Băsescu, despre ordonanța privind interceptările: ”Un ghiveci al ambițiilor”

Băsescu, despre ordonanța privind interceptările: ”Un ghiveci al ambițiilor”
Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor a devenit un ghiveci de ambiții al șefilor instituțiilor de forță ale statului, consideră fostul președinte Traian Băsescu, criticând OUG adoptată vineri de Guvern pentru că s-a ajuns la un număr mult prea mare de instituții cu drept de interceptare.

”Toți vor vă dobândească puterea dată de dreptul de supraveghere tehnică. Parchetul General, DIICOT, DNA, Poliția, SIE și SRI vor opera fiecare independent și secret , platforma de interceptare a comunicațiilor, operată pînă în prezent numai de SRI. Nu va funcționa, iar dacă asta s-a vrut, s-a reușit. Se va constata acest lucru cînd se vor face regulamentele și protocoalele de partajare a utilizării platformei. Mai mult, în practică adesea se va constata că și unii și alții au în supraveghere aceleași persoane, iar regulamentele, crearea de specialiști pentru operare va lua timp, lucru pe care avocații îl vor exploata nemilos în instanțe”, a scris fostul șef de stat pe Facebook sâmbătă dimineața.

El a subliniat că prin soluția adoptată de Guvern și CSAT, s-a trecut de la interceptarea comunicațiilor de către o singură instituție, SRI, la un număr mult prea mare de instituții cu drept de interceptare. ”Până la urmă, în loc să fie servit interesul național, prin soluția adoptată au fost servite ambițiile și interesele șefilor instituțiilor de forță. Iar dacă Președintele și Premierul nu au fost în măsură să găsească soluția corectă, este obligația Parlamentului s-o facă urgent”, consideră Băsescu.

El a reiterat faptul că, în urma deciziei CCR, soluția corectă este ca Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor să devină o unitate independentă, condusă de judecători și procurori numiți de CSM, care să presteze servicii pentru toate instituțiile cu drept de anchetă penală sau responsabile de securitatea națională.

”Tot personalul care actualmente deservește platforma (operare, întreținere și securitate tehnică) trebuie trecut în rezervă, iar oamenii reangajați ca funcționari publici cu statut special pentru a nu pierde la salariu. Și în sfîrșit un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare și acces la platformă, ținînd cont și de urgențele care pot să apară pe securitate națională. Această soluție era rapidă și garanta deplină continuitate în procedurile penale”, a concluzionat Traian Băsescu.

Prin OUG privind interceptările adoptată de Guvern, ministerul Public va putea deține și folosi mijloace pentru obținerea, verificarea, prelucrarea, stocarea și descoperirea informațiilor privitoare la infracțiunile cercetate, la fel ca DNA și DIICOT, scop în care se vor detașa 40 de polițiști de la MAI pentru fiecare instituție. Totodată, SRI va fi abilitat să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate națională și terorism.

Inchide