Ambulanțele județene, reorganizate în șapte servicii regionale

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Ambulanțele județene, reorganizate în șapte servicii regionale
Cele 40 de servicii județene de ambulanță vor fi reorganizate în șapte șervicii regionale, după modelul pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării București cu cea din Ilfov, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Sănătății (MS).

Cele 40 de servicii județene de ambulanță vor fi reorganizate în șapte șervicii regionale, după modelul pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării București cu cea din Ilfov, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Sănătății (MS).

Proiectul de HG prevede înființarea serviciilor regionale de ambulanță Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adaugă București-Ilfov, prin reorganizarea unor ambulanțe județene și desființarea altora.

„La momentul actual, sistemul de asistență medicală de urgență prespitalicească din România suferă de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majoră o constituie separarea administrativă și operativă între serviciile județene de ambulanță din cadrul unei regiuni, ducând la disfuncționalități grave în acordarea asistenței medicale de urgență în zone apropiate din aceeași regiune. Serviciile Județene de Ambulanță funcționează în zone administrative bine determinate și care nu permit organizarea intervenției în mod eficient. De multe ori, ambulanța întârzie în diverse zone ale țării, din cauza lipsei unei ambulanțe disponibile în zona administrativă respectivă, când la distanțe mici se află ambulanțe libere în zona administrativă limitrofă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În aceste condiții, unica soluție de remediere a problemelor de intervenție și de promptitudine este gruparea serviciilor județene de ambulanță pe regiuni, susțin inițiatorii proiectului.

Toate serviciile regionale de ambulanță vor fi instituții publice cu personalitate juridică în subordinea MS, se arată în proiect.

Conform proiectului, se înființează Serviciul Regional de Ambulanță Nord Vest, prin reorganizarea Serviciului județean de ambulanță Cluj și desființarea serviciilor județene de ambulanță Bihor, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Sălaj. Serviciul Regional de Ambulanță Nord Vest va avea sediul în Cluj-Napoca.

Serviciul Regional de Ambulanță Centru va fi înființat prin reorganizarea Serviciului județean de ambulanță Mureș și desființarea serviciilor județene de ambulanță Alba, Sibiu, Brașov, Harghita și Covasna, urmând să aibă sediul în Târgu Mureș.

Serviciul Regional de Ambulanță Vest, cu sediul în Timișoara, va fi înființat prin reorganizarea Serviciului județean de ambulanță Timiș și desființarea serviciilor județene de ambulanță Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.

Serviciul Regional de Ambulanță Sud Vest, cu sediul la Craiova, va fi înființat, potrivit aceluiași proiect, prin reorganizarea Serviciului județean de ambulanță Dolj și desființarea serviciilor județene de ambulanță Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Olt.

În privința Serviciului Regional de Ambulanță Sud, proiectul prevede înființarea acestuia prin reorganizarea Serviciului județean de ambulanță Prahova și desființarea serviciilor județene de ambulanță Argeș, Călărași, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița și Ialomița, sediul urmând să fie în Ploiești.

Serviciul Regional de Ambulanță Sud Est, care va fi realizat prin reorganizarea Serviciului județean de ambulanță Constanța și desființarea Serviciilor județene de ambulanță Brăila, Buzau, Galați, Vrancea și Tulcea, va avea sediul în Constanța.

Serviciul Regional de Ambulanță Nord Est, înființat prin reorganizarea Serviciului județean de ambulanță Iasi și desființarea Serviciilor judetene de ambulanță Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț și Bacău va avea sediul în Iași, potrivit proiectului.

Același proiect prevede că serviciile regionale de ambulanță înființate prin reorganizarea serviciilor județene Cluj, Mureș, Timiș, Dolj, Prahova, Constanța și Iași asigură asistența medicală de urgență, transport sanitar asistat, consultații de urgență și transport sanitar neasistat de pe raza judetelor respective.

Serviciile regionale de ambulanță pot interveni și în afara granițelor administrative, în zone stabilite prin ordin al Ministrului Sănătății, pe principiul „celei mai apropiate resurse de caz”, precum și în situații de urgență, la dispoziția dispeceratului.

Odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, personalul din cadrul serviciilor județene, dar și cel cu specialități medico-sanitare și auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, în interesul serviciului și cu aceleași drepturi salariale, la serviciile regionale.

Pentru personalul tehnic, economic, informatic, administrativ și de deservire, preluarea se face cu respectarea normativului de personal în vigoare, prevede proiectul de HG.

Finanțarea serviciilor regionale de ambulanță, inclusiv a Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MS. De asemenea, serviciile regionale de ambulanță pot fi finanțate și prin venituri proprii, donații și sponsorizări, se mai arată în proiect.

Proiectul de HG se află în dezbatere publică până la 22 septembrie.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Oana Zăvoranu, ATAC DUR la adresa familiei Clonda‼ „Ei sunt ceva de groază. Ei doi,...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Partea neștiută a PRO TV-ului. Câți angajați are, de fapt, televiziunea numărul 1 din România
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Samsarii de mașini sunt în culmea fericirii. Ce decizie a luat Parlamentul
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide