Aproape jumătate dintre generalii Armatei au fost scoși la pensie. Printre ei: șefii Forțelor Aeriene, Forțelor Navale și Informațiilor Militare

Aproape jumătate dintre generalii Armatei au fost scoși la pensie. Printre ei: șefii Forțelor Aeriene, Forțelor Navale și Informațiilor Militare
Publicat: 29/11/2013, 10:18
Actualizat: 05/07/2016, 23:17

41 de generali și contraamirali ai Armatei Române au ieșit la pensie, ca efect al modificării Legii privind statutul cadrelor militare, care a scăzut vârsta de pensionare a generalilor sub 60 de ani, între 56 și 59 de ani, în funcție de numărul de stele deținut în grad. Astfel, numărul de generali ai Armatei s-a redus aproape la jumătate. Deși unii dintre ei au cerut prelungirea menținerii în activitate, așa cum prevede legea, ministrul Apărării Mircea Dușa a refuzat să acorde vreo prelungire, au explicat pentru gândul oficiali din Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Președintele Traian Băsescu nu a fost de acord cu această modificare legislativă, el retrimițând legea la reexaminare în Parlament, iar PDL a atacat la Curtea Constituțională legea. Judecătorii au constatat însă că modificările respective sunt în acord cu Constituția, iar parlamentarii au menținut prevederile, astfel că Băsescu a fost obligat să promulge modificările legii 85/2005. Concesia obținută în Parlament a fost ca modificările respective să se aplice doar la nivelul MApN și Ministerului Afacerilor Interne, nu și la serviciile secrete.

La vremea respectivă, Băsescu a arătat că 41 de generali ai Armatei vor ieși la pensie, adică aproape 50% din total, lucru care ar crea instabilitate în Armata Română și care ar deranja partenerii NATO. Conform președintelui, Armata are peste 90 de generali. Dintotdeauna însă s-a pus problema că Armata Română are prea mulți generali și că nu este organizată după standardele moderne ale NATO.

Oficiali ai MApN au declarat însă pentru gândul că acest val de pensionări nu afectează activitatea Armatei: „Oamenii sunt la vârsta pensionării, conform modificărilor legii 85. Ei au avut dreptul să ceară prelungirea activității, însă ministrul Dușa nu a aprobat nicio cerere. Nu este niciun efect negativ, nu se termină Armata cu cei 41 de generali„.

Cei 41 de pensionari: șefii Forțelor Aeriene, Navale, cel al Informațiilor Militare

Traian Băsescu a semnat joi decretele de înaintare în grad, o dată cu trecerea în rezervă, sau simpla trecere în rezervă a celor 41 de generali cu vârste cuprinse între 56 și 59 de ani, afectați de noua lege.

Figurile cele mai marcante care au ieșit la pensie sunt generalul-locotenent cu 3 stele Fănică Cârnu, comandantul Forțelor Aeriene Române (înaintat în grad la general cu 4 stele), viceamiralul cu 3 stele Aurel Popa, comandantul Forțelor Navale (înaintat în grad la amiral cu patru stele), generalul-maior cu 2 stele Dan Plăvițu, șeful Direcției Informații Militare din Direcția Generală de Informații a Apărării (înaintat în grad la general-locotenent cu 3 stele), generalul-locotenent cu trei stele Teodor Frunzeti, rectorul Universității Naționale de Apărare și fost șef al Forțelor Terestre (înaintat în grad la general cu 4 stele), generalul-maior cu 2 stele Nicolaie-Vladimir Dohotariu, comandantul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, generalul-maior cu 2 stele Virgil Ristea, reprezentantul Statului Major General la Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa.

Au mai ieșit la pensie:

• generalul-locotenent cu 3 stele Dan Ghica-Radu, locțiitorul șefului Statului Major General (înaintat în grad la general cu 4 stele).
•generalul-locotenent cu 3 stele Valeriu Nicuț, locțiitorul șefului pentru Operații și Instrucție din Statul Major General (înaintat în grad la general cu 4 stele).
•generalul-maior – cu 2 stele Viorel Angelescu, locțiitorul șefului Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare din MApn și fost șef al Direcției de Informații a Armatei (înaintat în grad la general-locotenent cu 3 stele).
•generalul-maior cu 2 stele Virgil Bălăceanu, șeful Direcției Cooperare Internațională în Domeniul Apărării din MApN (înaintat în gradul de general-locotenent cu 3 stele).
•generalul-maior cu 2 stele Avram Cătănici, director al Statului Major General (înaintat în gradul de general-locotenent cu 3 stele).
•generalul-maior cu 2 stele Maria Lupu, șefa Direcției financiar-contabile din MApN (înaintată în gradul de general-locotenent cu 3 stele).
•generalul-maior cu 2 stele Valentin Petre, șeful Direcției Logistică a Statului Major General (înaintat în gradul de general-locotenent cu 3 stele).
•generalul-maior cu 2 stele Dumitru Seserman, șeful Direcției de Management și Resurse Umane din MApN (înaintat în gradul de general-locotenent cu 3 stele).
•contraamiralul cu 2 stele Niculae Vâlsan, locțiitorul șefului Direcției Resurse din Statul Major General (înaintat în gradul de viceamiral cu 3 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Liviu Scrieciu, fost locțiitor al comandantului de la Comandamentul Logistic Întrunit (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Ion Cerăceanu, șeful Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii din Statul Major General (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Ion Coșcodaru, șeful Direcției planificare strategică din Statul Major General (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Mihai Ciungu, șeful Instrucției și Doctrinei în Statul Major al Forțelor Terestre (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Marian Macri, directorul Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Gheorghe Motoc, șeful Direcției structuri și planificarea înzestrării din Statul Major General (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Mihai-Marius Mureșan, șeful Direcției medicale din MApN (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Maricel Popa, șeful Direcției Audit intern din MApN (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Mihai-Silviu Popescu, șeful Direcției Resurse a Forțelor Terestre (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Costel Tătaru, șeful Direcției Resurse din Forțele Aeriene (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de brigadă cu o stea Haralambie Oprea, locțiitorul șefului Direcției Logisitică a Statulului Major General (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•generalul de flotilă aeriană cu o stea Florian Răpan, șeful Direcției instrucție și doctrină din Statul Major General (înaintat în gradul de general-maior cu două stele).
•generalul de flotilă aeriană cu o stea Liviu Burhală, fostul șef al Școlii de aplicații aeriene de la Boboc (înaintat în gradul de general-maior cu 2 stele).
•contraamiralul de flotilă cu o stea Corneliu Bocai, șeful Instrucției și Doctrinei din Statul Major al Forțelor Navale (înaintat în gradul de contraamiral cu 2 stele).
•contraamiralul de flotilă cu o stea Petruș-Dan Popescu (înaintat în gradul de contraamiral cu 2 stele).
•generalul-maior cu 2 stele Tudor Munteanu, fost locțiitor al șefului Departamentului pentru Relația cu Parlamentul din MApN.
•generalul-maior cu 2 stele Stănuț-Constantin Tucan, directorul general al Direcției Generale a Rezervelor Statului.
•contraamiralul de flotilă cu o stea Ion Dumitrașcu.
•generalul de brigadă cu o stea Vasile Hermeneanu, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”.
•generalul de brigadă cu o stea Ioan Mureșan, comandantul Garnizoanei Dej.
•generalul de brigadă cu o stea Gheorghe Simina, comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat.
•generalul de brigadă cu o stea Mihai Tofan, locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”.
•generalul de brigadă cu o stea Emil Tudosie, locțiitorul comandantului Diviziei 1 Infanterie „Dacica”.
•generalul de brigadă cu o stea Gheorghe-Ion Vătămanu-Coanta, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” și șeful garnizoanei Miercurea Ciuc.
•generalul de brigadă cu o stea Mircea Vladu, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” și al garnizoanei Brăila.
•contraamiralul de flotilă cu o stea Sorin Learschi, comandantul Flotilei de fregate.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Incredibil ce a spus Dani Oțil despre Antonia ! Alex Velea a reacționat imediat: „Nu...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...