Aproape 2.000 de persoane au protestat în București față de exploatarea gazelor de șist: „Pungești și Roșia, vine revoluția”. Gândul a transmis LIVE TEXT. VIDEO

Redactor:
Andreea Ofițeru

Câteva mii de oameni au protestat miercuri seară în București față de exploatarea gazelor de șist. Potrivit estimărilor jandarmilor aflați la fața locului numărul manifestanților a depășit 2.000 de persoane. Inițial protestatrii  au manifestat în Piața Universității, în fața Ministerului de Interne și a Guvernului, împotriva exploatării gazelor de șist, dar și a proiectului de la Roșia Montană. Cu tobe și lozinci, ei au ajuns la Arcul de Triumf, pentru ca de acolo să se deplaseze spre TVR și înapoi spre Romană și Universitate.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor

UPDATE 0.00 Protestul s-a încheiat la miezul nopții după ce manifestanții au părăsit Piața Universității.

UPDATE 23.33 Circulația dinspre Unirii spre Piața Romană a fost reluată. În Piață se mai află 200-300 de manifestanți. Jandarmii încearcă să-i împărștie.

UPDATE 23.20 Protestatarii au ajuns la Universitate. Circulația pe ambele sensuri ale Bd Nicolae Bălcescu este blocată.

UPDATE 23.08 Bulevardul Magheru este blocat în întregime de protestatari. Ploaia torențială i-a determinat să-și adapteze scandările. „Plouă, ninge, uniți vom învinge”

UPDATE 22.50 Protestatarii au blocat intersecția Ștefan cel Mare cu Calea Dorobanți. Tramvaiele sunt oprite. Se scandează cu putere, iar trecătorii aflați în zona Perla aplaudă manifestanții. Coloana se deplasează spre Piața Romană.

UPDATE 22:47 De la Televiziune grupul se deplasează pe Calea Dorobanți, înapoi spre Universitate. Manifestanții scandează „Roșia și Pungești, două inimi românești” și „Pungești și Roșia, vine revoluția”.

UPDATE 22:28 Protestatarii au ajuns acum la Televiziune unde s-au oprit și strigă:  „TVR, TVR, plină de mizerie” și „Presa română, plină de minciună”

UPDATE 22:20 Traficul este acum blocat în Piața Aviatorilor unde cei peste 2.000 de protestatari s-au oprit și scandează:  „Nu corporația face legislația” și „Roșia și Pungești, două inimi Românești”

UPDATE 22:10 Protestatarii au plecat de la Arcul de Triumf, circulația fiind acum blocată pe Bulevardul Aviatorilor.

UPDATE 21:55 Coloana a ajuns la Arcul de Triumf. Protestatarii trec pe sub monumentul care, în mod normal, este închis circulației. S-au așezat pe jos și se pregătesc să cânte Imnul și să spună „Tatăl Nostru”.

Mediafax Foto// Octav Ganea// La Arcul de Triumf manifestanții s-au așezat pe stradă

UPDATE 21:33 Protestatarii se află în marș pe Kiseleff înspre sediul PSD. Aici au strigat lozinci anti PSD și împotriva lui Ponta, spunându-le jandarmilor aflați încolonați în fața clădirii PSD că apără un drac.

UPDATE 21:29 Incidente între protestatari și jandarmi în zona Pieței Victoria. Aceștia s-au îmbrâncit. O femeie a leșinat.

UPDATE 21:09 Manifestanții au ajuns în fața Guvernului. Piața Victoriei este blocată. Se strigă „Demisia” și „Ponta judecat pentru sângele vărsat”.  După ce Claudiu Crăciun, unul dintre mnifestanții care strigau la portavoce, le-a spus să țină un moment de reculegere pentru bătrânul mort la Pungești, oamenii au tăcut aproape un minut. Apoi, au început să strige din nou: „Jos Guvernul”, „Ponta, nu uita a venit și vremea ta”, „Ponta, ieși the fuck out”, „Asasinii, asasinii”.

 

UPDATE 21:02 Protestatarii au ajuns în fața Academiei Române și scandează „Academia salvează România”.

UPDATE 20:56 Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 2.000.  În acest moment ei se află în fața Ministerului Economiei.

UPDATE 20:46 Protestatarii au plecat spre guvern. Calea Victoriei este blocată. Manifestanții cer demisia primarului din Pungești și a șefului Jandarmeriei Vaslui. Ei scandează „Asasinii!” , „Uniți, salvăm toată România”, „Ponta nu reziști nici cu mii de securiști”, „Demisia”..

UPDATE 20:35 După ce au scandat în Piața Universității împotriva gazelor de șist și au cerut demisia primarului din Pungești și a șefului Janrmeriei de la Pungești, manifestanții au plecat spre Ministerul de Interne. Aici, i-au strigat ministrului de Interne, Radu Stroe: „Stroe ieși the fuck out”, „Ieși afară javră ordinară” și„Trădătorii”.

Sursa foto: Andreea Ofițeru, Gândul

Sursa foto: Andreea Ofițeru, Gândul

Sursa foto: Andreea Ofițeru, Gândul

Oamenii s-au strâns în Centrul Capitalei pentru a fi solidari cu protestatarii din județul Vaslui, unde miercuri aproximativ 500 de persoane din satul Siliștea, comuna Pungești au manifestat  pentru a treia zi consecutiv, în perimetrul unde compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de șist.

Portestul de la București a fost anunțat pe pagina de Facebook „Solidaritate cu Pungești”, unde în această după amiază  a fost pus un anunț scurt: „Indignați-vă! Ieșim urgent în Piața Universității (la fântână) pentru a fi solidari cu cei din Pungești”.

 

Inchide