Averile vameșilor din Constanța. Mircea Băsescu, despre vameșul milionar Teșeleanu: Nu pot să spun cu câți oameni am făcut revelioane și dacă unii sunt prin pușcării sau sunt miniștri

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 01:53

O analizăgândul, pe care oputeți citi în continuare, arată că există contradicțiiflagrante între averile trecute în documente și venituri. Șitot mai jos puteți citi povestea unuia dintre cei mai importanțioameni din sistemul vamal din zonă, milionarul în euroIulian Teșeleanu, șeful vămii Mihail Kogălniceanu, Constanța, fostșef al Vămii Agigea.

DespreTeșeleanu cel mai bine vorbește prietenul său, Mircea Băsescu.Fratele președintelui Traian Băsescu a declarat, duminică, pentrugândul, că IulianTeșeleanu este prietenul său și este „o persoană corectă șionestă”.

Averea lui Teșeleanu

Teșeleanu aîncasat din salarii și stimulente, în anul 2007, echivalentul a160.000 de euro. În anul 2009, Teșeleanu a încasat doar 23.000 deeuro – de 7 ori mai puțin. În 2010, veniturile sale salariale aucontinuat să scadă. Cu toate acestea, nu renunță la funcție, ca șialți colegi ai săi din ale căror declarații de avere reiese căși-au asigurat de pe acum o bătrânețe liniștită.

•Conform ultimeideclarații de avere (aprilie 2010), Iulian Teșeleanu deținedouă terenuri intravilane în Constanța, însumând 10.500mp, cumpărate în anii 2007 – 2008, un apartament de 130 mp, înConstanța, cumpărat în 2006, un autoturism Infinity, cumpărat în2007, bijuterii de 40.000 de lei, 230.000 de euro în conturi,380.000 de euro în acțiuni.

Până înluna mai a anului 2010, Teșeleanu era șeful Vămii Constanța-Sud(Agigea). Atunci, a fost mutat la vama Galați și apoi la vamaKogălniceanu. „Pe hârtia lui nu scrie motivul transferului. Nu sespune nimic de mutare disciplinară. E un transfer în interes deserviciu”, a declarat, pentru gândul, Rentea Gabriela, purtătorul decuvânt al Direcției regionale pentru accize și operațiuni vamaleConstanța (DRAOVC).

Dosarul „tona de cocaină”

Teșeleanu afost audiat doar ca martor în procesul judecăriicelor trei traficanți care au încercat să asigure tranzitul a1.203,9 kilograme de cocaină având puritatea 90%, valorând 100 demilioane de euro, dinspre Brazilia, prin România, cu destinațiafinală Spania. Cantitatea respectivă a fost capturatăla 30 ianuarie 2009, o dată cu arestarea traficanților, iaralte 3,9 tone de cocaină, ce urmau să parcurgă același traseu, aufost capturate, ulterior, în Brazilia.

Cei treitraficanți au fost condamnați, în decembrie 2010, la pedepse cuînchisoarea de la 22 la 24 de ani. Avocații apărării s-au luptatdin greu să îl aducă pe Teșeleanu în boxa acuzării, argumentul lorforte fiind faptul că șeful vămii Agigea avea în telefonul mobilnumărul acuzatei Elena Ramona Cioroabă. În plus, din interceptărileconvorbirilor telefonice prezentate de acuzare, reieșea că acuzațiidiscutau despre o sumă de 20.000 de euro, care le-a fost cerută deun anumit funcționar public, numit, codificat, „cocoșul galic”, înschimbul urgentării vămuirii containerelor în care era ascunsăcocaina provenită din Brazilia. Teșeleanu s-a apărat arătând căCioroabă l-a sunat, dar nu a răspuns la apeluri. „A venit la mine,în birou și mi-a solicitat să ne întâlnim în oraș. Am refuzat-o”, adeclarat Teșeleanu, în fața judecătorilor.

Mircea Băsescu: Nici pe el nu-l interesau găinilemele, nici pe mine nu mă interesau găinilelui”

•„Care este problemadacă a fost anchet? Știu sigur că nu a fost niciodată urmăritpenal. Trebuie să-l arestez eu? Dacădumneavoastră îmi spuneți că DNA-ul declară că adjunctul luiTeșeleanu lua șpagă sau ce făcea, iertați-mă, dar nu vă cred. Eudacă aș fi ăla de la DNA care a scris așa ceva, mi-aș da demisiasau i-aș aresta pe ăia. Am tot respectul pentru DNA și consider căfac o treabă bună. Sunt niște meseriași, care își factreaba”.

Prietenia dintre cei doi este atât destrânsă, încât au petrecut împreună, cu familiile, Revelionul 2009- 2010 la New York: „Am 56 de ani. Îmi este imposibil să spun cucâți oameni am făcut revelioane. Și dacă cumva sunt dintre ei prinpușcării sau sunt miniștri. Teșeleanu este unul dintre apropiațiimei, un prieten de-al meu. Ne cunoaștem cu familiile, cusoțiile”.


•Cum presa a relatat că Teșeleanu a fostdetașat de la Constanța, la Galați, în urma scandalului generat dedosarul „tona de cocaină”, Mircea Băsescu spune că nu știeamănunte: „Relația noastră de prietenie nu se referea la problemelede serviciu. Nici pe el nu-l interesau găinile mele,nici pe mine nu mă interesau găinile lui. Teșeleanu a fostnumit șef de vamă cândva prin 2001 și a fost numit de pesediști.Teșeleanu nu este membru la niciun partid. E un om care a vrut săfacă treabă în Constanța Vama Sud Agigea”.

•Întrebat cum se face că știe acest fapt, căTeșeleanu „a vrut să facă treabă în Constanța Vama Sud Agigea”,dacă nu discutau, deloc, probleme de serviciu, Mircea Băsescu arăbufnit: În zece anide când ne cunoaștem nu poți să spui că n-am vorbit niciodată, eunu m-am plâns niciodată sau el să nu-mi fi spus măi, uite am făcutnu știu ce raport și nu m-a ascultat nimeni”.

Cuplurile din vamă

Teșeleanunu a putut fi contactat nici la biroul vamal Kogălniceanu, nici petelefonul mobil.

•Șeful direct al luiTeșeleanu, directorul executiv al DRAOVC, CadîrSunai nu a fost nici el de găsit, pentru a explica motiveletransferului șefului vămii Agigea. Sunai are o casă de 322 mp, înConstanța și una de 112 mp în localitatea Malul lui Traian. A maideclarat o Skoda Octavia din 2005 și un credit de 117.000 de francielvețieni, contractat în 2007, pentru 25 de ani. În 2009, Sunai afost plătit mai prost decât subordonatul său, Teșeleanu, încasândechivalentul a 16.800 euro.

La DRAOVCsunt angajați, cu totul, 399 de funcționari publici (după cumrezultă din numărătoarea declarațiilor de avere și interese pe anul2010). Între aceștia, 20 sunt cupluri (soț-soție) și mai sunt osumedenie de cetățeni înrudiți. Rentea Gabriela formează unul dincele 20 de cupluri: „Ne-am cunoscut cu soțul aici, la locul demuncă, acum 14 ani și am rămas împreună. Despre ceilalți nu vă potspune dacă s-au cunoscut/căsătorit înainte sau după angajare”,spune inspectorul vamal/purtător de cuvânt.

Mulțidintre cei căsătoriți au „desemnat” un singur reprezentant alfamiliei pentru a da ambele declarații de avere.

Diferențe mari între venituri șiavere

Niciunvameș constănțean nu a fost arestat în decursul mega-operațiuniidesfășurate luna aceasta, în mai multe puncte de frontieră. Totuși,o verificare a celor 399 de declarații de avere a scos la ivealăfaptul că, în 26 de cazuri există contradicțiiflagrante între averile trecute în documente și venituri. Facemprecizarea că acest rezultat a fost obținut luând în considerare,în general, averile dobândite în ultimii 2-3 ani, perioadă pentrucare este mai ușor de identificat sursa de finanțare a diverselorachiziții. Mai menționăm că mulți vameși nu se sinchisesc săcompleteze veniturile realizate sau fac trimitere la fișa fiscală,ceea ce contravine legii pe care sunt obligați să ocunoască.

Iată câtevaexemple de neconcordanțe între averi și venituri:

•Inspectorul vamalasistent Stere Nicoleta a contractat în anii 2008-2009 împrumuturiîn sumă de 276.000 de lei, cu scadența în anul 2014. Fără aconsidera dobânda și comisioanele bacare, d-na inspector ar avea dereturnat peste 55.000 de lei anual, în condițiile în care, venitulsău în anul 2009 a fost mai mic de jumătate din această sumă,respectiv sub 23.000 de lei.

•Agentul vamal CîțcăuanAdelița Dora a achiziționat, în anul 2009, un apartament de 102 mpîn Constanța și o mașină Toyota nouă. Pe care le-a achitat cuîmprumuturi totale de 95.000 de euro, contractate de la persoanefizice, pe o perioadă de 10 ani. Asta, în condițiile în carevenitul d-nei Cîțcăuan pe 2009 a fost de 16.971 lei (1.414 lei sau337 euro lunar).

•Inspectorul vamalCoroian Aurel Daniel a cumpărat, cu banii jos, un Audi A6 model2008 și un Peugeot 207 model 2008, în condițiile în care, venitulsău salarial este de 475 euro.

•Controlorul vamal EneIonel și-a cumpărat, în anul 2007, un teren intravilan de 991,5 mpîn Vișini (Călărași), cu o casă de 71,4 mp. În anul următor, acumpărat un teren de 355 mp la Amara (Ialomița), pe care aconstruit, în 2009, o casă de 149 mp. Pentru 2009 Ene a declaratvenituri lunare de 270 de euro.

•Inspectorul vamal PetcuDorel Emanuel a cumpărat o casă de 157 mp în Mangalia, în anul2009. Deține un Mercedes din 2007 și a constituit, în 2009, undepozit de 19.000 de euro. Veniturile sale, ale soției și alocațiacopilului însumează 927 euro, lunar.

•Inspectorul vamalAncuța Monica a depus în bancă, în 2010, 30.000 de euro, care lis-au adăugat celor 13.500 de euro depuși în anii anteriori (2001 -2009). Soții Ancuța au realizat venituri de 548 de euro, lunar, în2009. Mai dețin 3 apartamente (unul în București și 2 în Constanța,dintre care unul de 101,6 mp), cumpărate în anii 2003 – 2004 și unautomobil Volkswagen din 2007.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Avocatul lui Sevil Shhaideh a cerut judecătorilor s-o achite, în dosarul Belina
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
A MURIT o legendă a fotbalului din România. A făcut parte din GENERAȚIA DE AUR
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...