Anunț, pe Facebook, făcut de Ministrul Justiției. Ce se va construi în locul în care Ceaușescu se apucase de „Centrul de Creație și Cultură – Cântarea României”

Redactor:
Departamentul Social
Anunț, pe Facebook, făcut de Ministrul Justiției. Ce se va construi în locul în care Ceaușescu se apucase de  „Centrul de Creație și Cultură – Cântarea României”
Mai multe pe gandul.info

„Guvernul României – 29. XI.2019. Memorandum – vizând situația amplasamentului „Esplanada”, în vederea dezvoltării Cartierului Justiției, în cadrul unui program de reconversie funcțională. În vederea realizării acestui obiectiv: 1. Ministerul justiției va prelua, în condițiile legii, terenul aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării precum și partea de teren din proprietatea Municipiului București. 2. Ministerul Justiției va face demersurile necesare în vederea clarificării situației juridice a suprafețelor revendicate. 3. Ministerul Justiției va realiza demersurile necesare în vederea schimbării denumirii amplasamentului, din „Esplanada” în „Cartierul Justiției”, se arată într-o postare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

În octombrie 2015, ministerul Justiției (MJ) a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărâre pentru aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiții, situat în municipiul București, Bd. Unirii, sectorul 3, din „Esplanada” în „Cartierul Justiției”, precum și a programului prioritar de reconversie funcțională a acestuia.

„Având în vedere valoarea amplasamentului care este parțial ocupat, în prezent, de fundațiile fostului obiectiv de investiții „Centrul de Creație și Cultură – Cântarea României”, abandonat definitiv după 1989, ulterior „Esplanada”, conform Hotărârii Guvernului nr.373/2004, precum și imposibilitatea asigurării prin bugetul de stat a fondurilor necesare finalizării acestuia, Guvernul României decide realizarea prezentului program de reconversie funcțională a amplasamentului, în condițiile legii. Obiectivul de investiții care se va realiza pe acest amplasament va purta denumirea de „Cartierul Justiției”, care va include zone dedicate domeniilor Justiției și Culturii”, se arată în anexa proiectului.

Conform notei de fundamentare a proiectului, obiectivul „Esplanada”, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care presupunea realizarea unui centru urban polifuncțional, prin intermediul unui parteneriat public-privat, nu a fost realizat.

Astfel, Ministerul Justiției propune realizarea unui proiect pentru care este necesar promovarea unui nou act normativ având ca obiect: aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiții abandonat; aprobarea programului prioritar de reconversie funcțională a acestuia, care să țină seama de situația juridică actuală a terenurilor, de legislația în vigoare, precum și de intențiile actuale ale Guvernului cu privire la acest teren cu potențial strategic pentru dezvoltarea Capitalei și mandatarea Ministerului Justiției și Ministerului Culturii să inițieze demersurile legale necesare efectuării fazelor de proiectare și execuție pentru obiectivul de investiții „Cartierul Justiției”.

În anexa proiectului se precizează că amplasamentul, format din teren și construcții, așa cum a fost stabilit prin Hotărârea Guvernului 373/2004, este delimitat de străzile: Bulevardul Unirii – Bulevardul Octavian Goga – Strada Nerva Traian – Strada Mircea Vodă, având o suprafață de 107.140 metri pătrați, din care 27.024 metri pătrați ocupați de fundațiile vechiului obiectiv de investiții.

Tema generală a „Cartierului Justiției” prevede gruparea unor instituții din domeniile Justiției și Culturii, cu funcțiunile lor primare specifice și ariile construite desfășurate aferente: clădiri destinate desfășurării activităților instanțelor de judecată cu o suprafață de aproximativ 80.750 mp; clădiri cu funcția principală de birouri pentru instituții reprezentative și de control în cadrul Justiției cu o suprafață de aproximativ 14.250 mp; clădiri cu destinația de instituții de învățământ superior cu o suprafață de aproximativ 7.190 mp; clădiri sau spații având destinația de birouri pentru activități specifice Ministerului Public cu o suprafață de aproximativ 9.560 mp; clădire și spații având funcțiunea de Centru Cultural Multifuncțional cu o suprafață a terenului aferent de 12.000 mp, aflat în proximitatea Bibliotecii Naționale a României, cu acces auto și pietonal din Bdul. Mircea Vodă și o suprafață construită desfășurată a viitoarei clădiri de aprox. 30.000 mp (subteran și suprateran).

SURSA FOTO: magnanews.ro

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Vulpița Veronica, mamă în mare secret! Ar fi născut în urmă cu puțin timp! „E...
Imaginile momentului în fotbalul românesc: Gino Iorgulescu, Cosmin Olăroiu și Mirel Rădoi s-au distrat ca...
Florin Călinescu, oprit de o femeie pe stradă după Românii au talent. 'Să-ți fie rușine!'....
Şirul erorilor de raportare a deceselor cauzate de COVID-19. Ministrul Sănătăţii iese la raport
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
FDA a autorizat vaccinul Pfizer pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Schimbare importantă la Antena 3. Mihai Gâdea a făcut anunțul în direct, telespectatorii se vor...
Horoscopul banilor 11-16 mai 2021. Zodia care își va face toate poftele
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A fost găsită moartă în dormitorul ei! Anunţul ŞOC al momentului. Cum au găsit-o poliţiştii
Cacao cu… sodă caustică – ce s-a descoperit în cacao de pe piața din România
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide