• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Bacău: Gurile de aerisire ale rețelei de gaze erau astupate în urma unor lucrări de asfaltare – surse

Bacău: Gurile de aerisire ale rețelei de gaze erau astupate în urma unor lucrări de asfaltare – surse
Comisia de anchetă în cazul exploziei produse într-un bloc din Bacău a constatat că gurile de aerisire de la rețeaua de gaz din zona imobilului erau astupate, în urma unor lucrări făcute cu cel puțin trei ani în urmă de o firmă contractată de primărie, afirmă surse oficiale.

UPDATE3: Bacău: Gurile de aerisire ale rețelei degaze erau astupate în urma unor lucrări de asfaltare-surse

Comisia de anchetă în cazul exploziei produse într-un bloc dinBacău a constatat că gurile de aerisire de la rețeaua de gaz dinzona imobilului erau astupate, în urma unor lucrări făcute cu celpuțin trei ani în urmă de o firmă contractată de primărie, afirmăsurse oficiale.

Potrivit surselor citate, din locul în care a fost descoperită ofisură în conducta de transport gaze a E.ON și până la blocul încare a avut loc explozia nu exista nicio gură de aerisire a rețeleide gaze, după ce acestea au fost astupate cel mai probabil în urmaunor lucrări de asfaltare făcute de o firmă contractată de PrimăriaBacău.

Aceleași surse afirmă că lucrările de asfaltare, pentru caresunt necesare mai multe avize de la diverse instituții, au fostfăcute în urmă cu cel puțin trei ani.

În aceste condiții, comisia de anchetă urmează să verifice careeste firma ce a executat lucrările, modul în care a avut loclicitația de atribuire a lucrărilor și ce avize au fost eliberate,în acest sens urmând să fie făcute verificări la PrimăriaBacău.

Prefectul județului Bacău, Constantin Scripăț, a declarat pentruMEDIAFAX că la fața locului există trei comisii de anchetă: unaformată din reprezentanți ai Direcției de Criminalistică din cadulPoliției Române, alta formată din reprezentanți ai E.ON Gaz șicelaltă din experți ai INSEMEX Petroșani, care încă adunăprobe.


UPDATE2: E.ON a găsit o defecțiune la o conductăde gaze aproape de clădirea din Bacău avariată deexplozie

Angajații distribuitorului de gaze E.ON Gaz Distribuție au găsito defecțiune a unei conducte, la o distanță de 24 de metri deimobilul afectat, marți, de o explozie la Bacău, dar deocamdată nupot aprecia dacă aceasta a cauzat incidentul.

„E.ON Gaz Distribuție a identificat, împreună cu autoritățileabilitate, o defecțiune pe conducta stradală de distribuție agazelor naturale, la aproximativ 24 de metri de imobilul ce a fostafectat de explozie. În acest moment nu se poate preciza dacăaceastă defecțiune reprezintă sursa acumulării de gaze ce afavorizat explozia”, se arată într-un comunicat al distribuitoruluide gaze.

De asemenea, E.ON Gaz Distribuție arată că deocamdată „nu existănicio certitudine” privind sursa acumulării de gaze în apropriereaclădirii.

În cursul nopții de marți spre miercuri E.ON Gaz Distribuție afinalizat lucrările pentru realimentarea cu gaze a consumatorilordin zonă. (Carol Dan, [email protected])


UPDATE:Director E.ON: Dacă se va stabili că e vinovată de exploziade la Bacău, compania va plăti pagubele

Directorul adjunct al E.ON Radu Petre a declarat, miercuri, înședința Comitetului pentru Situații de Urgență Bacău, că în cazulîn care se va stabili că E.ON se face vinovată de deflagrațiaprodusă cu o zi în urmă într-un bloc din municipiu compania vasuporta cheltuielile pentru pagubele create.

Comitetul pentru Situații de Urgență s-a întrunit, miercuridimineață, la Prefectura Bacău, pentru a discuta măsurile caretrebuie luate în cazul deflagrației produse într-un bloc de pestrada Martir Horea din municipiul Bacău.

Directorul general adjunct al E.ON Gaz Distribuție Radu Petre aspus, în cadrul ședinției, că nu au existat sesizări cu privire lascurgeri de gaze, deși mai mulți locatari susțin că ar fi anunțatcompania cu câteva săptămâni în urmă că se simte miros puternic degaz în jurul blocului.

Radu Petrea a mai spus că a luat legatura cu firma de asigurăria companiei, iar în cazul în care se va stabili că E.ON se facevinovată de deflagrație compania va suporta cheltuielile pentrupagubele produse.

La rândul său, prefectul de Bacău Constantin Scripăț, a declaratcă o comisie formată din specialiști ai Inspectoratului pentruSiguranța în Construcții și reprezentanți ai unor societăți deconstrucții vor realiza o serie de lucrări de sprijin pentruimobilul afectat.

„Vor fi montate elemente care trebuie să susțină construcția,urmând ca pe parcurs să se treacă la lucrări de consolidare șireconstrucție”, a explicat prefectul.


Cauza probabilă a exploziei produse, marți, într-un bloc dinmunicipiul Bacău este o acumulare de gaze de la rețeaua detransport a E. ON Gaz, indică primele concluzii ale ancheteideclanșate în acest caz.

Prefectul județului Bacău, Constantin Scripăț, a declarat, miercuridimineață, pentru MEDIAFAX că în acest caz nu există o concluziefinală privind cauzele producerii exploziei, cercetările fiind încăîn curs, însă cel mai probabil este vorba despre scurgeri de gazedin rețeaua de transport.

Prefectul de Bacău a spus că specialiștii au avut două ipoteze înacest caz: defecțiuni la centrala termică din apartamentul în cares-a produs deflagrația sau manipulare defectuoasă a centralei șiscurgeri de la rețeaua de gaze. El a precizat că prima dintreipoteze „a căzut”.

Prefectul a precizat că la fața locului se află trei echipe deexperți care adună în continuare probe și fac măsurători pentru astabili cauza exactă a deflagrației.

Într-un comunicat de presă transmis marți seară, E ON Gaz arată căprimele investigații arată că „scenariul cel mai probabil alexploziei îl constituie o acumulare de gaze naturale, însă la acestmoment nu există nicio certitudine privind sursa acesteiacumulări”.

„Cu toate că în acest stadiu incipient al anchetei nu se poatevorbi de o cauză certă a acumulării de gaze naturale, E.ON a decissă se implice în ajutorarea persoanelor afectate prin sprijinireademersurilor medicale de urgență pentru cei afectați. Totodată,compania va acorda un sprijin financiar de urgență pentru a acoperinevoile imediate ale persoanelor evacuate, acesta fiind un actumanitar și fără vreo legătură cu rezultatele anchetei în curs”, seprecizează în comunicat.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentruSituații de Urgență Bacău, Andrei Grecu, a declarat căreprezentanții companiei de gaz fac în continuare săpături șiverificări la rețeaua de gaze pentru a vedea dacă există fisuri,iar din această cauză a fost mărită presiunea gazului în rețea.Astfel, din cauza gazelor acumulate sub dărâmături marți seară înafara blocului afectat a reizbucnit un mic incendiu, care a fostlichidat în scurt timp de către pompieri.

Totodată, miercuri dimineață, specialiști în construcții vor faceverificări la blocul afectat pentru a stabili dacă a fost afectatăstructura de rezistență a acestuia. În ceea ce îi privește pe cei25 de locatari din blocul respectiv, aceștia și-au petrecut noapteala rude și cunoștințe, refuzând să fie cazați la internatul unuiliceu unde le-au fost puse la dispoziție locuri de cătreautorități.

Oprița: Starea bărbatului rănit în explozia de la Bacăueste bună

Starea bărbatului rănit în explozia de la Bacău este bună, în urmainvestigației medicii constatând că are arsuri pe 25 la sută dincorp și două fracturi ușore, de claviculă și antebraț, a declarat,miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SpitaluluiFloreasca din Capitală, Bogdan Oprița.

Bărbatul, unul din cei trei răniți în urma exploziei produseîntr-un bloc din municipiul Bacău, a fost adus la SpitalulFloreasca din Capitală marți după-amiază, cu un elicopter.

Medicii de la Spitalul Floreasca au constatat, în urmainvestigațiilor la care a fost supus, că bărbatul are douăfracturi, de claviculă și antebraț, ceea ce este bine pentru căprezintă un risc mai mic de complicații, a spus BogdanOprița.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca a precizat că bărbatuleste în continuare sub tratament, fiind monitorizatpermanent.

O explozie puternică urmată de un incendiu s-a produs, marțidimineață, la parterul unui bloc de patru etaje din municipiulBacău, din cauza unei acumulări de gaze, în urma deflagrației fiindavariate mai multe apartamente și fiind afectate autoturisme aflateîn apropiere. (Departamentul Corespondenți,[email protected])

Inchide