Amintiri din „vremurile de aur”. Cum a fost dat Victor Ponta afară din sala de judecată când era avocat. Stenograme din ședință

Redactor:
Biro Attila
Sunt și stenograme

Premierul Ponta a povestit recent, într-o intervenție pe care a avut-o la Congresul avocaților, că a fost dat afară din sala de judecată atunci când pleda la bară. gândul a căutat în arhivă acest episod, pe care vi-l prezentăm în continuare. Un raport al CSM din 2006 arată că relația dintre Victor Ponta și sistemul Judiciar nu a fost una lipsită de animozități. Inspecția Judiciară a CSM a constatat în 2006 că pe atunci avocatul Victor Ponta a „obstrucționat” actul de Justiție în favoarea clientului său, omul de afaceri Ovidiu Tender, arestat la acel moment în dosarul RAFO. O stenogramă a ședinței de judecată arată cum a încercat să pledeze în sala de judecată, deși era în incompatibilitate, dar și cum judecătorul i-a cerut să părăsească sala de judecată.

În 2006, Ovidiu Tender a fost arestat preventiv de Curtea de Apel București într-un dosar care privea devalizarea companiei RAFO Onești. La procesul în care Curtea de Apel a decis prelungirea arestării preventive, Tender a fost apărat de actualul premier Victor Ponta. Dosarul, trimis în judecată în 2006 de DIICOT, se judecă și acum la Tribunalul București fără să se fi emis o sentință.

Astfel, pe 30 iulie 2006, Curtea de Apel București a judecat recursul la prelungirea măsurii arestării preventive a lui Ovidiu Tender. Ședința de judecată a făcut obiectul unei investigații realizate de Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii. Raportul Inspecției Judiciare, însușit de CSM în plen, dezvăluie faptul că Victor Ponta a făcut tot posibilul să „obstrucționeze” actul de justiție, nu a respectat solemnitatea ședinței și a încercat să pledeze pentru Tender, deși se afla în incompatibilitate fiind și parlamentar.

Stenograma ședinței de judecată arată că Victor Ponta, deși a fost declarat incompatibil să îl apere pe Tender, a intrat în sala de judecată. Din derularea procesului rezultă că judecătorul Curții de Apel a cerut forțelor de ordine să-l scoată pe Ponta din sala de judecată. În raportul CSM se reține că Ponta și ceilalți avocați au făcut tot posibilul să amâne ședința de judecată pentru câteva ore din simplul motiv că dacă prelungirea arestării lui Tender nu se judeca până la ora 24 acesta ar fi fost eliberat din oficiu.

Stenograma Curtea de Apel București – Secția I Penală dosarul 26063/3/2006

Președinte: Da. Putem începe ședința de judecată. Vă rog să faceți apelul.
Grefier: Dosar 26063/3/2006. Intimat inculpat Tender Ovidiu Lucian.
Inculpat: Prezent!
Avocat din oficiu: Este prezent și asista din oficiu…

VEZI AICI STENOGRAMA INTEGRALĂ A ȘEDINȚEI

[….]
Voci din public: Domnul Ponta este aici.
Președinte: Da, spuneți.
Reprezentantul Parchetului: Să ne dați cuvântul pe recurs.
Președinte: Pe recurs v-am dat cuvântul.
Reprezentantul Parchetului: Domnule președinte, am formulat recurs împotriva …
Avocat Ponta: Domnule președinte, îmi cer scuze sunt apărătorul ales.
Reprezentantul Parchetului: … încheierii de ședință.
Președinte: Delegația?
Avocat Ponta: O am în dosar, domnule președinte.
Președinte: La noi la Curte? Nu aveți.
Avocat Ponta: Acuma pot s-o depun.
Președinte: Nu aveți. Nu.
Avocat Ponta: Deci este dosarul de la instanța…
Președinte: Nu, noi v-am sunat, nu sunteți îmbrăcat cum trebuie…
Avocat Ponta: Acuma îmi iau roba, domnule președinte.
Președinte: Nu puteți să ne spuneți asta, trebuia să fiți… v-am dat 11 telefoane, uitați aici
Avocat Ponta: Mie, domnule președinte?
Președinte: Nu dumneavoastră, dumneavoastră nu sunteți în dosar, erau trecuți ceilalți doi, domnul Mateuț și domnul… neinteligibil
Avocat Ponta: Vă rog frumos de tot să…
Președinte: Luați listing-ul…
Avocat Manolache: Domnule președinte, luați telefoanele și le verificați.
Președinte: Verificați dumneavoastră, listing-ul, să vedeți…
Avocat Ponta: Delegația mea e la dosar, domnule președinte.
Președinte: Nu, la dosarul nostru de Curte.
Avocat Manolache: Da, o aducem acuma, mai este până la 12 noaptea, domnule președinte.
Avocat Ponta: O aduc… neinteligibil.
Președinte: Da, așteptați dumneavoastră până la 12. Aveți cuvântul. Vă rog să luați loc, dacă nu vă rog să-l scoateți afară. Garda…. Vă rog frumos! Haideți. Vă rog, aveți cuvântul.
Reprezentantul Parchetulului: Am formulat recurs împotriva încheierii de ședință prin care…
Avocați: Nu se poate așa ceva…
Președinte: Se poate. Legea spune că recursul se judecă înainte de expirarea. Poftiți afară. Vă rog.
Avocați: Încălcați legea.
Președinte: Vă rog.
Avocații: Încălcați legea.
Președinte: Vă rog frumos. Haideți.
Voci din public: neinteligibil
Președinte: Garda, scoateți-i afară, dacă nu vin eu și-i scot afară.
Avocații: Este incredibil.
Președinte: Domnule, vă rog frumos. Chemați ajutoare.
Avocații: Chemați ajutoare…
Președinte: Potrivit art… având în vedere…
Avocații: Este abuz
Președinte: Aceste manifestări, în baza articolului 6 din Convenția Europeană, instanța declară ședința nepublică. Toată lumea să poftească afară. Articolul 6 din Convenția Europeană așa spune, atunci când actul de justiție este afectat, deci Convenția Europeană spune așa, instanța dispune ședință nepublică. Toată lumea afară.
[…]
Avocați: suntem avocați aleși…
Președinte: Am dispus să nu mai intre nimeni. Garda!, Garda! Garda ce se întâmplă aici? Garda! Ce se întâmplă aici?
[…]
Avocat Ponta: Mi-ați cerut mie, domnule președinte, să depun delegație și să-mi aduc roba.
Președinte: Aveți puțină răbdare. Am dispus..
Avocat Ponta: neinteligibil…
Președinte: … ședință nepublică.
Avocat Ponta: … dacă se poate să ne respectați.
Președinte: Vă rog să nu vorbiți odată cu mine. Am dispus, gata. Vă rog să evacuați sala.
Avocat Ponta: O să vă…
Voce din public: Sedința e publică.
Președinte: Eu vorbesc cu garda și dumneavoastră vorbiți peste mine. Dacă nu respectați regulile, vă rog frumos să părăsiți sala de ședință.

În final avocatul Ponta nu a fost lăsat să pledeze, judecătorul a constatat că potrivit legii fiind și deputat nu avea dreptul să-l reprezinte pe Tender în instanță.

După această ședință Victor Ponta a sesizat CSM pentru a lua măsuri împotriva judecătorilor care nu i-au permis să pledeze pentru Tender. În raportul CSM se reține că judecătorul a acționat legal când a evacuat sala, dar și că avocatul Victor Ponta i-a încurajat pe cei din sală să întrerupă ședința. „Atitudinea persoanelor din sala de ședință a fost încurajată de sosirea avocaților Ponta Victor și Manolache Marius care s-au prezentat fără delegație, iar avocatul Ponta Victor și fără ținuta vestimentară corespunzătoare, învederând instanței că până la ora 12 noaptea mai este și, prin urmare, au la dispoziție timp suficient pentru a se prezenta în fața instanței corespunzător”, se arată în constatările CSM.

În același raport al CSM se menționează că avocații lui Tender, printre care și Victor Ponta, au obstrucționat actul de justiție și au avut o atitudine lipsită de scrupule. „Derularea evenimentelor demonstrează cu prisosință că avocații inculpatului au urmărit de la bun început obstrucționarea actului de justiție pentru a împiedica judecarea cauzei în termenul prevăzut de lege pactizând cu inculpatul și nu cu justiția în scopul facerii dreptății”, precizează CSM.

În privința lui Ponta, CSM a reținut că acesta a avut o conduită nepotrivită cu profesia de avocat, dar si cu statutul său de parlamentar. „Demnă de evidențiat este conduita avocatului Ponta Victor, parlamentar și jurist de profesie, care a fost departe de ținuta pe care ar fi trebuit să i-o confere statutul de avocat și în același timp de parlamentar. Prezența sa în instanță a avut drept scop tergiversarea soluționării dosarului astfel încât instanța să nu poată soluționa cauza în termenul prevăzut de lege și nu pentru a asigura apărarea inculpatului”, a mai precizat CSM în 2006.

CSM a transmis raportul către Comisia de Disciplină a Baroului București care însă nu a aplicat nici o sancțiune.

Ponta: „În vremurile de aur pe când eram doar avocat am fost și exclus din sălile de judecată”

Premierul Ponta și-a adus aminte de incidentul din 2006 la Congresul Avocaților. „Eu, ca om care am fost și în biroul unui procuror, și într-un penitenciar, și într-o sală de judecată – am mai fost și exclus din săli, de pe acolo, de judecători, în vremurile de aur când eram doar avocat – pot să spun că una este să vorbești la Bruxelles sau la televizor despre reforma în justiție, referindu-te, în general, la cine este procuror general sau procuror-șef la DNA și pe cine din adversarii politici ai reușit să-i trimiți în închisoare, și alta să vorbești de justiția de zi cu zi”, a spus Ponta, prezent la Congresul Avocaților.

VEZI AICI RAPORTUL CSM DIN 2006

Dincolo de activitatea de avocat, Victor Ponta a apărat în spațiul public și alți învinuiți, în special colegi de partid din PSD. Victor Ponta l-a apărat public pe președintele CJ Argeș Constantin Nicolescu, în 2011 când Tribunalul Argeș a decis arestarea sa preventivă într-un dosar investigat de DNA. Pe 31 ianuarie 2011, Ponta a organizat un miting de solidaritate față de Nicolescu care era acuzat de DNA de trafic de influență și luare de mită.

În 2012, de la Palatul Victoria, Ponta îi critica pe procurorii care anchetau dosarele cu fraudele de la referendum.

Victor Ponta i-a luat apărarea și lui Adrian Năstase. În repetate rânduri Ponta a declarat sau a lăsaat să se înțeleagă că dosarele lui Năstase sunt politice și că președintele Băsescu este vinovat pentru asta.

LOTO – LOTO 6/49. Premiul uriaș de la LOTO 6/49 a fost reportat. Numerele extrase. ULTIMA ORĂ

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×