Autostrada lui Oprescu, tot suspendată, dar mai scumpă cu 4 milioane de euro. Costurile Pasajului Basarab au crescut, dintr-un pix, cu încă 60 de milioane

Redactor:
Maria Manoliu
Autostrada lui Oprescu, tot suspendată, dar mai scumpă cu 4 milioane de euro. Costurile Pasajului Basarab au crescut, dintr-un pix, cu încă 60 de milioane
Pasajul Basarab, din Capitală, s-a scumpit cu 60 de milioane de euro. Decizia a fost luată de consilierii municipali, în ședința de luni. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a ținut să precizeze că „în 2008, când am venit eu la primărie, lucrările la pasajul Basarab începuseră, dar pe un alt amplasament decât prevedea proiectul".

Pasajul Basarab, din Capitală, s-a scumpit cu 60 de milioane deeuro. Decizia a fost luată de consilierii municipali, în ședința deluni. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a ținut săprecizeze că „în 2008, când am venit eu la primărie, lucrările lapasajul Basarab începuseră, dar pe un alt amplasament decâtprevedea proiectul”. În sală a fost chemat și directorul DirecțieiInfrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, Mădălin Dumitru.Acesta le-a explicat consilierilor municipali de unde provinescumpirea de 60 de milioane de euro: „S-a schimbat încadrareagradului de risc seismic. A fost nevoie să se folosească materialede o calitate superioară, respectiv beton și armătură. A crescut șilungimea podului hobanat. Inițial, acesta ajungea până la Orhideea,iar acum trece Dâmbovița”.

Deși s-a atras atenția că proiectul nu primise avizul Comisieieconomice, că de la 60 de milioane, cât au fost estimate inițialcosturile, s-a ajuns la 210 milioane și că acum se mai vrea încă oscumpire de 60 de milioane, președintele de ședință, Călin Murg,l-a supus la vot după ce a folosit tertipuri de genul „să facemprezența, să vedem dacă mai avem cvorum”. La răspunsurileconsilierilor municipali – „Ce să numărăm, nu vezi, dom’ne, că esala plină, suntem toți?” – acesta a hotărât o pauză de 10 minuteca să poată fi chemați toți consilierii, ca să asigure numărulnecesar de voturi. După pauză, proiectul a trecut, fiind votatchiar și de cei care în urmă cu câteva minute îl contestaseră.

Investiție în desenarea unui vis de primar

Deși nu există, autostrada suspendată și-a dublat costurile.Potrivit proiectului votat de consilierii municipali, valoareatotală a studiilor și a planurilor a crescut de la 15.750.000 delei la 33.347.320 de lei (scumpire cu aproximativ 4 milioane deeuro). Valoarea aprobată inițial pentru investiție nu se mărește înacest an, banii urmând să fie dați din bugetul pe anul viitor.Potrivit arhitectului Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, „de acești baniurmează să se comande un studiu de fezabilitate și PUZ-uri.Teoretic, la sfârșitul acestui an se poate organiza o licitațiepentru achiziția de lucrări de execuție. Lucrările ar putea începeanul viitor. Autostrada suspendată va avea șapte tronsoane. Anulviitor ar putea începe lucrările la două dintre ele, cele carepleaca de la ieșirea Pitești-București și ajung în ParculHerăstrău. Aceste lucrări se vor face în doi ani și jumătate.Traseul autostrăzii nu a fost modificat”.

Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, primulmodul va avea 7 kilometri lungime, iar construcția lui va începe”de unde își varsă mașinile autostrada Ploiești-București și deacolo trece peste DN1 și se duce până undeva în spatele CaseiPresei, până la Poligrafiei, unde se unește cu Jiului. De aiciurmează al doilea modul care trece peste Chitila Triaj și pesteGiulești”. Autostrada suspendată va avea 12 kilometri și se va oprila Lacul Morii, unde va face legătura cu autostrada A1. Proiectulprivind scumpirea autostrăzii suspendate a fost votat de mareamajoritate a consilierilor municipali, singurii care s-au abținutfiind cei de la PSD.

Pasajul lui Băsescu – mândria lui Oprescu

Cea mai spectaculoasă lucrare urbană din România, la capitolulinfrastructură, este în mod cert pasajul Basarab, declara săptămânatrecută primarul general Sorin Oprescu, la prezentarea bilanțuluicelor doi ani de la preluarea mandatului. „La începutul mandatuluimeu, această lucrare (pasajul Basarab – n.r.) era aproape blocată(…) volumul de lucrări executate fiind între 10 și 12%. Acum estefinalizat în proporție de 80% și cred într-o finalizare alucrărilor în circa opt – nouă luni”, a spus Sorin Oprescu.

Primarul nu a făcut referiri legate de începerea lucrărilor laautostrada suspendată, însă, la sfârșitul bilanțului, răspunzândunei întrebări cu privire la data la care vor începe acestelucrări, el a răspuns: „Vor începe anul acesta”. „Totdeauna mi-amdorit să vă raportez că toți îmi dau dreptate când vorbesc despreutilitatea autostrăzii suspendate, însă toți mă amână atunci cândvine vorba despre realizarea ei”, a susținut Sorin Oprescu.

Citește și O nouăminune a infrastructurii în România: autostrada într-o bandă salutădin mers autostrada suspendată și pe ceaîngropată

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00. Avem primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide