Augustin Lazăr le transmite colegilor să își asume răspunderea de a candida pentru mandatul de procuror general

Redactor:
Adriana Mit
Augustin Lazăr le transmite colegilor să își asume răspunderea de a candida pentru mandatul de procuror general
Actualul procuror general Augustin Lazăr a transmis colegilor, de la Timișoara, să își asume răspunderea de a candida pentru mandatul de procuror general, fără a spune însă clar dacă renunță să își depună candidatura pentru a doua oară pentru funcția de la PG.

„La final de mandat de procuror general am un mesaj pentru tânăra generație, transmis tinerei generații de procurori acest premiu și mesajul că nimeni nu va putea spune că am transmis un minister public supus politic. Din Timișoara le mai transmit colegilor procurori mesajul să își asume sarcina si răspunderea de a candida conform standardelor naționale și internaționale pentru viitorul mandat de procuror general însoțit de îndemnul de a continua proiectele începute în mandatul meu de natură a întări independența magistraților procuror”, a declarat Augustin lazăr, la Timișoara.

Întrebat ulterior ce a vrut să spună mai exact, Lazăr a fost din nou evaziv: „Eu am spus că încurajez tinerii procurori să-și asume responsabilități. Încurajez tinerii procurori cum mi-am asumat eu responsabilități la vremea respectivă, să vină și ei să își asume responsabilități în cadrul unor proceduri legale, cu niște standarde europene naționale și internaționale, pe care trebuie să le respecte orice procedură pentru ocuparea unor funcții de conducere. Vă rog să remarcați încă ceva: a fost Comisia de la Veneția, a fost mecanismul MCV, experții mecanismului MCV au făcut această remarcă: toate procedurile pentru selectarea procedurilor cu funcții de conducere trebuie să se desfășoare în mod transparent, imparțial și în mod corect”.

Chestionat încă o dată cu privire la o nouă candidatură, actualul procuror general a evitat un răspuns clar.

„Reporter: Da sau nu?
Lazăr: Am vrut să mă asigur mai întâi că tinerii mei colegi sunt cei care își vor depune candidatura, apoi vă rog să remarcați că procedura care a făcut obiectul unor critici publice și ca procuror experimentat aș vrea să mă asigur mai întâi că procedura la care am participat este sau nu corectă”.

Procedura de selecție a noului procuror general al României va fi reluată, a stabilit ministrul Justiției chiar în ziua auierii candidaților, adică în data de 10 aprilie.

Interviurile au fost susținute de către cei patru candidați, respectiv actualul procuror general Augustin Lazăr, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul șef DIICOT Daniel Horodniceanu și fosta adjunctă a Laurei Codruța Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.

Mandatul lui Augustin Lazăr expiră în data de 28 aprilie 2019.

 

Tags:
Inchide