ANALIZA lui Ion Iliescu: „Fenomenul China”. Ce a înțeles Asia și nu a priceput Europa

ANALIZA lui Ion Iliescu: „Fenomenul China. Ce a înțeles Asia și nu a priceput Europa
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 20:04

Fostul președinte, Ion Iliescu, explică,într-un comentariu pentru gândul, boomuleconomic înregistrat de economia Chinei ca făcând parte din tabloulmai larg al evoluției contemporane a țărilor asiatice.
China a depășit produsul global al Japoniei, dar nu trebuie uitatcă Japonia are abia peste o sută de milioane de cetățeni, în timpce numărul chinezilor a depășit pragul unui miliard și trei sute demilioane, atrage atenția Ion Iliescu. „Așa stând lucrurile, PIB-ulChinei pe cap de locuitor rămâne la mare distanță față de cel alJaponiei, chiar dacă azi chinezii le suflă în ceafa americanilor,amenințând să-i ajungă din urmă, în privința valorii absolute aprodusului intern”.

AFLĂ MAIMULT: Cartea recordurilor în variantaChinei, țara cu cei mai mulți miliardari din lume: de la avionulinvizibil la noul Hawaii

Fostul președinte completează tabloul zonal, vorbind despre grupul”tigrilor asiatici”. „Evoluția Chinei a avult loc într-un tablougeneral al țărilor de pe continentul asiatic, cu o dezvoltarespectaculoasă – un club al „tigrilor asiatici”. După Japonia, auînregistrat creșteri spectaculoase Coreea de Sud, Malaezia,Singapore etc.
Într-un astfel de context economic, China a crescut și ea foartemult, odată cu aplicarea noii politici de creare a zoneloreconomice speciale și a oferirii unor facilități pentru atragereacapitalului străin. Aceste măsuri au creat un ritm de dezvoltarefoarte înalt – de circa 10 la sută – în ultimii 30 de ani. „S-areflectat astfel avantajul apropierii de o economie de piață,temperată de măsurile economiei centralizate. În China nu existăpluralism politic și alte virtuți ale, ceea ce numim noi,democrație de tip occidental. Acolo există poziția predominantă astatului, iar acesta a înțeles rolul pieței – spre deosebire deruși, care au compromis întreaga istorie a unei societăți ce sedorea mai echitabilă, tocmai prin ignorarea acestui factorfundamental: piața. Aceasta a dus la prăbușirea din ’89. Chineziiau reușit însă să găsească formule flexibile de adaptare, păstrândavantajul conducerii centralizate a economiei”.

China poate ajunge prima economie din lume în 20-30 deani

În valoare absolută, mai spune Ion Iliescu, China ar puteaajunge pe primul loc în economia mondială cam în 20-30 deani. În ceea ce privește valoarea relativă, nu se poatepronostica momentul în care aceasta va ajunge în vârf. „Sevorbește despre ponderea tot mai marea Chinei, pe de o parte, și aIndiei, pe de alta – două mari forțe demografice în zonă. Se maivorbește, de asemenea, tot mai des, despre grupul „BRIC” -Brazilia, Rusia, India și China – țările cu cele mai bogate rezervede resurse naturale de pe planetă și despre creșterea tot mai marea ponderii și influenței acestor țări în economie. Iar centruleconomiei mondiale s-a mutat deja din Atlantic înPacific„, arată Ion Iliescu.


CITEȘTEȘI: Povestea românilor care trăiescvisul chinezesc: mărturisiri din interiorul CELEI MAI EFICIENTEORGANIZAȚII DIN LUME


Ce nu a înțeles Occidentul

Lumea occidentală și cea est-europeană au trăit, în 20 de ani, douăexperiențe din care, spune Ion Iliescu, au avut de învățat. „În1989 s-a prăbușit un sistem care a ignorat piața. După 20 de ani, aapărut o nouă criză, care a pus în discuție valabilitateaceleilalte extreme în abordarea problemelor economice – fetișulpieței: piața rezolvă tot; contestarea oricărei intervenții astatului și a altor factori de reglementare. Fără îndoială că piațaa jucat în istoria omenirii un rol incontestabil. Sec. XX a generato puternică polarizare socială, devenind sursa unor maricontradicții în societate. Se dovedește că adevărul este undeva lamijloc. Pe de o parte, este necesară respectarea pieței și roluluiei, precum și crearea cadrului favorabil ca piața să-și foloseascătoate resursele. În același timp, se simte nevoia mențineriiexistenței și cristalizării factorilor de reglare, de corectare,care să elimine efectele negative ale pieței”.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Horoscop marți, 18 ianuarie! Cea mai grăbită zodie. Evită cu orice preț deciziile majore
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...