Americanii așteaptă astăzi banii pentru avioanele F 16. Prima tranșă: 750 de milioane de dolari. Vlădescu: De unde bani? Ceartă între Apărare și Finanțe

Redactor:
Robert Veress
Americanii așteaptă astăzi banii pentru avioanele F 16. Prima tranșă: 750 de milioane de dolari. Vlădescu: De unde bani? Ceartă între Apărare și Finanțe
750 de milioane de dolari. Aceasta este suma pe care Guvernul de la București ar fi trebuit să o achite până marți, 3 august, drept primă tranșă din suma de 1,3 miliarde de dolari, la cât a fost stabilit costul programului de înzestrare a forțelor aeriene românești cu avioane de luptă multirol F16.

750 de milioane de dolari. Aceasta este suma pe care Guvernul dela București ar fi trebuit să o achite până marți, 3 august, dreptprimă tranșă din suma de 1,3 miliarde de dolari, la cât a foststabilit costul programului deînzestrare a forțelor aeriene românești cu avioane de luptămultirol F16. De fapt, primul termen de plată,convenit în martie, a fost 3 iunie, dar SUA ne-au acordat o păsuirede 2 luni.

• Subiectula generat o dispută, deocamdată mocnită, în sânul Guvernului Boc.Ministrul de Finanțe, Sebastian Vlădescu, a anunțat deja căRomânia nu-și poate permite „sub nicio formă” să cheltuiascăasemenea sume, în acest an. Cu toate acestea, invitat lapostul public de radio, generalul maior Ion Aurel Stanciu, șefulStatului Major al Forțelor Aeriene, a susținut programul F16,exprimându-și speranța că Guvernul va găsi o soluție financiarăpentru ca termenul să fie respectat, iar achiziția să se poatăconcretiza.

Citește și

SAAB și Eurofighterrenunță la expozițiile din România din cauza deciziei CSAT privindF-16

A început războiulavioanelor. Gripen: cerem Parlamentului să ne compare cu „rableleF16”. Eurofighter: ofeream un pachet mai bun, la aceiașibani

Șeful Statului Majoral Forțelor Aeriene, generalul Ion Aurel Stanciu, s-a urcat greșitîntr-un avion F-16 și a rămas cu picioarele în afaracarlingii

La solicitarea Gândul de apreciza la ce ne putem aștepta în situația neplății sumei convenitecu partenerii americani, Ministerul Apărării (MAp) a arătat cudegetul înspre Ministerul de Finanțe, sugerând că se primejduieșteparteneriatul strategic dintre România și SUA: „Ministerul ApărăriiNaționale și-a îndeplinit competențele în ceea ce priveșteachiziția avioanelor de luptă multirol (…) Cheltuielile pentruachiziția de avioane multirol nu se fac din bugetul MinisteruluiApărării Naționale. Fiind vorba de un acord interguvernamental,între Guvernul României și cel al SUA, chestiunile care ținde costurile pe care le implică dotarea Armatei cu avioane multirolsunt de competența Guvernului, prin Ministerul FinanțelorPublice, care trebuie să identifice sursele de finanțare.Derularea Programului Avion Multirol se înscrie în Parteneriatulstrategic dintre România și Statele Unite ale Americii, iaropțiunea pentru achiziționarea de avioane F-16 se circumscriestrategiei Statului Major al Forțelor Aeriene de realizare gradualăa capabilităților operaționale aeriene, care are ca obiectiv finalintrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint StrikeFighter)”.

• Până laînchiderea ediției, nu am primit un răspuns din partea AmbasadeiSUA la întrebarea dacă Washingtonul ar putea prelungi, din nou,termenul de plată a primei tranșe de 750 de milioane de dolari sauar putea opta pentru decizia radicală a denunțăriicontractului.

INFO PLUS

Vlădescu: „F16 – un subiect care astăzi este deneacceptat”

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat, în martie,propunerea MApN de achiziționare a 24 de avioane F16 în uz,documentul fiind trimis Parlamentului spre dezbatere și decizie.Costul achiziționării avioanelor F16 este evaluat la aproximativ1,3 miliarde dolari. Primele aparate ar urma să ajungă în țară în2013 și au o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani. MinistrulFinanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunțat că România nu are banipentru achiziționarea avioanelor F16.”Nu văd de unde ar putea da România 1% din PIB pentruachiziții militare. Nu există cheltuieli cu F16, e odiscuție, în niciun caz astfel de cheltuieli nu sunt posibile înmomentul ăsta.

Nu există nicăieri în buget o majorare de cheltuieli în zonaachizițiilor militare (…) Este un subiect care astăzi este deneacceptat”, a spus Vlădescu, în cadrul unei emisiuni realizate lapostul The Money Channel.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o MALADIE și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Megan Fox, gata să facă următorul pas în relația cu Machine Gun Kelly. Actrița speră...
Inchide