• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

AVERTIZARE METEO. Vântul va bate cu până la 90 km/h. În țară încep ninsorile

AVERTIZARE METEO. Vântul va bate cu până la 90 km/h. În țară încep ninsorile
O furtună puternică a afectat noaptea trecută Bucureștiul: zeci de copaci și crengi au căzut pe mașini, mai multe semafoare au ajuns pe carosabil, iar zeci de cabluri electrice au cedat.

O furtună puternică a afectat noaptea trecută Bucureștiul: zeci de copaci și crengi au căzut pe mașini, mai multe semafoare au ajuns pe carosabil, iar zeci de cabluri electrice au cedat.

De asemenea, zece panouri publicitare și cinci acoperișuri au fost smulse din cauza vântului puternic, care a bătut cu până la 60 km/h. În plus, mai multe tramvaie au rămas blocate pe șine, după ce o rafală a rupt cablurile electrice.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit, între orele 22.30 și 8.30, în 97 de situații de urgență în Capitală, pentru îndepărtarea copacilor, a cablurilor și a stâlpilor căzuți. Potrivit ISU, 58 de mașini au fost avariate de copacii căzuți.

Din fericire, furtuna din București nu a produs victime. Totuși, avertizarea de ploi și vânt a fost prelungită până astăzi, la ora 12.30.

„Dacă aș fi în locul bucureștenilor cu mașini avariate, aș cere despăgubiri”

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoae, a precizat că a avut o „noapte lungă”, aflându-se permanent în legătură cu reprezentanții ISU.

Atănăsoae a lansat un atac la adresa primarilor de sector, despre care spune că au fost prinși nepregătiți de furtună, deși prognozele au fost făcute publice în urmă cu mai multe zile.

„Primarii nu ar trebui să uite cât de periculoși sunt copacii bătrâni și putrezi: ei pot cădea pe mașini, provocând pagube bucureștenilor. Din păcate, nu există o lege care să-mi permită să îi sancționez pe primarii care nu au dispus tăierea copacilor bătrâni. Eu, dacă aș fi în locul unui bucureștean al cărui autoturism a fost avariat, aș cere imediat despăgubiri la primăria de sector”, a precizat prefectul.

Atănăsoae a mai spus că există și sâmbătă riscul ca mai mulți copaci să cadă pe mașinile bucureștenilor. „Copacii bătrâni nu țin doar de estetica orașului, ci și de siguranța sa. Eu aș vrea să fac mai multe, dar împreună cu primarii de sector”, a conchis prefectul.

Un bărbat a murit în Călărași, după ce un copac i-a strivit mașina

Vântul puternic nu a provocat pagube numai în Capitală. În județul Călărași, un bărbat a murit, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de un copac smuls de vânt.

Incidentul s-a petrecut pe DN3B, la ieșirea din localitatea Borcea (Călărași), înspre Fetești (Ialomița).

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Călărași, victima era singură în mașină în momentul producerii tragediei, iar localnicii care au văzut accidentul și au sunat la 112 au încercat să-l scoată pe bărbat din autoturismul avariat.

„Primele noastre date arată că acest copac a căzut probabil din cauza vântului puternic, iar bărbatul aflat la volanul unui autoturism Dacia Logan și-a pierdut viața. Au intervenit localnici din Borcea care au încercat să acorde primul ajutor victimei, dar bărbatul era decedat” a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Călărași, inspector Ramona Tudor.

Rafale între 55 și 90 de km/h în opt județe

Prognozele meteo nu sunt deloc favorabile nici pentru celelalte regiuni ale țării, în următoarele ore. Astfel, în Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge viscolit, iar vântul va atinge chiar și 70-80 km/h. De asemenea, rafalele vor atinge 55-60 km/h și în județele Gorj, Vâlcea, Constanța și Tulcea.

De altfel, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, încă de vineri, o avertizare de vânt și ninsoare, pentru intervalul 6 ianuarie (ora 18) – 7 ianuarie (ora 18).

La munte, va fi și mai rău, vântul atingând 90 km/h în Carpații Meridionali și Orientali, unde rafalele vor pulveriza zăpada.

De asemenea, și în Moldova se anunță ninsori viscolite, însă acestea vor fi trecătoare.

În sudul și sud-estul țării, va ploua abundent, precipitațiile depășind 25-30 de litri pe metrul pătrat.

Duminică e frig, dar fără precipitații sau vânt

Duminică, ploile și ninsorile se mai domolesc, iar cerul va fi mai mult acoperit de nori. Temperaturile vor fi situate între -4 grade, în depresiunile din Transilvania, și 5-6 grade, în sud.

În București, duminică nu va ploua, existând șanse să apară soarele. Dimineața, temperaturile nu vor urca peste -2 grade Celsius, însă la prânz pot ajunge la 5 grade.

La munte, cerul va fi înnorat, existând șanse mari de ninsoare, pe arii extinse. În Carpații Meridionali și de Curbură, precipitațiile vor depăși 15 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în timpul nopții, putând apărea viscolul. Temperatura aerului va scădea continuu, ajungând la sfârșitul weekend-ului în jurul valorilor normale pentru această perioadă.

Poliția avertizează șoferii să nu parcheze lângă copaci

Polițiștii au emis o avertizare prin care îi înștiințează pe șoferi că trebuie să se asigure bine înainte de fiecare manevră și că trebuie să folosească luminile de ceață în cazul vizibilității reduse. De asemenea, în timpul zilei trebuie folosite permanent luminile de întâlnire, indiferent de drumul pe care se circulă.

Conform polițiștilor, vântul reprezintă un pericol pentru traficul rutier, iar șoferii ar trebui să reducă viteza în zonele afectate. De asemenea, mașinile nu trebuie parcarte lângă sau sub copacii mari, pe care rafalele îi pot rupe.

Inchide