Articolul de 50.000 de euro din Gândul: extraordinara poveste a Soniei, fetița care i-a cucerit inima Domnului Anonim

Redactor:
Diana Marcu
Banii primiți de la bărbatul care vrea să rămână anonim au venit pe neașteptate

Citește editorialul lui Florin Negruțiu: Sunt lucruri mai importante

Banii primiți de la bărbatul care vrea să rămână anonim au venit pe neașteptate. Alexandru Popa, sufletul asociației non-profit „Inima copiilor”, unul dintre susținătorii proiectului de înființare a unei secții de cardiochirurgie pediatrică la Spitalul „Marie Curie” din București, nu caută explicații în spatele acestei donații. Așteaptă doar ca peste patru săptămâni să-i arate Soniei Conovaru, timișoreanului și miilor de români care au donat peste un milion de euro într-un an de zile că lucrările la spital au fost finalizate, că departamentul există și e gata să funcționeze. Și că sute de copii, din cei 1.200 care se nasc anual în România cu malformații cardiace grave, asemeni Soniei, vor putea fi operați aici. Cu o condiție însă – ca Ministerul Sănătății să aprobe schema de personal și să bugeteze echipa celor 50 de români – medici și asistente – care vor salva vieți.

Sonia n-aude „mulțumesc”

Anul trecut, Gândul scria povestea Soniei Conovaru, fetița de doi ani care, de când s-a născut, n-a dormit decât patru zile în casa și pătuțul ei. Diagnosticată cu „dextrocardie, trunchi arterial grad IV, atrezie artera pulmonară, DSV, DSA și canal arterial permeabil atipic” (n.r., în traducere, inimă pe partea dreaptă și arteră pulmonară lipsă), copila ar fi murit, asemeni altor sute care se nasc cu malformații cardiace grave, dacă n-ar fi existat șansa unor intervenții medicale în Germania și Statele Unite. La München i-a fost montat Soniei, și mai apoi înlocuit cu un altul, un tub care ajută sângele să treacă de la inimă la plămâni ca să îi oxigeneze, iar la Boston i-a fost corectată malformația cardiacă cu care se născuse. În aprilie 2009, copila devenea nu numai eroina unei povești care apărea pe prima pagină a ziarului Gândul (și care a emoționat zeci de mii de cititori), dar și imaginea unei noi campanii în strângerea de fonduri necesare înființării departamentului de chirurgie cardiopediatrică de la fostul spital Budimex, actualul „Marie Curie”. După un an de zile, Sonia n-aude pe nimeni spunându-i „mulțumesc”. Boala cardiologică a So-niei a necesitat tratament agresiv, ceea ce a dus la pierderea auzului, spune Oana Geambașu, mama fetiței. Așa că Sonia a fost diagnosticată cu pierdere de auz severă spre profundă.
• „Dacă ar exista în București o clinică de chirurgie cardiacă pediatrică, unde să se facă o diagnosticare corectă, să fie un ecograf portabil, să fie o sală de operații, copilul meu astăzi n-ar mai fi surd, iar zeci de copii ar fi în viață”, mărturisea, anul trecut, mama Soniei.

Citește aici articolul de la care a pornit totul: De ce nu mai aude Sonia când îi bate inima

Cine dă inimi copiilor

În urmă cu un an, un fizician convertit la informatică, Alexandru Popa, alături de alți trei colegi de la asociația non-profit „Inima copiilor”, pornea într-o aventură nebunească – să înființeze o secție de cardiochirurgie pediatrică la București, la spitalul „Marie Curie”: „Este nefiresc, complicat și mult prea costisitor să trimitem toți copiii bolnavi pentru tratament în străinătate. Uneori e imposibil. Uneori e foarte urgent”. Așa că a demarat o campanie de strângere de fonduri. Suma minimă pentru ca secția să înceapă să funcționeze era estimată la 500.000 de euro.

VEZI AICI GALERIA FOTO DE LA SPITALUL MARIE CURIE
• „Trebuia să fie un departament «minimal» – o sală de operații și un salon de terapie intensivă -, unde să se poată face operații mai simple și care să constituie un punct de pornire. Cu mult ajutor am reușit să adunăm cam de două ori pe cât ne-am propus, din donații prin SMS (circa 640.000 de euro), din 2% (aproximativ 150.000 euro), din donații particulare și din sponsorizări”, spune pentru Gândul Alexandru Popa.
• Potrivit Enonei Chiriac, de la „Inima Copiilor”, Ministerul Sănătății s-a implicat în proiect, alocând aproximativ 1.000.000 de euro.

Medici români din străinătate, cooptați să se întoarcă să opereze în țară

Lucrările la noul departament de chirurgie pediatrică de la „Marie Curie” se finalizează în trei săptămâni. Aici, în peste 500 de metri pătrați de construcție nouă, o echipă de medici și asistenți vor salva vieți, corectând trupuri abia născute. Departamentul va avea o sală de operații pentru cardiochirurgie, două saloane de terapie intensivă, un laborator de cateterism și circuite medicale.
•Comparabil cu ce-i afară, ba poate mai bine dotat decât o clinică de top din Germania, unde sunt operați zeci de copii din România„, spune pentru Gândul dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la „Marie Curie”, considerat sufletul acestui proiect. „În plus, s-a amenajat secția de sterilizare, s-a amenajat sala de neurochirurgie și s-a realizat climatizarea nu doar pentru departamentul de cardiochirurgie, ci pentru întreaga aripă de clădire. Totul la cele mai bune standarde, totul cu banii strânși de la oameni, aproape 2.500.000 de euro”, spune dr. Cârstoveanu.
•Am obosit să transport copiii românilor pentru operații chirurgicale grave în străinătate. I-am dus la Tel Aviv, i-am dus în Italia, i-am dus la Paris,
i-am dus în Germania. Gata. Trebuie să smulgem un drept al copiilor noștri
. Nu vreau să mai dau termene despre când începem să operăm aici”, mărturisește medicul.
• „În toată povestea asta, în lupta asta, trebuie să ai un partener cinstit, unul foarte implicat. Or, aici, Ministerul Sănătății trebuie să facă ceva. Am o listă întreagă de 50 de oameni – chirurgi, neurologi, anesteziști, cardiologi care s-ar întoarce și mâine în România să opereze. Vor doar să fie angajați. Am smuls niște promisiuni de la minister. Atât. În condițiile astea, când Boc vine și spune că nu-s bani în țară, trebuie să mai moară încă o mie de copii ca o listă de 50 de medici și asistente să fie aprobată?”

Există doritori, certifică și managerul spitalului, dr. Cătălin Smarandache: „Când vor vedea că și din țară există dorință, vor veni să opereze în România. Pentru că ei lasă performanță pentru a face performanță”.

…citește mai departe în pagina următoare

 

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Mihai Bendeac și-a dezvăluit fanteziile! Fanii au rămas uimiți de plăcerile actorului
Inchide