ANALIZĂ GÂNDUL – Planul B, mai productiv decât planul A: impozitarea pensiilor aduce mai mulți bani decât reducerea lor cu 15%

ANALIZĂ GÂNDUL - Planul B, mai productiv decât planul A: impozitarea pensiilor aduce mai mulți bani decât reducerea lor cu 15%
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 10:29

Impozitarea tuturor pensiilor cu 16% – procent aplicat la toatăvaloarea pensiei-, ar aduce la bugetul de stat 600 de milioane delei (150 de milioane de euro), lunar. Această sumă ar depăși cu13,5 milioane de lei suma care s-ar fi încasat dacă s-ar fi reduscu 15 procente pensiile de peste 350 de lei, păstrându-se actualulsistem de impozitare. În acest moment, statul încasează circa 60 demilioane de lei (15 milioane de euro), lunar, din impozitarea cu 16procente a pensiilor mai mari de 1.000 de lei, respectiv adiferenței dintre pensia individuală și suma de 1.000 de lei,neimpozabilă.
Explicația acestei situații este simplă: marea majoritate apensionarilor au pensii mici – sub 1.000 de lei. Mai concret: nicimăcar un milion dintre cei 5,5 milioane de pensionari nu primesc,lunar, peste 1.000 de lei. Iar grosul (79,5%) celor cu pensii”nesimțite”, de peste 1.000 de lei, nu încasează mai mult de 1.500de lei.

Impozitarea – constituțională

Dacă ar fi trecut de Curtea Constituțională, articolul de legecare prevedea reducerea pensiilor mai mari de 350 de lei, cu 15%,ar fi adus la bugetul de stat, suplimentar, 526,5 milioane de leilunar. Dacă adăugăm cele 60 de milioane încasate din impozitareapensiilor mai mari de 1.000 de lei, rezultatul final ar fi fost586,5 milioane de lei – economii la plata pensiilor, cu 13,5milioane mai puțin decât s-ar încasa din impozitarea tuturorpensiilor. În aceste condiții, este evident că impozitarea arrezolva, cel puțin temporar, problema neconstituționalitățiităierii pensiilor. Impozitarea pensiilor a fost, deja, declaratăconstituțională, prin Decizia Curții Constituționale nr. 173 din 23mai 2001.

Cine a avut ideea impozitării pensiilor

Propunerea președintelui Traian Băsescu de impozitare a tuturorpensiilor are o importantă susținere în interiorul Guvernului.Luni, ministrul Muncii, Mihai Șeitan, a declarat că Guvernulanalizează revenirea la TVA de 19% și impozitarea pensiilor. „Facemo analiză în Guvern să vedem datele financiare cu Ministerul deFinanțe și vă spunem care sunt rezultatele”, a precizatȘeitan.
Joi, 8 iulie, într-o ultimă postare pe blogul propriu înainte de adeveni mămică, Andreea Paul (Vass), consiliera premierului Emil Bocîn probleme de asigurări sociale, susținea „categoric” necesitateaimpozitării tuturor pensiilor. Motivul: există state europene(Franța, Spania, Irlanda și Olanda) care impozitează chiar și celemai mici pensii, cu procente cuprinse între 5,5% (Franța) și 33,5%(Olanda).

„O dezbatere politică fierbinte va fi generată de modelul deimpozitare pentru care va opta România în domeniul pensiilor. Estenecesară vreo modificare în acest sens, corelată cu reformasistemului public de pensii? Eu spun categoric da”, susține doamnaPaul-Vass.

Chiar dacă arată că țări precum Bulgaria, Slovacia sau Lituanianu impozitează deloc pensiile, iar majoritatea țărilor europeneimpozitează exclusiv pensiile mari, consiliera premierului opineazăcă „modelul social european se dovedește, cu fiecare an care trece,falimentar”, iar o reformă este o necesitate imperioasă. D-na Vasseste unul dintre oficialii care susțin chiar desființareasistemului public de pensii, respectiv liberalizarea (privatizarea)acestuia după modelul chilian, pe considerentul că, oricum, înviitor, se va ajunge la situația în care nu se vor mai putea plătipensii de către stat. Falimentul este inevitabil nu doar înRomânia, susține consiliera primului ministru, datorită fenomenuluide îmbătrânire a populației, care va face ca, în 2060, la niveleuropean, raportul între populația cu vârste cuprinse între 15 și64 de ani, respectiv cea cu vârste de peste 65 de ani, să scadă la2:1, de la 4:1 în prezent.

Boc: impozitarea nu e suficientă pentru salvareaTVA

Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR, că este unadversar al creșterii TVA, menționând că soluția cea mai bună estescăderea cheltuielilor publice. El a susținut că premierul Emil Bocar fi putut, probabil, să-și asume, prin OUG, impozitarea pensiilorca alternativă la creșterea TVA.

Sâmbătă, în timpul vizitei sale în comuna nemțeană Doljești,președintele le-a vorbit sătenilor despre impozitarea pensiilor, cași când aceasta ar fi fost o certitudine. „Nu se vor tăia(pensiile), se vor impozita”, i-a replicat Băsescu unei bătrânecare i s-a plâns președintelui că are pensie mică, rugându-l să seopună tăierii pensiilor.

Premierul Emil Boc a declarat, duminică, la Tulcea, că Taxa peValoarea Adăugată poate fi scăzută numai dacă vor fi găsitemăsurile necesare acoperirii veniturilor aduse de aceasta labugetul de stat, iar respectivele măsuri vor fi acceptate deParlament.

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Cum a slăbit Raluca Bădulescu 70 de kilograme. Dieta care o ajută să nu se...
Fulgy, mesaj șocant de adio! „Îmi pare rău că m-am născut…” S-a întâmplat în urmă...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce făcea Oana Mizil pentru Ceauşescu! Detalii incredibile despre iubita lui Vanghelie
S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
BOMBĂ! Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea ŞOC a momentului vine din Germania. Anunţul făcut de ANGELA MERKEL uimeşte Europa. "Numai...
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact...
Aroganță marca Bianca Drăgușanu. Cum le desființează pe vedetele de la Survivor. „Eu am bani...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...