată de la nivelul coapsei.

Cu toate acestea, operația de schimbare de sex „nu este totalfinalizată”, susține Nițescu. Potrivit acestuia, va exista și o atreia etapă, probabil ultima, care va fi realizată peste un an,când pacientul va fi supus unei noi intervenții. Pentru a-i asigurao viața sexuală activă pacientului, medicii îi vor aplica acestuia,în neopenis, un suport osos.

Bărbatul, până acum 24 de ore femeie, este în stare bună,potrivit specialiștilor. „Pacientul va fi monitorizat timp detrei-patru săptămâni și va beneficia de consult urologic”, spunedr. Nițescu, precizând că pasul următor constă în introducerea înorganul genital reconstruit a unei tije sau a unei coaste.Peste un an de zile, bărbatul își va putea relua viațasexuală, mai spune medicul estetician.

Cine plătește pentruintervențiile de schimbare de sex

Spre deosebire de homosexualism și intersexualism(hermafrodism), transsexualismul are ca unic remediu corelarea prinintervenție chirurgicală a fizicului uman cu trăsăturile psihicediametral opuse. În plus, datorită faptului că transsexualitateaeste considerată o boală, care nu ține de dereglări psihice.”Intervenția face parte din sistemulDRG, care precizează clar ce acte medicale sunt decontateobligatoriu de Casă”, a precizat mediculNițescu.

Șase români și-au schimbat sexul din 1995 până înprezent

Prima operație de schimbare de sex din România, efectuată deprofesorul Ioan Lascăr, a avut loc la Spitalul de Urgență Floreascaîn aprilie 1995. În urma intervenției, un tânăr de 19 ani, SorinFlorin Rațiu, a devenit femeie. Alți patru români au mai trecut deatunci prin mâna profesorului Lascăr ca să-și schimbe sexul, iar 20dintre ei sunt trecuți pe lista de așteptare, declară chirurgulpentru gândul. „Am avuttrei bărbați care au devenit femei, și două femei care au devenitbărbați”, explică șeful clinicii de Chirurgie de la SpitalulFloreasca. „Pe lista de așteptare mai sunt alte 20 deastfel de cazuri, dar este foarte greu pentru un transsexual să îșimotiveze intenția”, mai spune specialistul.

Potrivit lui Lascăr, un pacient are de așteptat uninterval cuprins între 2 și 5 ani până când să suporte intervențiade schimbare de sex. „După ce trece deevaluările interdisciplinare – psihiatrie, ginecologie,endocrinologie, medicină legală -, urmează tratamentul hormonal șiobținerea unei hotărâri judecătorești definitive. Abia ulterioracestor etape se ajunge la inițierea unei intervențiichirurgicale”.

Familii pentru transsexuali

Profesorul Lascăr spune că doi dintre cei cinci pacienți ai săiși-au întemeiat deja o familie. „Bărbatul care a devenit femeie s-acăsătorit în Belgia, iar o femeie care a devenit bărbat s-acăsătorit și urmează să-și susțină anul acesta examenul de licență.Îmi trimit felicitări de ziua mea și țin legătura cu ei”,povestește pentru gândul IoanLascăr. Medicul amintește și că pacienții revin periodic lacontroale. Uneori sunt necesare mici corecții, explică acesta.Totuși, mai ușoare sunt intervențiile de transformare a unui bărbatîn femeie, precizează șeful clinicii de Chirurgie Reconstructivă dela Floreasca. „Reconstrucția organelor sexuale feminineeste extrem de reușită. Practic poți să păcălești și un ginecologuneori. La un control este greu să realizezi că ai în față un fostbărbat”, susține Ioan Lascăr.

Cele cinci intervenții realizate de profesorul Ioan Lascăr aufost suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mediculexplică că nu sunt considerate intervenții estetice, ci corecțiiale unor boli psihice. În străinătate însă o astfel de intervențiecostă între 20.000 și 60.000 de euro, mai spune specialistul.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...