Avocatul Poporului: Instituirea „zonei speciale de siguranță publică” la Pungești este o măsură disproporționată. Ce răspunde Ministerul de Interne

Avocatul Poporului: Instituirea „zonei speciale de siguranță publică” la Pungești este o măsură disproporționată. Ce răspunde Ministerul de Interne
Avocatul Poporului a trimis MAI o recomandare privind respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Avocatul Poporului arată, miercuri, într-un comunicat de presă, că a trimis Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o recomandare în care cere instituției să analizeze și să ia măsurile necesare cu privire la patru lucruri, printre care lipsa de proporționalitate a măsurii de a instituire a unei zone de siguranță publică la Pungești și pretinse abuzuri ale polițiștilor și jandarmilor față de cetățenii din zonă.

Recomandarea Avocatului Poporului se referea la următoarele probleme:

• lipsa de proporționalitate a măsurii de instituire a zonei speciale de siguranță publică față de cauzele ce au determinat-o și de scopul urmărit, în condițiile în care aceasta este justificată de protecția unor relații sociale în materia respectării ordinii publice.
• lipsa de claritate, predictibilitate și transparență a dispozițiilor legale referitoare, pe de o parte, la criteriile în baza cărora se instituie zonele speciale de siguranță publică și se stabilesc efectivele participante, iar pe de altă parte, la reglementarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice, ca activități specifice în cazul instituirii zonei speciale de siguranță publică.
• declararea comunei Pungești ca zonă specială de siguranță publică, fără a se proceda la informarea scrisă a Primăriei comunei Pungești și a Postului de Poliție al comunei Pungești.
• pretinsele abuzuri ale cadrelor de poliție și ale jandarmilor prin îngrădirea libertății de circulație și folosirea forței față de protestatari.

în urma recomandării, MAI a comunicat că la Pungești există în continuare o stare tensionată, localnicii fiind nemulțumiți de activitățile de explorare a gazelor de șist în comună.

„În prezent, potrivit informațiilor care ne-au fost transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe raza comunei Pungești, județul Vaslui, acționează efective de poliție în cooperare cu cele ale jandarmeriei, în vederea asigurării unei stări de normalitate și prevenirii eventualelor situații de risc, în planul ordinii și siguranței publice. Funcție de evoluția situației operative, forțele de ordine vor fi redimensionate și vor acționa pe raza comunei Pungești, județul Vaslui, până la asigurarea climatului corespunzător de ordine și siguranță publică, potrivit competențelor conferite acestora prin actele normative în materie”, arată Avocatul Poporului, în comunicatul de presă.

În localitatea Pungești există intenții pentru continuare protestelor, astfel de manifestări desfășurându-se și în alte localități din județul Vaslui, la unele dintre ele participând și inițiatorii protestelor de la Pungești, a mai arătat MAI în răspunsul către Avocatul Poporului.

În acest context, Avocatul Poporului a trimis MAI o recomandare privind respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

„Recomandarea a fost formulată în urma sesizării din oficiu, anchetelor efectuate la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, la Primăria comunei Pungești și la Postul de Poliție al comunei Pungești (unde au fost purtate discuții cu reprezentanți ai protestatarilor, ai forțelor de ordine și cu un grup de cetățeni din satul Armășoaia, comuna Pungești, județul Vaslui) a informațiilor comunicate de către Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui”, conform comunicatului de presă.

„Referitor la pretinsele abuzuri ale polițiștilor și jandarmilor, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a precizat că orice persoană poate sesiza organele abilitate cu privire la comiterea unor fapte de natură penală, în vederea realizării cercetării necesare și tragerii le răspundere a vinovaților„, precizează Avocatul Poporului că i-a răspuns MAI.

În urma transmiterii recomandărilor de către Avocatul Poporului, conducerea MAI a dispus constituirea unui grup de lucru, format din specialiști din cadrul structurilor implicate în organizarea și executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice, pentru a analiza aspectele semnalate.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, după ce protestatarii i-au ocupat sediul din București

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația de la Pungești, în 14 decembrie 2013, unde reprezentanții instituției s-au deplasat pentru a discuta cu oficialitățile din cadrul primăriei, reprezentanții Jaadarmeriei și cu participanții la proteste.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

Poliția Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist. Astfel, traficul pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești, a fost restricționat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicției de circulație în Siliștea și Pungești formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

La 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunța că s-a început urmărirea penală față de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestațiile din zona Pungești, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron și i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi și localnicii din Pungești au avut loc și în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești. Mai mulți protestatari au acuzat atunci că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Inchide