ANALIZA GÂNDUL: Radiografia rezultatelor dezastruoase de la BAC 2011. Soluții pentru generațiile care vor da bacalaureatul în anii viitori

ANALIZA GÂNDUL: Radiografia rezultatelor dezastruoase de la BAC 2011. Soluții pentru generațiile care vor da bacalaureatul în anii viitori
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 26/04/2012, 03:19

Mai bine de o sută de mii de elevi scoși brusc în afarasistemului educațional, reprezentând aproape 60% din promoția celorcare și-au încheiat anul acesta studiile liceale sunt cifrele brutecare arată o parte a situației dezastruoase din învățământulromânesc.

De ce doar o parte, de ce nici rezultatele din acest an nu suntîntru totul relevante și de ce greșește ministrul Daniel Funeriuatunci când pasează responsabilitatea (în primul rând) asupra celorexaminați prin supraveghere video?

Întâi de toate, nu i se poate reproșa ministrului că a înăspritcondițiile de desfășurare a examenului. Dimensiunilefraudei la bac deveniseră într-adevăr covârșitoare, iar rezultateleerau cu atât mai grave cu cât fenomenul a evoluat concomitent curelaxarea admiterii în facultăți. Fără a putea demonstraacumularea unor competențe de bază, zeci de mii de absolvenți deliceu erau practic ca și licențiați, făcând dovada niveluluipregătirii abia în momentul angajării. Măsurile de stopare afraudei erau așadar imperative, însă efectul lor nu poate ficuantificat în lipsa intervenției decisive asupra a ceea ce învațăși a modului cum învață elevii.

E nevoie de o nouăprogramă

Intervenția asupra bacului este de 15 ani încoace instrumentulpreferat de către toți miniștrii Educației. În fond, este mult maisimplu să îți lași amprenta pe un examen decât să rezolviproblemele reale ale sistemului. Firesc ar fi fost ca, înainte de adeclara bacalaureatul drept un test strict și riguros, săpui la punct o nouă programă prin intermediul căreia săstimulezi acumularea de cunoștințe și să pui bazele principiuluienunțat obsesiv: centrarea învățământului pe competențe.

Cu alte cuvinte, să oferi cursuri diferențiate înfuncție de specificul fiecărei școli, bazate pe o predareflexibilă, cu ore remediale pentru elevii slabi și ore de pregătireintensivă pentru elevii cu rezultate peste medie.

Să pui la dispoziția școlarilor manuale atractive,cursuri multimedia și în general un sistem normal pentrumajoritatea statelor UE. Și, ulterior, să testezi „la sânge”,condamnându-i pe bună dreptate pe cei ce se dovedesc a finecorespunzători din punctul de vedere al pregătirii liceale.

Bugetul Educației, sub 3la sută din PIB

Numai că pentru asta ai nevoie și de bani. Bani pentru dotări,pentru perfecționarea profesorilor și, foarte important, pentrumotivarea lor. Gravă eroare: Daniel Funeriu a acceptat fărăsă crâcnească ciopârțirea bugetului Educației, ajuns undeva sub 3%din PIB. Pe deasupra, în timp ce pleda în fața comisiilorde învățământ din Parlament pentru aplicarea reformei, ștergea dinproiectul noii legi a Educației paragraful ce garanta domeniului 6%din PIB.

Până acum, Ministerul Educației nu a făcut decât să amânereformarea programei, în condițiile în care Daniel Funeriu se aflăîn la cârma învățământului din decembrie 2009. Ținta pare să fieanul 2012, ceea ce înseamnă că vom mai avea câteva promoții școlitedupă modelul vechi, dar evaluate după noile criterii stricte.

Cât de relevant estebacalaureatul 2011

Cât de stricte, însă? Spuneam mai sus că nici rezultatelebacalaureatului din acest an nu sunt unele relevante. Cumar putea fi relevant un examen național care în Mehedinți estetrecut în proporție de 27%, iar în Suceava de 65% dintrecandidați? Sunt elevii suceveni de două ori mai binepregătiți decât cei mehedințeni, sau supravegherea examinărilor șicorectarea lucrărilor are cu totul alte coordonate în cele douăjudețe? Să cumulăm aceste statistici cu miile de sesizări careprivesc neregulile la bac venite pe canalele media, pe internet șiprin intermediul numerelor de telefon puse la dispoziție chiar deMinisterul Educației și vom avea tabloul complet.

Și această ediție a bacalaureatului a fostfraudată. Cu siguranță, nu toți elevii cuprinși în rata de44% a candidaților promovați își merită diploma, așa cum declaraluni Daniel Funeriu, la fel cum este greșit să pui la zid suta demii de tineri, doar pentru că au nimerit într-un centru deexaminare care a respectat rigoarea.

CITEȘTE ȘI: CONTESTAȚII BAC 2011. Harta națională și calendarulpublicării rezultatelor

CITEȘTE ȘI: REZULTATE BAC 2011, 2010, 2009: cum s-a prăbușitpromovabilitatea de la 80% la 44% în trei ani. Vezi pe hartăjudețele cu cele mai dramaticescăderi

CITEȘTE ȘI: REZULTATE BACALAUREAT 2011 afișate online

Universitățile, lăsatefără clienți

Pe de altă parte, rata de promovare din acest an are și un efectcolateral: lasă o bună parte din universități fără clienți. Înbătălia pentru ocuparea locurilor cu taxă, rectoratele suntobligate să înceapă un adevărat război al atragerii tinerilor șieste de așteptat ca doar principalele centre universitare să rămânăîn picioare. Paradoxal, această situație va rezolva una dintreproblemele învățământului superior, anume inflația deinstituții specializate în emiterea de diplome fără acoperire îninstruire. (În acest moment funcționează în România 56 deuniversități de stat și încă pe atâtea particulare). Numărul redusde studenți va duce în mod inevitabil la dispariția de pe piață auniversităților de carton și le va forța să comaseze pe cele rămaseîn picioare.

Rămâne totuși problema ratei de școlarizare în învățământulsuperior. Căci, scoaterea din sistem a sute de mii de absolvenți debac va da peste cap țintele europene pe care România trebuie să leatingă. Scopul nu este să-i ții pe absolvenții de liceu departe defacultăți, ci să-i triezi corespunzător.

O soluție ar putea veni prin introducerea unui tip debacalaureat diferențiat, după modelul francez, prin intermediul căruia eleviisă fie evaluați diferențiat în funcție de seria de studiu urmată.În felul acesta, vor avea șansă de reușită în egală măsură atâtelevii grupurilor școlare, cât și cei ai colegiilor de elită. Cudiferența că doar cei din urmă vor avea cale dreaptă spre marileuniversități, iar restul ar fi dirijați către studiile tehnice.

Culmea, măsura ce prevedea introducerea bacalaureatuluiorganizat diferențiat și transdisciplinar figura chiar în cadrulsoluțiilor propuse de comisia prezidențială pentru Educație, însă,la fel ca în cazul altor prevederi considerate „radicale”, a fost,la rându-i, amânată.

Înconcluzie,

Departe de a avea importanța atribuită de minister, înăsprireasupravegherii la bac este, în principiu, o decizie corectă. Arputea deveni și coerentă dacă s-ar aplica unui sistem care săpregătească marea parte a elevilor, nu doar elitele. Simplul faptde a diminua dimensiunea fraudării bacalaureatului nu justificătransferul responsabilității rezultatelor dezastruoase ale uneiîntregi promoții. Până acum, ministrul Daniel Funeriu a refuzat sărăspundă oricărei întrebări ce privește derularea examenului dinacest an.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...