AVERTIZĂRI. Zeci de alerte pentru măști de protecție neconforme, în România!

Redactor:
Dragos Tanase
AVERTIZĂRI. Zeci de alerte pentru măști de protecție neconforme, în România!
Sunt zeci de alerte pentru măști de protecție neconforme, în România! (FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ

Purtarea măştii de protecție, care acoperă nasul şi gura, este obligatorie în Romînia începând cu 15 mai 2020 în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise.

Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv „nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii” se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 2500 de lei.

Doar că, încă dinainte de această dată și până acum, în țara noastră Sistemul de alertă rapidă a emis mai multe alerte cu privire la apariția unor astfel de măşti neconforme, totalul urcând la 56 de dispozitive, informează Ziarul Financiar, care citează InfoCons (Organizație pentru Protecția Consumatorilor).

Prima alertă a fost transmisă în data de 28 aprilie 2020 pentru 4 tipuri de măşti, cea de-a doua alertă a fost transmisă în data de 9 mai 2020 pentru alte 7 noi tipuri de măşti.,cea de-a treia alerta in data de 22 mai 2020 pentru alte 6 noi tipuri de masti, cea de-a patra alerta in data de 29 mai 2020 pentru alte 15 tipuri de masti, cea de-a cincea alerta in data de 05 iunie 2020 pentru alte 7 tipuri de masti, cea de-a sasea alerta transmisa in data de 19 iunie 2020 pentru alte 2 tipuri de masti si cea de-a saptea alerta emisa in data de 26 iunie 2020.

Vezi care sunt echipamentele de protecție neconforme și enunțul alertelor, pe zf.ro

Cât timp vom mai purta masca de protecție. Ministrul Sănătății a dat răspunsul

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că purtarea măștii de protecție va rămâne obligatorie atât timp cât se vor mai înregistra noi cazuri de infectare cu COVID-19,  în condițiile în care cea mai importantă cale de trasmisie este prin aer. Acesta a mărturisit că speră că va fi vorba de o lună sau două.

„Atâta timp cât vom mai vedea că mai avem numere de cazuri noi, vom purta mască, ca minim gest de protecție. Rămânem la o cale de transmitere cea mai importantă: aerogenă”, a spus Nelu Tătaru, la începutul lunii iunie, într-un interviu la Digi 24.

Bilanțul Covid-19 în România

Un număr de 420 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, în România. Au fost raportate 21 de decese din cauza coronavirusului, respectiv 12 bărbați și nouă femei, iar bilanţul final a ajuns la 28.166 de bolanvi şi 1.708 morţi.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.432 au fost externate, dintre care 19.545 de pacienți vindecați și 887 de pacienți asimptomatici. La Terapie Intensivă, în acest moment, sunt internați 224 de pacienți.

Inchide