Americanii așteaptă astăzi banii pentru avioanele F 16. Prima tranșă: 750 de milioane de dolari. Vlădescu: De unde bani? Ceartă între Apărare și Finanțe

Americanii așteaptă astăzi banii pentru avioanele F 16. Prima tranșă: 750 de milioane de dolari. Vlădescu: De unde bani? Ceartă între Apărare și Finanțe
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 01:38

750 de milioane de dolari. Aceasta este suma pe care Guvernul dela București ar fi trebuit să o achite până marți, 3 august, dreptprimă tranșă din suma de 1,3 miliarde de dolari, la cât a foststabilit costul programului deînzestrare a forțelor aeriene românești cu avioane de luptămultirol F16. De fapt, primul termen de plată,convenit în martie, a fost 3 iunie, dar SUA ne-au acordat o păsuirede 2 luni.

• Subiectula generat o dispută, deocamdată mocnită, în sânul Guvernului Boc.Ministrul de Finanțe, Sebastian Vlădescu, a anunțat deja căRomânia nu-și poate permite „sub nicio formă” să cheltuiascăasemenea sume, în acest an. Cu toate acestea, invitat lapostul public de radio, generalul maior Ion Aurel Stanciu, șefulStatului Major al Forțelor Aeriene, a susținut programul F16,exprimându-și speranța că Guvernul va găsi o soluție financiarăpentru ca termenul să fie respectat, iar achiziția să se poatăconcretiza.

Citește și

SAAB și Eurofighterrenunță la expozițiile din România din cauza deciziei CSAT privindF-16

A început războiulavioanelor. Gripen: cerem Parlamentului să ne compare cu „rableleF16”. Eurofighter: ofeream un pachet mai bun, la aceiașibani

Șeful Statului Majoral Forțelor Aeriene, generalul Ion Aurel Stanciu, s-a urcat greșitîntr-un avion F-16 și a rămas cu picioarele în afaracarlingii

La solicitarea Gândul de apreciza la ce ne putem aștepta în situația neplății sumei convenitecu partenerii americani, Ministerul Apărării (MAp) a arătat cudegetul înspre Ministerul de Finanțe, sugerând că se primejduieșteparteneriatul strategic dintre România și SUA: „Ministerul ApărăriiNaționale și-a îndeplinit competențele în ceea ce priveșteachiziția avioanelor de luptă multirol (…) Cheltuielile pentruachiziția de avioane multirol nu se fac din bugetul MinisteruluiApărării Naționale. Fiind vorba de un acord interguvernamental,între Guvernul României și cel al SUA, chestiunile care ținde costurile pe care le implică dotarea Armatei cu avioane multirolsunt de competența Guvernului, prin Ministerul FinanțelorPublice, care trebuie să identifice sursele de finanțare.Derularea Programului Avion Multirol se înscrie în Parteneriatulstrategic dintre România și Statele Unite ale Americii, iaropțiunea pentru achiziționarea de avioane F-16 se circumscriestrategiei Statului Major al Forțelor Aeriene de realizare gradualăa capabilităților operaționale aeriene, care are ca obiectiv finalintrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint StrikeFighter)”.

• Până laînchiderea ediției, nu am primit un răspuns din partea AmbasadeiSUA la întrebarea dacă Washingtonul ar putea prelungi, din nou,termenul de plată a primei tranșe de 750 de milioane de dolari sauar putea opta pentru decizia radicală a denunțăriicontractului.

INFO PLUS

Vlădescu: „F16 – un subiect care astăzi este deneacceptat”

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat, în martie,propunerea MApN de achiziționare a 24 de avioane F16 în uz,documentul fiind trimis Parlamentului spre dezbatere și decizie.Costul achiziționării avioanelor F16 este evaluat la aproximativ1,3 miliarde dolari. Primele aparate ar urma să ajungă în țară în2013 și au o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani. MinistrulFinanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunțat că România nu are banipentru achiziționarea avioanelor F16.”Nu văd de unde ar putea da România 1% din PIB pentruachiziții militare. Nu există cheltuieli cu F16, e odiscuție, în niciun caz astfel de cheltuieli nu sunt posibile înmomentul ăsta.

Nu există nicăieri în buget o majorare de cheltuieli în zonaachizițiilor militare (…) Este un subiect care astăzi este deneacceptat”, a spus Vlădescu, în cadrul unei emisiuni realizate lapostul The Money Channel.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Alte două județe au intrat în...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
IREAL! Ce a apărut la mormântul lui Petrică Cercel. Oamenilor nu le-a venit să creadă
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...