BANCA NAȚIONALĂ pregătește în secret revoluția CREDITELOR. Avans de până la 40% pentru creditele imobiliare, cele de nevoi personale se vor da pentru cel mult 5 ani

BANCA NAȚIONALĂ pregătește în secret revoluția CREDITELOR. Avans de până la 40% pentru creditele imobiliare, cele de nevoi personale se vor da pentru cel mult 5 ani
Publicat: 23/04/2012, 19:30

BNR vrea să revoluționeze piața creditării bancare din România,pentru a se asigura că reluarea consumului pe baza împrumuturilorva fi una sănătoasă. Creditele pentru plasme sau pentru vacanțeexotice vor fi mult mai greu de luat.

În scurt timp, maturitatea creditelor de consum, indiferent căsunt cu sau fără garanție ipotecară, ar putea fi limitată la doarcinci ani, față de maximul de 20 de ani, pe care îl practică înprezent băncile, conform unui proiect de regulament elaborat deBNR, citat de Mediafax.

Cele mai importantemodificări aduse creditării din România

  • Băncile vor cere clienților o garanție de 133% din valoareacreditului de nevoi personale luat
  • Maturitatea unui credit de nevoi personale va fi de cel multcinci ani, față de 20 în prezent
  • Creditele de consum cu garanție ipotecară vor fi tratate la felca orice alt credit de consum
  • Creditele de consum pentru achiziționarea de bunuri vornecesita un avans de 20% din valoarea împrumutului
  • La creditele imobiliare în lei avansul minim va fi de 20%, lacele în euro de 30% iar la cele în alte monede de 40%
  • În analizarea riscului unui credit, băncile vor lua în calculcel mai prost curs al leului din perioada martie 2007 – martie 2011dar și cea mai mare dobândă practicată de bancă

Banca Centralăanticipează noile reglementări ale UE privindcreditarea

Inițiativa BNR este în linie cu politica europeană privindreglementarea piețelor financiare iar frânarea unei noi creșteriexagerate a consumului pe baza creditării trebuie evitată, susțineconomiștii.

„Sunt discuții la nivel european despre supravegherea șireglementarea creditelor. Este evident că, la un moment dat, acestediscuții se vor transforma într-o directivă europeană, deci Româniaoricum va adopta noi norme în acest sens”, a declarat pentrugândul LucianAnghel, economist șef al BCR.

CITEȘTE ȘI:Ghețea:Limitarea creditului în valută nu trebuie făcută prin măsuriadministrative

O altă piedică în acordarea ușoară a creditelor va fi și faptulcă Banca Națională ar putea decide să oblige băncile să cearăclienților o garanție de 133% din valoarea creditului de nevoipersonale luat. Creditele de consum cu ipotecă vor fi tratate lafel ca orice alt credit de consum iar în cazul creditelor de consumpentru achiziționarea de bunuri clientul ar putea fi nevoit sădispună de un avans de 20% din valoarea împrumutului, dacă BNR vaadopta regulamentul în forma actuală.

„Trebuie să luăm astfel de măsuri. Trebuie să dovedim că amînvățat ceva din criză. Trebuie, de asemenea, să privim spreviitor. Economia României va prinde viteză și se va relua creștereaaccentuată a consumului, mai ales în contextul apropierii de anulelectoral 2012. Trebuie să ne asigurăm că această creștere va fiuna sănătoasă”, este de părere economistul șef al BCR.

Isărescu a atras atențiabancherilor că trebuie să se concentreze pe creditarea mediului deafaceri

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi căîmprumuturile pentru consum au ajuns la saturare și că băncile artrebui să se orienteze pe creditarea mediului de afaceri.
„Este clar că domeniul ăsta a ajuns la o saturare (creditul pentruconsum – n.r.). Președinții de bănci, unii au deja probleme curețeaua de bănci supradimensionată, nepregatită pentru altcevadecât pentru retail.(…) Cum să mai stimulezi consumul când necazula fost cauzat chiar de supradimensionarea consumului”, a declaratel, cu ocazia unui seminar pe teme economice.

În ceea ce privește creditele ipotecare în alte monede decât ceanațională, banca centrală ar putea decide în scurt timp să măreascăavansul necesar. În cazul împrumuturilor în euro avansul minim arputea fi ridicat la 30%, față de 25% în momentul de față, în timpce pentru a lua un credit în altă valută străină decât euro va finevoie de un avans de 40%.

Anghel atrage atenția însă că există și o „parte goală apaharului”, respectiv că fără acest „reglaj fin” în cazulcreditelor de consum cu garanție ar putea fi afectat „consumulinvestițional”, respectiv că ar trebui descurajate creditele pentrua treia plasmă sau al cincilea Jeep, dar încurajate creditele deconsum pentru reabilitarea sau îmbunătățirea locuinței, deexemplu.

„În același timp, este nevoie de un reglaj foarte fin în ceea ceprivește normele de creditare, pentru a nu frâna prea tareinvestițiile, de exemplu”, explică Anghel.

În România, din cele 35 de miliarde de lei împrumutate în totalde către populație în lei, 26 de miliarde reprezintă credite deconsum. În ceea ce privește structura creditelor în valută luate depopulație, din cele 63 de miliarde echivalent lei, 35 de miliardeechivalent lei sunt de consum.

La începutul lunii aprilie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu aanunțat într-un interviu acordat Mediafax că banca centralăpregătește măsuri speciale, cel mai probabil prudențiale, dedescurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri înlei, în linie cu tendința de reglementare existentă la niveleuropean.

(Marius Radu, [email protected], Victor Rotariu,[email protected])

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Au BUBUIT CAZURILE de COVID la CONSTANȚA: INCIDENȚA a DEPĂȘIT PRAGUL de 10 la mie
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
ADIO LOC DE MUNCĂ pentru că REFUZĂ VACCINAREA! Îi dă AFARĂ PE TOȚI deja
România se zguduie din temelii! Cîțu nu mai dă nicio șansă românilor. E crunt ce...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...