Băsescu explică de ce crede că Lazăr ar trebui să demisioneze sau să fie revocat de Iohannis/ Ce spune fostul președinte despre Dosarul Revoluției

Băsescu explică de ce crede că Lazăr ar trebui să demisioneze sau să fie revocat de Iohannis/ Ce spune fostul președinte despre Dosarul Revoluției
Publicat: 14/04/2019, 22:04

„E complicat de spus ce ar trebui să facă pentru că deocamdată suntem într-o dezbatere publică jurnalistică. Deci un ziarist, alt ziarist, publică documente, fac documente etc. Nu avem un document oficial. Pe de altă parte, îmi aduc aminte ce mi-a făcut presa pentru că am cerut mapa profesională când am respins-o pe Norica Nicolai, tocmai pentru a anchetat pe unul în locul unui altuia, un om a ajuns în pușcărie. Constatând asta am spus că nu o numesc. Dacă ar fi fost cerută mapa profesională a lui Lazăr, lucrurile acestea s-ar fi văzut. Sunt președintele care a condamnat comunismul, în baza unui raport de sute de pagini care include penitenciarele și viața penitenciarelor în regimul comunist și alt capitol e justiția, de unde se vede cum era justiția un instrument al ținerii sub control a populației și un instrument impotriva clasei. Procurorii, ei erau jupâni, cum s-a încercat și aici cu dosarele deschise judecătorilor. Ați văzut la Oradea. Pe atmosfera care s-a creat domnul procuror general ar trebui să demisioneze singur. Nu are rost să ducă o bătălie pe care o pierde. Nu are rost să mai stea. Dacă nu, ar fi responsabilitatea președintelui, ca asigurând continuitatea condamnării comunismului, pe care a făcut-o un alt președinte inaintea sa, să îl elibereze din funcție. Este simbolic, pentru că este la sfârșit de mandat, dar ar trebui făcută. Să îl elibereze din funcție, nu pentru că există documente oficiale ale unei instituții care să confirme lucrul acesta, dar dezbaterea publică e suficientă și a fost alimentată cu documente”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Întrebat care din aceste două scenarii se va întâmpla, demisia sau revocarea lui Augustin Lazăr, Traian Băsescu a răspuns: „Nu știu. Eu spre exemplu nu m-am solidarizat public cu ideea, dintr-un motiv simplu, că s-a făcut această solicitare printr-o abordare politică. Adică a făcut-o domnul Tăriceanu imediat după ce au apărut documente în Luju. Și m-am abținut. Eu nu aș face cererea de revocare în numele a ceea ce făcut Tăriceanu, ci în numele raportului de analiză care a condamnat comunismul, ca fiind un regim ilegitim și criminal. Eu am citit concluziile raportului în Parlament”.

Tot mai multe persoane publice îi cer demisia lui Augustin Lazăr, după ce a apărut, în spațiul public, faptul că a făcut parte, în anii ’80, din comisia care a refuzat eliberarea condiționată a disidentului Iulius Filip.

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis o scrisoare deschisă șefului statului Klaus Iohannis, prin care i-a solicitat să semneze urgent decretul de revocare din funcție a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Liderul ALDE a anunțat ulterior că nu a primit un răspuns de la șeful statului.

Procurorul general Augustin Lazăr a catalogat drept grosolănii declarațiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar. Lazăr nu exclude totuși ca printre dosare să se fi aflat și cel al disidentului Filip, dar susține că totul era calculat matematic.

Băsescu, despre dosarul Revoluției: Lazăr a făcut o operațiune de PR. A fost un anunț pripit

Traian Băsescu a declarat, referitor la anunțul lui Augustin Lazăr potrivit căruia procurorii Secției militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției, că acțiunea a fost una de PR, crezând că „va da peste cap pe toată lumea”, însă rezultatul este lipsit de credibilitate.

„Părerea mea e că domnul Lazăr a făcut o operațiune de PR crezând că va da peste cap pe toată lumea, însă e lipsit de credibilitate rezultatul. Domnul Lazăr vine cu trei vinovați, Voican Voiculescu, Iliescu și comandatul Aviaței Militare. Mi-e greu să înțeleg ce a avut cu comandantul Aviației Militare. Probabil o legătură cu plecarea lui Ceaușescu. E clar că a fost un anunț pripit, o acțiune de PR eșuată. Mi-e foarte greu să am o explicație de ce s-a anunțat înaintarea în instanță, dar continuă ancheta. E o operațiune de PR pe care dl Lazăr nu avea dreptul să o facă. A crezut că întoarce opinia publică. Nu cred că românii stau cu sufletul la gură, în momentul de față, legat de dosarul Revoluției. Nu văd de ce s-a făcut gratuit această operațiune de PR”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară, la România TV.

Acesta a adăugat că speră ca soluția în dosarul Revoluției să fie una corectă, precizând că Parchetul are obligația să facă o informare publică cu privire la dosarele în care s-a pronunțat instanța, care numără peste 2.000 de cauze.

„Așteaptă istoria în primul rând. Eu sper să fie (corectă soluția-n.r.). Trebuie puse cap la cap toate soluțiile, pentru că sunt cel puțin 2.000 de dosare a căror anchetă s-a terminat. Numai eu știu cinci, șase generali care au fost condamnați. Ele trebuie puse la un loc pentru a avea imaginea completă și pentru justiție și pentru istorie. De aceea obligația Parchetului, dincolo de a finaliza dosarul, să facă o informare publică legat de dosarele în care s-au pronunțat în instanță. Sunt peste 2.000 de dosare care s-au judecat”, a conchis fostul președinte al României”, a conchis Băsescu.

Augustin Lazăr a anunțat, pe 8 aprilie, că procurorii Secției militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus au fost inculpați pentru infracțiuni contra umanității. Procurorul general a mai precizat că dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume și a prezentat scuze opiniei publice, în numele Ministerului Public, pentru că ancheta a durat atâta timp, respectiv aproape trei decenii.

În dosarul Revoluției din decembrie 1989, procurorii militari i-au trimis în judecată doar pe fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului