BĂSESCU: NU MINIȘTRII SUNT CEI CARE CER ȘPAGĂ ȘI VĂMUIESC PROIECTELE CI FUNCȚIONARII. Începe lupta împotriva contrabandiștilor cu ananas si a evazioniștilor cu pui argentinian

Redactor:
Liliana Ruse
BĂSESCU: NU MINIȘTRII SUNT CEI CARE CER ȘPAGĂ ȘI VĂMUIESC PROIECTELE CI FUNCȚIONARII. Începe lupta împotriva contrabandiștilor cu ananas si a evazioniștilor cu pui argentinian
Președintele Traian Băsescu a făcut, aseară, aproape de miezul nopții, rezumatul întâlnirii cu grupurile parlamentare ale puterii. El a reluat toate argumentele economice pentru reducerea pensiilor și salariile, calculând cu stiloul pe o hârtie procente din PIB, miliarde pentru un eventual nou credit și la cât ar ajunge inflația dacă, în loc de diminuarea cheltuielilor bugetare, s-ar recurge la creșterea TVA și a cotei unice.

Declarațiile președintelui TraianBăsescu, la finalul întâlnirilor cu parlamentarii din arculguvernamental

• Am avut o serie deîntâlniri cu toate grupurile parlamentare care susțin Guvernul.Tema a fost legată de scrisoarea către FMI și Uniunea Europeană.S-au discutat multe variante de soluții propuse de grupurileparlamentare. Aș fi făcut acest lucru și cu grupurile parlamentareale Opoziției dacă ar fi existat interesul. Eu am considerat-o ochestiune de responsabilitate față de situația în care se aflățara.

• Premisa de la care amplecat a fost concluzia discuțiilor cu Guvernul și cu BancaMondială vizavi de ce e de făcut în continuare.

• Nu-mi face delocplăcere să anunț măsurile care trebuie luate. Nu mi-a făcut delocplăcere că pe data de 6 mai a trebuit să anunț reducerea salariilorși a pensiilor. Dar așa cum spuneam, este o chestiune deresponsabilitate. Nu de multe ori se întâmplă să ai aparent pozițiiîmpotriva propriilor cetățeni. Eu sunt într-o astfel de situațieastăzi, din cauza crizei.

• Am informat grupurileparlamentare care este situația reală a economiei dincolo deefortul unei părți din mass-media de a dezinforma.

•Am denumit aceastăcriză drept „criza datoriilor suverane a statelor”. România areșansa de a avea o datorie publică mult mai mică decât alte țări.Situația în care ne aflăm este dificilă dar nu mai dificilă decât aaltor state. Avem șansa să valorificăm reluarea creșterii economicecând acest lucru va fi posibil.

• Mandatul cu care avenit delegația FMI este următorul – dacă domnul Strauss-Kahn aredubii îi voi remite mandatul cu care a venit Fondul: creșterea TVAde la 19% la 24%, creșterea cotei unice de la 16% la 21 % șiscăderea salariilor bugetarilor cu 20%.

• Creșterea TVA ar fidus la o inflație de minim 10% față de obiectivul existent, în jurde 4 – 4,5%.

• Noi toți am stabilitsă respingem varianta FMI. Această variantă menținea cancerul dinbugetul de stat. Ce reprezintă acest cancer? Salariile reprezintă20% din bugetul de stat, cheltuielile sociale și pensiilereprezintă 36% din bugetul de stat, deci în total 63%. Se maiadaugă cotizația de 3% la bugetul UE, deci în total 66%. Diferențaeste destinată cheltuielilor materiale din spitale din școli cuarmata și alte sectoare. Aceste cheltuieli nu pot fi menținute încei 36% rămași și atunci se duc în deficit. Statul ar fi trebuit săîmprumute 11,7 miliarde de euro pentru a-și asigura cheltuielile defuncționare. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Inchide