Ambasadorul SUA: România trebuie să liberalizeze prețul energiei electrice. Ce spun oficialii ANRE și cine sunt „consumatorii vulnerabili”

Ambasadorul SUA: România trebuie să liberalizeze prețul energiei electrice. Ce spun oficialii ANRE  și cine sunt consumatorii vulnerabili
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:21

Statele Unite cer, prin vocea ambasadorului Mark Gitenstein,liberalizarea prețului energiei electrice în România. Ce s-ar puteaîntâmpla dacă Guvernul ar da curs solicitării diplomațieiamericane? Zoltan Nagy-Bege, director general în AutoritateaNațională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat,pentru gândul, că liberalizareaprețului energiei electrice și al gazelor se va face treptat,posibil în
4-5 ani, după definirea „consumatorului vulnerabil”

Zoltan Nagy-Bege opinează că în categoria consumatorilorvulnerabili va fi încadrată „o mare parte a consumatorilorcasnici”. Nu se știe care va fi prețul liberalizat al energieielectrice și al gazelor, dar ANRE va comanda, anul acesta, douăstudii de piață, care să determine impactul liberalizării piețeienergetice.

România este unul dintre statele europene care livrează energiaelectrică la cele mai mici prețuri, atât consumatorilor casnici,cât și celor industriali. Conform portalului energy.eu, înseptembrie 2010, prețul mediu al kilowattului oră era, în România,0,1027 euro pentru consumatorii casnici, respectiv 0,0847 europentru consumatorii industriali. Doar Bulgaria, Estonia și Lituaniaaveau prețuri mai mici pentru consumatorii casnici. În cazulconsumului industrial, în afară de cele trei state enumerate, și înFinlanda, Franța, Suedia și Letonia kilowattul oră este mai ieftinca România.

Conform Eurostat, Românii au, între europeni, veniturile cu cea maimică putere de cumpărare.

Gitenstein: „Nu mai esteacceptabil ca prețul la energie să fie menținut artificialla un nivel scăzut”

În acest context, Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite laBucurești, a cerut, ieri, Guvernului României, să liberalizezepiața energiei. Din discursul ținut la Bursa de Valori București,reiese că Gitenstein s-a referit, implicit, la liberalizareaprețului energiei electrice pentru populație.

„Pentru ca România să-și poată valorifica deplin resurseleenergetice, guvernul trebuie de asemenea să-și respecteangajamentul de a liberaliza piața energiei. Înțeleg îngrijorareacu privire la impactul asupra consumatorilor individuali, mai alesasupra celor aflați sub pragul sărăciei. Însă puteți aborda acestaspect, apelând la o reglementare eficientă, așa cum facem noi înSUA, și acordând subvenții categoriilor sociale cele mai sărace,așa cum se întâmplă în SUA și în Ungaria, țara vecină României. Numai este acceptabil ca prețul la energie să fie menținut artificialla un nivel scăzut pentru toți consumatorii, chiar și pentru ceicare își pot permite să plătească”, a declarat ambasadorul SUA.

Director ANRE:”Modificăm Legea Gazelor și Legea Energiei electrice, pentru adefini consumatorul vulnerabil”

Executivul nu a avut o reacție oficială la solicitările luiGitenstein. Totuși, ce s-ar putea întâmpla dacă Guvernul ar da curssolicitării diplomației americane?

Zoltan Nagy-Bege, director general al Departamentului reglementareîn domeniul eficienței energetice din ANRE, a declarat, pentrugândul, că prețulliberalizat al energiei electrice este, în acest moment,imprevizibil: „Ne-am angajat, în fața Uniunii Europene, că vomliberaliza, treptat, prețul energiei electrice și al gazelor pentruconsumatorii industriali. Avem alocate în bugetul pe anul acestasumele necesare pentru studiile de impact necesare, care ne vorspune cât va urca prețul energiei electrice și al gazelor dupăliberalizare. După aceea, ne vom prezenta în fața Uniunii Europenecu un plan cu obiective clare, asumat pe o perioadă de 4-5 ani”,spune Zoltan Nagy-Bege. În ceea ce privește prețul energieielectrice pentru populație, oficialul ANRE susține că e posibil caacesta să sufere modificări, dar nu în viitorul apropiat: „Pentru afi în acord cu directivele europene, trebuie să modificăm LegeaGazelor și Legea Energiei electrice, pentru a defini consumatorulvulnerabil”.

Zoltan Nagy-Bege opinează că în categoria consumatorilorvulnerabili vor fi încadrați „o mare parte a consumatorilorcasnici”. Pentru consumatorii vulnerabili, prețul energieielectrice și al gazelor ar urma să rămână reglementat, însăceilalți vor plăti kilowattul oră la prețul liberalizat. Aceasta seva întâmpla, însă, treptat, asigură directorul din ANRE.

Gitenstein: ÎnființândElectra și Hidroenergetica, Guvernul s-a angajat pe un drumgreșit

Un alt punct atacat de ambasadorul SUA s-a referit la drumulgreșit pe care s-a angajat Executivul de la București, atunci cânda decis, acum un an, înființarea celor doi giganți din energie:Electra și Hidroenergetica.

Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat îndoi „campioni energetici naționali” în loc să se analizeze opțiuneade a le privatiza total sau parțial, este nu doar un mod ineficientde utilizare a unor resurse valoroase. Cum afirma un expert extern,”contrar declarațiilor guvernului, politica ar restricționaconsiderabil competiția, ar îndepărta investițiile private și ardetermina creșterea prețurilor”. Așa cum am spune în America,acesta este un efort de „rearanjare a șezlongurilor de pe Titanic”pentru că nu ia în considerare problema fundamentală a companiilorenergetice de stat, faptul că nu sunt administrate cu adevărat caniște afaceri”. Gitenstein a indicat că modelul de urmat este celal Poloniei.

„În domeniul energetic aveți nevoie de aproximativ 10 miliarde dedolari pentru a moderniza sectorul astfel încât să folosiți lacapacitate maximă cele mai importante active strategice aleRomâniei. Acest lucru NU poate fi realizat doar cu veniturileobținute din taxe. Iar acest lucru nu se va realiza atât timp câtaceste active aparțin unor întreprinderi de stat conduse de oamenilipsiți de experiență, apropiați de mediul politic, care iaudecizii nu în funcție de ceea ce este mai bine pentru companie, ciîn funcție de interesele proprii. Cred că modelul potrivit pentruRomânia este Polonia, al cărei guvern a anunțat în 2009 că vademara un program pentru a strânge peste 10 miliarde de euro prinvânzarea unei cote din participația sa în companiile de stat.Polonia a făcut acest lucru fără ca guvernul să piardă controlulactivelor esențiale. Așa ar trebui să se întâmple aici, în România.Românii obișnuiți ar trebui să dețină aceste companii”, a spusambasadorul, care a salutat demersurile în Justiție efectuate deFranklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea,împotriva înființării „campionilor energetici”.

Cu doar o săptămână în urmă, Ion Ariton, ministrul Economiei, aanunțat că nu va renunța la înființarea Electra și Hidroenergetica,în pofida contestațiilor în Justiție formulate de FondulProprietatea și SN Nuclearelectrica SA și a rezervelor formulate deConsiliul Concurenței, cu privire la avizul Comisiei Europene.Ariton a declarat că se va folosi de căile legale de atac împotrivaCurții de Apel București, care a dat dreptate contestataruluiînființării Electra, SN Nuclearelectrica. În decursul zilei deieri, nici ministrul Ariton, nici biroul de presă al Guvernului nuau răspuns solicitării gândul de a emite un punct de vedere față dedeclarațiile ambasadorului Gitenstein. Acesta declarase, înconferința de presă care a urmat declarațiilor sale de la Bursa deValori București, că le-a transmis direct același mesaj oficialilorromâni, dar că nu a înregistrat nicio reacție – fie pozitivă saunegativă.

Gitenstein spune cumtrebuie să scăpăm de „băieții deștepți”

„Relatările presei au arătat că de cel puțin 10 ani, peste 50%din producția energetică a companiei Hidroelectrica a fostîndreptată spre contracte preferențiale de energie la prețuriconsiderabil mai mici decât costurile de producție. Acest lucru adeterminat pierderi semnificative de profit și insuficienteinvestiții în companie, forțând guvernul să redirecționezefondurile publice reduse pentru a susține compania. S-au făcutafirmații similare și despre complexurile energetice. Deșiacordarea de reduceri de preț pentru consumatorii de cantități maride energie nu este neapărat o practică de afaceri incorectă,extinderea acestui beneficiu de către o companie de stat înseamnăsubvenționarea unui număr mic de utilizatori, în detrimentulcelorlalți consumatori. În cazul României, o distincție importantăeste că aceste tipuri de reduceri de preț speciale par a fiacordate adesea în funcție de legăturile politice mai degrabă decâtținând cont de practici de afaceri raționale”, a declaratambasadorul Gitenstein, care a oferit și soluția, din experiențaamericană: „În anii 1890 aveam „baroni ai căilor ferate” care îșiconduceau companiile ca pe niște imperii politice, controlândziare, partide politice și politicieni. Aceștia beneficiau depomeni generoase din partea guvernului federal. Vă sună cunoscut?Am adoptat noi legi antitrust stricte și am creat piețe de capital.Prin deținerea de acțiuni, în cele din urmă aceste companii auajuns să fie controlate de acționari independenți”.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Adrian Minune, scuipat la o emisiune TV! Cum a ajuns artistul să fie alungat din...
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Ce pensie ar trebui să aibă românii, în funcție de salariu. Anunțul făcut azi, iată...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Cristiano Ronaldo, în război cu Coca-Cola. Gestul care a atras furia gigantului american
Adrian Minune, scuipat la o emisiune TV! Cum a ajuns artistul să fie alungat din...
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
ȘOC! Răzvan Simion A UMILIT-O pe Ramona Olaru: 'I-am zis farmacistei...'
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
Au declanșat RĂZBOIUL! Atacurile au fost lansate în cursul nopții. Toată lumea este din nou...
Pfizer a luat decizia momentului! Anunț bombă pentru cei care au făcut ambele doze. Toți...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Una dintre cele mai mari companii din lume, condamnată pentru spionarea angajaţilor. Şefii foloseau chiar...