ANI îi urmărește pe senatorii cu „derogare la incompatibilitate”. Liberalul Mircea Diaconu: Dacă va fi să aleg, voi alege teatrul

ANI îi urmărește pe senatorii cu derogare la incompatibilitate. Liberalul Mircea Diaconu: Dacă va fi să aleg, voi alege teatrul
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 02:43

Mircea Diaconu: „ANI poate verifica, e dreptulsău”

Liberalul Mircea Diaconu a declarat și el pentru Gândul că nueste foarte interesat de demersul ANI, pentru că are treburi multmai importante. „ANI poate verifica, e dreptul său. Eu inițial m-amadresat autorității care funcționează în întregul său, așa cum arede obicei Parlamentul, și nu unui individ, de exmplu Urban, carerecunoaște că a fost singurul de altă părere într-un întreg Senat.Acea Comisie mi-a dat acordul prin vot, în sensul compatibilitățiicu legea și nu o derogare. Altfel eu mă supun autorității și dacăea hotărăște altfel voi vedea ce am de făcut”, afirmă Diaconu. El amai spus că, oricare ar fi situația, va duce teatrul în cârcă, maideparte.

ANI s-a autosesizat și a început verificarea averilor șiintereselor mai multor senatori suspectați de incompatibilitate,ajunși în această situație în urma unor așa-zise derogări primitede la Comisia Juridică din Senat. Potrivit ANI, aceasta le-ar fipermis să ocupe, concomitent cu funcțiile de parlamentar, și altepoziții de conducere în instituții publice.

Cap de listă a celor verificați de ANI în acest context suntliberalii Mircea Diaconu – senator și director la Teatrul Nottara -și Paul Ichim – senator și șef de secție la un spital -, alături deprofesorul democrat-liberal Mircea Cinteză – și el senator șidirector de spital. Dar lista ANI este mai lungă și, potrivit uneisurse Mediafax, Agenția a cerut Comisiei Juridice din Senat osituație cu toți cei care au primit astfel de derogări. „Înprincipiu, acestea sunt ilegal acordate, căci Comisia Juridică nupoate da derogări de la legea incompatibilităților, care este olege organică”, au spus sursele citate.

Democrat-liberalul Iulian Urban, vicepreședintele ComisieiJuridice senatoriale a declarat pentru Gândul că el s-a opusacestor derogări. „Ceea ce stipulează o lege organică nu poate fimodificat de nimeni” a spus Urban. El a precizat că la momentul lacare „s-a deschis Cutia Pandorei”, atunci când senatorii au fostconfruntați cu cererea formulată de Mircea Diaconu, a fost singurulcare a spus că „o funcție executivă rămâne o funcție executivă”.”Însă votul plenului a făcut posibilă această situație. Eu spun căorice senator care se află într-o stare de incompatibilitatetrebuie să precizeze ce vrea să facă”. Urban se teme însă, că înacest caz, solicitările pe care ANI le va trimite către Senat șiComisia Juridică vor avea soarta celorlalte solicitări formulate deANI și „rătăcite, cine știe pe unde”.

Toni Greblă: „Nu am dat derogări, ci am aplicatlegea”

La rândul său, președintele comisiei, social-democratul ToniGreblă, susține că nu a dat niciun fel de derogare, ci că a aplicatlegea. „La data când au fost validate mandatele, a funcționat ocomisie de validare, care a verificat condițiile și a validat.Imediat după, această comisie s-a desființat, atribuțiile salefiind preluate de noi. Iar noi le-am spus celor în cauză, atuncicând au prezentat declarația de interese, că nu sunt incompatibili.Nu am dat o derogare, ci am aplicat legea al cărei text spune că. În cazul celorlalți, în Sănătate, ei nu ocupă funcțiide directori de spital, care ar fi ordonatori de credite”, spunesenatorul PSD. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...