Băsescu: „Nu vom accepta o discriminare din partea nimănui, fie ea și din partea celor mai puternice state europene”. Unde au totuși dreptate cei doi miniștri de interne

Băsescu: „Nu vom accepta o discriminare din partea nimănui, fie ea și din partea celor mai puternice state europene. Unde au totuși dreptate cei doi miniștri de interne
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 01:41

Președintele Traian Băsescu a afirmat, ieri, că scrisoarea celordoi miniștri de interne francez și german privind amânarea aderăriila Spațiul Schengen este „o discriminare împotriva României și aromânilor” și a promis să discute cât mai rapid problema atâtbilateral, cât și la nivel european. Într-o declarație de presă, pecare Băsescu a numit-o „poziția statului român”, președintele aspus că România este pregătită din punct de vedere tehnic să aderela Spațiul Schengen, lucru confirmat de toate rapoartele experțiloreuropeni, inclusiv cel din această lună.

Băsescu a mai spus că scrisoarea celor doi miniștri este un actde discriminare pentru că aderarea se face prin aplicareacquis-ului Schengen, pe care România l-a îndeplinit, și pentru căintroduce noi condiționalități pentru acces, ceea ce contravinedreptului european. „România are un tratat de aderare la UE în caresunt precis stipulate condițiile de acces în Schengen. (…) Nu vomaccepta o discriminare din partea nimănui, fie ea și din parteacelor mai puternice state europene. Un precedent de încălcare atratatului de aderare poate conduce la alte abuzuri în continuare.Rom are dreptul să se bată pentru drepturile ei”, a spus Băsescu,angajându-se să aibă discuții, „după Sărbători”, la nivel bilateralși cu UE.

Vinovați – CSM și Parlamentul

Președintele a mai spus că scrisoarea franco-germană conțineînsă și realități.

„Accesul în Spațiul Schengen e o problemă tehnică, cei doiminiștri au o atitudine de discriminare a României și a românilor,dar observ că se fac legături incorecte cu privire la fapte reale”,a afirmat Băsescu, reluând apoi el însuși legăturile făcute de ceidoi oficiali. Băsescu a criticat din nou CSM pentru faptul că uniidintre membrii săi vor și un al doilea mandat și pe judecătoriicare nu grăbesc procesele în care se judecă marea corupție. Când avenit vorba de cazurile parlamentarilor protejați, Băsescu n-afăcut nicio referire concretă la pedeliștii Monica Iacob-Ridzi șiDan Păsat, preferând să vorbească la modul general despre”Parlamentul care nu înțelege că deciziile de protejare a unormembri ai săi” în fața procurorilor. „E un risc pe care Parlamentulși l-a asumat, dar prin care a dat un element de analiză căpoliticul, Parlamentul protejează oameni presupuși a fi implicațiîn fapte de corupție”, a spus președintele.

Concluzia sa a fost că scrisoarea conține „o argumentațieforțată, făcută exact din lipsa de argumente pentru ca România sănu intre în Spațiul Schengen”.


Președintele Traian Băsescu a declarat ieri, că poziția Franței șiGermaniei cu privire la aderarea României la spațiul Schengen esteuna discriminatorie

LIVE

•Creează unprecedent innaceptabil nu numai pentru România dar pentru orice altstat al unei țări europene.

• Româniare un tratat UE unde sunt precis stipulate condițiile de intrareîn spațiul Schengen

• Vreau săfac precizarea că intrarea unei țări în spațiul Schengen are numaicondiționalități tehinice.

• Trebuiesă remarc că scrisoarea dincolo de ținta pe care așa cum v-a spus eo discriminare conține și realități ale nastre, carenu pot ficontestate pentru că și eu le-am semnalat

•Trebuie săadmintem că încă avem probeleme majore în funcționarea CSM.Săptămânile trecute am vazut că Parlamentul nu înțelege cădeciziile de protejare al unor membrii ai săi este de asemeni unrisc pe care Parlamentul și l-a asumat dar a dat un element în plusde analiză că Palrmanetul protejează presupuși implicați în faptede corupție.

• Mențin căaderarea ține stric de tehnic, mențin afirmația că cei doi miniștriau o atitudine de discriminare a românilor. Dar și observ că se faclegături incorecte dar cu privire la fapte reale cu privire cufelul în care funcționează unele insittuții ale statului precum CSMși Parlamentul.

• Lucruexagerat mai e ca ministrii leagă accesul României în Schengen degestionarea granițelor la nivelul UE, ca și cum se pune în discuțieo gestionare proastă a frontierelor, ceea ce presupune accesulmigrației ilegale.

• E inopinia mea o argumentație forțată și lipsită de argumente

• Nu vreausă analizez motivația celor doi miniștri. Sper ca în perioadaurmătoare să putem clarifica aceste lucruri.

• Cusiguranță că pentru a fi un bun membru al UE va trebui să accelerămreformele în Administrație, să fim eficienți în combatereacorupției. Toate acestea nu au nicio legătură cu criteriile tehnicepe care un stat trebuie să le îndeplinească pentru aderare.

• Încalitate de șef de stat am obligația să clarific în timp utilchestiunea poziției celor doi miniștri de Interne

• Înmomentul de față s-a înaintat la parlament documentația pentruavizul Parlamentului European pentru intrarea înSchengen.

Aceasta e poziția statului nimănui, că nu vom accepta niciodiscriminare, nici măcar din partea celor mai puternice stateeuropene. România are dreptul să se bată pentru drepturile ei. Nuam avut aceste condiționalități pentru intrarea în Schengen.Trebuie să avem aceleași condiționalități ca și celelaltestate.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...