ALEGE AICI proiectul AUTOSTRĂZII suspendate. Varianta preferată de Oprescu prevede un TUNEL pe sub parcul Herăstrău. VEZI HARTA

Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 21:04

Primarul Sorin Oprescu preferă varianta cea mai spectaculoasă ainelului median pentru zona de nord a Capitalei.

Miercuri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, adeclarat că „înclin către varianta trei, cea cu două tunelesubterane pe sub Parcul Herăstrău, chiar dacă este și cea maiscumpă”.

Proiectul arhitecților prevede construcția a două tunele de 2kilometri lungime îngropate la 25 de metri sub Parcul Herăstrău, cucâte trei benzi de circulație pe fiecare sens, aproximativ zecekilometri de șosea suspendată și pasaj suprateran pe două niveluripeste calea ferată București-Constanța. Costurile sunt estimate lapeste un miliard de euro, însă primarul Oprescu susține că astfelnumărul exproprierilor va fi minim și vor fi ocolite toateconstrucțiile protejate sau monument istoric. Pentru inelul mediannordic arhitecții au desenat trei variante.

Prima variantă și cea mai ieftină, 600 de milioane de euro,prevede construcția autostrăzii doar la sol, în a doua variantainelul median va fi realizat parțial la sol și parțial suspendat,iar în cea de a treia variantă autostrada va fi suspendată cu douătunele îngropate sub Parcul Herăstrău. Cele trei variante de inelmedian sunt supuse dezbaterii publice, bucureștenii putând optapentru una din variante accesând secțiunea Urbanism-consultareapublicului- pe pagina pmb.ro

Click pentru a mări

10 kilometri suspendați, doi kilometri îngropați înParcul Herăstrău

Inelul median pentru zona de nord a Capitalei ar urma săpornească de pe Șoseaua Colentina și să ajungă până pe ȘoseauaVirtuții. Acesta va avea un traseu suspendat pe aproximativ 10kilometri și îngropat în zona Parcului Herăstrău pe o distanță dedoi kilometri. Proiectul prevede ca pe traseul cuprins întreȘoseaua Colentina și Șoseaua Andronache să se realizeze două arterede circulație de o parte și de alta a căii ferate. Inelul median vaintra în subteran în zona Aviatorilor, va traversa Parcul Herăstrăuși va ieși în suprateran în spatele Casei Presei. Pe sub ParculHerăstrău vor fi construite două tunele paralele, câte unul pentrufiecare sens de circulație.

Șefului Comisiei Tehnice de Urbanism, arhitectul Sorin Gabrea, adeclarat pentru gândul că principalacale de rulare va avea câte trei benzi pe sens iar pe toatălungimea acestei artere de circulație vor exista de o parte și dealta poduri rutiere și artere colectoare.

„Pe calea principală de rulare se va circula, probabil, cu oviteză de 80 de kilometri, astfel încât fluența traficului să nufie îngrădită. Calea principală va prelua traficul de tranzit și seva putea astfel realiza interconectarea principalelor drumurinaționale, autostrăzile A1 și A3, care vor intra în București pearcul nordic al Capitalei, în felul acesta evitându-se, în bunămăsură, afectarea traficului pe arterele principale și străzile dinzona centrală”. Arhitecții au anunțat că din primele calcule reiesecă acest sistem va prelua 60.000 de autovehicule iar zona sa deinfluență urmând să ajungă până la 8.000 de automobile zilnic.”Asta înseamnă că circa 15 la sută din capacitatea ineluluiprincipal se va prelua de acest sistem”, a mai spus arhitectulSorin Gabrea.

Click pentru a mări

Pasaje supraterane pe traseul „autostrăziisuspendate”

Pe întregul traseu al inelului median pentru zona de nord aBucureștiului se vor construi pasaje supraterane prin care să seasigure legătura între principala arteră de circulație și zoneleadiacente. Astfel, un pasaj suprateran va fi realizat de la laȘoseaua Andronache până la Ștefănești. Acesta va facilita traficulîntre inelul median nord -sud. Un alt pasaj suprateran se vaconstrui pe tronsonul cuprins între Șoseaua Ștefănești șiAutostrada București- Brașov, în dreptul cimitirului Andronache.Acesta va permite alipirea cu artera nordică și realizarea uneiartere locale cu o bandă pe sens.

La intersecția inelului median cu strada Avionului se va realizaun pasaj denivelat superior care să faciliteze relația cu arterelelocale. Se ia în calcul posibilitatea prelungirii liniei de tramvaispre nord, pe Strada Câmpu Pipera. Un alt pasaj denivelat se varidica la intersecția cu strada Elena Văcărescu iar unul pe douănivele se va realiza peste calea ferată București-Constanța. ÎntreBulevardul Poligrafiei și Calea Griviței, la actualul pasajsuprateran se vor modifica lungimea rampelor și se va realiza unpod care să asigure posibilitatea subtraversării Căii Griviței.

Click pentru a mări

Trei variante de inel median

Arhitecții au desenat trei variante posibile ale inelului medianpentru zona de nord a Capitalei. Toate variantele pornesc de peȘoseaua Colentina și ajung pe Strada Virtuții, diferențele constândîn modul de realizare a inelului median. În prima variantă, întreginelul median ar urma să fie construit la sol. Aceasta estevarianta cea mai ieftină, realizarea ei urmând să coste 600 demilioane de euro, dar și cea mai puțin agreată de specialiști.Potrivit arhitectului Sorin Gabrea, în această variantă este nevoiede un număr mare de exproprieri și se va folosi o parte dinpământul Parcului Herăstrău, teren extrem de prețios.

Varianta a doua presupune construcția a două tunele subteranecare vor trece prin Parcul Herăstrău. Acestea vor fi îngropate la25 de metri, sub galeria viitoarei linii de metrou, și vor aveacâte trei benzi de circulație fiecare. Această variantă ar reducenumărul terenurilor care urmează să fie expropriate, ar rezolva maiușor nodurile rutiere, ar asigura pătrunderea facilă în zonastructurilor pasajelor existente iar calea ferată ar fi traversatăsuprateran. În această variantă, inelul median va fi construit lasol până în zona Parcului Herăstrău unde intră în subteran, iar dinspatele Casei Presei șoseaua ar urma să fie suspendată. În a treiavariantă, întreg inelul median se va realiza suspendat, excepțiefăcând zona Parcului Herăstrău unde va intra în subteran doikilometri.Toate cele trei variante se află acum în dezbaterepublică.

Click pentru a mări

Chinezii, interesați să investească în construcțiainelului median

Cinci firme, SC Ecoterra SRL, SC Proiect București, SC MetroulSA, SC Western Outdoor SRL și Alpha Studio, au semnat cu PrimăriaCapitalei contractul pentru elaborarea Planului de Urbanism Zonal(PUZ) și a studiului de fezabilitate. Pentru PUZ și studiul defezabilitate Primăria Capitalei plătește 15.797.000 de lei,aproximativ 3,8 milioane de euro. Inelul median al Capitalei esteinclus în Master Plan și va trebui finalizat până la sfârșitulanului 2012. De construcția inelului median s-a arătat interesatconsorțiul chinez Shanghai Construction Group. Potrivit primaruluigeneral, Sorin Oprescu, investiția consorțiului chinez ar urma săfie de 700-800 milioane de euro, bani ce urmează a fi recuperațidin exploatarea autostrăzii. La întoarcerea din China, primarulOprescu a anunțat că „autostrada suspendată se va numi drum expres,din cauză că legea nu dă voie să construiești o autostradă îninteriorul orașului”. Primarul a mai spus că „drumul expres va fiși suspendat, și pe pământ, păstrându-și același traseu”.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...